Juurikate ja köögiviljade pealetung on igati tervitatav nähtus ja juba mõnda aega on köögiviljad vallutanud ka pagaritoodete riiuli. Umbes aasta tagasi tuli Fazer välja oma uute juurikasaiade sarjaga, mis nüüd sel kevadel on kolme uue toote võrra täiendust saanud. Lisandunud on nimelt juurika täistera palaleivake läätse ja bataadiga, juurika täistera palaleivake kikerherne ja porgandiga ning juurikasai peedi ja pastinaagiga. Kõikidel toodetel üle 1/3 jahust asendanud juurviljadega ning tulemuseks on tervislikumaks ja ka maitsvamaks muudetud mõnusad juurikasaiad.
Katsetsasin nende juurikasaiadega minagi ning tulemuseks oli kolm mõnusat, kergelt kevade poole kaldu kooslust, mis igati maitsvad ja samas mõistliku toitumise üllast ideed välja kanda suudavad.

Kui juba juurikate lainel olla, siis võib porgandi-bataadi-läätsepihvi palaleivale kikerherne ja porgandiga vahele sättida. 
Alati kindla peale minek on avokaado, tuunikala, tomat ja vutimuna. Seekord kikerherne ja porgandi palaleiva vahele sätituna
Krõbedaks röstitud peedi ja pastinaagiga juurikasaia peale on mõnusaks katteks suitsukanaga Waldorfi salat.
Esimeseks katsetuseks oli juurika täistera palaleivake kikerherne ja porgandiga. Sellel palaleival on 30% jahust asendatud juurviljadega ning kasutatud jahust on 79% täisterajahu. Kikerherne lisamine aitab palaleivale koostisesse lisada taimseid valke ning erinevaid aminohappeid, mis koos teraviljaga peaksid meid varustama kõikide vajalike aminohapetega. Palaleivake on kiudaineterikas ning eriti mõnusaks teevad palaleiva peale puistatud tükeldatud kõrvitsaseemned. Need annavad leiale mõnusa krõmpsuva tekstuuri ja samas annavad nauditavat maitselisa.
Palaleibadest valmistasin toekad eineleivad, kus juurviljadele veel täiendust lisamas porgandi-bataadi-läätse pihvid, tomati- ja sibulaviilud ning värsked idud. Igati tervislik kombo, mida saab väikeste lihtsate asendustega soovi korral ka veganitele sobivaks muuta.

Porgandi-bataadi pihviga, tomati ja idudega toitev juurika täistera palaleivake
Maitsvad ja mõnusad taimsed eineleivad, kus kiudainete- ning valgurikkale palaleivale on seltsi sätitud porgandi-bataadi ja läätsedega taimsed pihvid, tomativiilud ning idandatud terad. Igati tervislik, täisväärtuslik ja toitainetest pungil eineleib, mida võib nii piknikule, reisile kui ka tööle kaasa haarata või siis lihtsalt toitvaks eineks kodus valmistada.
Kogus: 4-le
4 Fazeri juurika täistera palaleiba kikerherne ja porgandiga
4 sl taimset majoneesi
Frillice salatit
4 porgandi-bataadipihvi
2 tomatit, viilutatuna
1 punane sibul, ratastena
Idusid
Serveerimiseks vürtsikat adžika vm meelepärast kastet
Porgandi-bataadipihvid:
2 dl punaseid läätsesid
1 porgand, koorituna
½ bataati, koorituna
2 küüslauguküünt, koorimata
1 tl vürtsköömneid
1 muna (jäta ära, kui soovid vegan versiooni ja lisa veidi rohkem kikerhernejahu või munaasendajat)
2-3 sl kikerhernejahu
oliiviõli
Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Valmista esmalt porgandi-bataadi ja läätsepihvid. Selleks keeda läätsed soolvees pehmeks. Jahuta. Tükelda bataat ja porgand, piserda oliiviõliga ning puista peale veidi soola, lisa koorimata küüslauk ning küpseta ahjus 200 kraadi juures pehmeks. Riivi või töötle purustajas küpsetatud bataat, porgand ja koortest välja surutud küüslauk ühtlaseks massiks. Sega läätsed porgandi, bataadi ja küüslauguga, lisa kikerhernejahu, muna ja vürtsköömned. Maitsesta soola ja pipraga. Vormi ümarad pihvid ning tõsta õlitatud ahjuplaadile. Piserda pihve ka pealt õliga. Küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit, kuni pihvid on kergelt kuldsed. Tõsta ahjust välja.

Palaleivakeste jaoks tõsta leiva alumisele poolele taimset majoneesi. Sinna peale säti frillice salat, millele aseta porgandi-bataadipihv. Sinna peale tõsta tomativiilud, sibularattad ja idud. Soovi korral lisa ka veidi särtsakat adžikat või serveeri seda palaleibadele lisaks. Tõsta peale leiva pealmine pool. Serveeri kohe.

Teiseks uueks tulijaks on kelmikalt kuldne juurika täistera palaleivake läätsede ja bataadiga. Selles palaleivas on tervelt 34% jahu asendatud juurikatega ning teraviljast on kasutatud 100% kaera, millest omakorda 70% täistera. Tänu sellele on palaleivake hästi kiudaineterikas ja, nagu teada, on kaer südame-veresoonkonna tervisele igati sõbralik valik. Sellele saiale sai seltsi sätitud avokaado, tuunikala, vutimuna ja ahjutomatiga täidis. 

Avokaado, ahjutomati, spinati ja tuunikalaga toitvad võileivad
Avokaado, tuunikala ning ahjus kergelt röstitud tomatikattega täistera palaleivakesed on tõeliselt maitsev kooslus, mis sobib igati ka omaette söögikorraks. Tomateid võib sättida sinna eineleivale ka lihtsalt värskelt ja poolitatuna, kuid hästi mõnusaks muutub tomatite maitse, kui need eelnevalt ahjus kergelt läbi röstida. Kirsiks tordil on siin koosluses aga hoopis vutimuna.
Kogus: 4-le
4 Fazeri juurika täistera palaleivakest läätse ja bataadiga            
4 sl rammusat majoneesi
100 g beebispinatit
2 küpset avokaadot, poolitatuna ja viilutatuna
200 g kirsstomateid, eelnevalt ahjus küpsetatuna
200 g purk tuunikala õlis, nõrutatuna
4 vutimuna, keedetuna
Oliiviõli
Soola ja pipart
Majoneesi serveerimiseks
Valmista esmalt ahjutomatid. Selleks lõika kirsstomatid pooleks, piserda õliga, puista peale veidi soola ning rösti 150-160 kraadises ahjus ca 15-20 minutit. Jahuta veidi. Keeda vutimunad. Selleks aseta vutimunad keevasse vette ja keeda 2 minutit 40 sekundit. Võid kasutada taimerit, et aeg täpselt paras saaks. Kalla keedetud munad kohe jääkülma vette ja koori siis.
Soovi korral rösti juurikaleivad esmalt krõbedaks. Määri igale leivale majonees, laota sinna peale beebispinatit, sinna säti avokaadoviilud ning ahjutomatid. Kõige peale tõsta poolitatud vutimunad. Võid einevõileivad veel täiendava majoneesikastmega üle kallata või majoneesi veel leibadele juurde pakkuda. Tõsta peale pealmine juurikaleivapoolik ja naudi.

Kolmandaks uudistooteks on juurikasai peedi ja pastinaagiga. Selles saias on 32% jahu asendatud juurviljadega. Huvitav fakt on see, et pastinaagil on söögiisu pärssiv ja seedimist soodustav toime, mistõttu on lisatud pastinaak igati taljesõbralik valik. Peet on samas palju rauda sisaldav ning keha puhastava toimega. Sai sisaldab palju kiudaineid ning ka taimset valku.
Sellele saiale sättisin katteks peale mõnusalt värske ja krõmpsuva Waldorfi salati ja saiad röstisin eelnevalt krõbedaks. Sel moel on tulemuseks mõnus einevõileib.
Suitsukanaga Waldorfi salati kattega krõbedaks röstitud juurikasaiad
Waldorfi salat on puhas salatiklassika, mida sobib suurepäraselt ka krõbedaks röstitud saiale sättida. Värskusest pakatav krõmpsuv salat koos krõbeda saiaga moodustab suureärase maitsekoosluse. Tänu juurikasaias sisalduvale peedile ja pastinaagile on tulemuseks üsna mitut erinevat köögi- ja puuvilja sisaldav tervislik eine, mis sobilik nii terviseteadlikule sööjale kui ka lihtsalt veendunud köögiviljasõbrale.
Kogus: 4-le
4 viilu Fazeri juurikasaiu
200 g suitsukana, tükeldatuna
2-3 vart varssellerit, tükeldatuna
1 suurem roheline õun (nt Granny Smith), tükeldatuna
100 g tumedaid viinamarju, poolitatuna
50 g Kreeka või pekaanipähkleid
1 dl majoneesi
Soola ja pipart
Sidrunimahla
Tõsta kaussi tükeldatud suitsukana, varsseller, õun, viinamarjad ning pähklid. Lisa majonees, sool, pipar, sidrunimahl ning seda kõik läbi. Maitsesta.
Piserda juurikasaiu õliga ning rösti ahjus 200 kraadi juures mõned minutid, kuni saiad on krõbedad ning hakkavad äärtest kergelt pruunistuma. Jahuta veidi ning tõsta siis igale saiale Waldorfi salatit. Naudi kohe. Saiast väiksemaid tükke lõigates saad samal moel ka mõnusad salatikattega suupistesaiad valmistada.



Postitus sündis koostöös Fazer Eestiga. Lähemalt võid juurikasaiade kohta lugeda SIIT.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.