Kes vähegi toidutrendidega kursis, on kindlasti märganud, kuidas erinevaid omnivooride menüüs olevaid toite sujuvalt veganitele sobivateks disainitakse. Nii on võimalik leida täiesti taimseid “lihapalle” või siis baklažaanist valmistatud “heeringat” või ka muna mittesisaldavat beseed või “munaputru”. Maailm avardub ja isegi avastan aeg-ajalt täiesti ootamatuid uusi lähenemisi vanadele tuntud toorainetele. Olin pikka aega üsna irooniline igasuguste “vormin sojamassist kanakintsu” lähenemiste osas, kuid pean tunnistama, et nüüd järk-järgult on mu suhtumine muutunud. Esmalt, mulle VÄGA meeldivad taimsed toidud ja vaatamata sellele, et olen kõigesööja, läheb mul alati kõige rohkem aega poes köögiviljaosakonnas. Seetõttu tundus naljakas ja natuke totter millestki, mis ei ole kala või liha midagi kala- või lihalaadset vormida. Sööge siis lihtsalt köögivilju nii nagu nad on.

Porgand, mis siin kehastub suitsulõheks

Pean tunnistama, et viimasel aastal olen ma oma arusaamades korralikult korrektiive teinud ja must-valgele lähenemise asemel ka pisut pooltoone sisse toonud. Nimelt oleme me kõik jõudnud punkti, kus tuleb tähelepanu pöörata oma tarbimise jalajäljele ja teha neid valikuid, mis on keskkonna suhtes säästlikumad. Nii on päris paljud omnivoorid (valdavalt mitte küll Eestis) asunud oma liha- ja piimatoodete tarbimist korrigeerima. Kas teadsid näiteks seda, et juustutootmise jalajälg keskkonna seisukohalt on võrreldav kanaliha tootmisega. Või kui kaalukausile panna lõhekala ja porgand, siis on üks neist valikutest oluliselt keskkonnasõbralikum ja väiksema jalajäljega kui teine. Ei pea vist täpsustama, millises suunas. Seetõttu olen ka mina oma toidulaual teinud nii mõnedki asendused ja korrektiivid ning seda just eelkõige keskkonnaargumente silmas pidades. Selle tegevuse käigus olen leidnud ka mitmeid uusi lemmikuid ja vahel ongi täitsa põnev pisut toiduga mängida.

Siintoodud retsepti puhul oli vahva avastada, et suitsulõhe asendama pidanud suitsumaitseline porgand on tegelikult väga mõnus ja maitsev suutäis. Seda ka neile, kes ei ole lõplikukult kalast või lihast loobunud, vaid soovivad lihtsalt teadlikumaid valikuid teha. Vähemalt ma ise olen küll nüüdseks juba paar korda seda vale “suitsulõhet” teinud ja igati rahul selle erkoranži kattega täistaimse võileivaga. Päriselt!

Suitsulõhe imiteerimises porgandit kasutades ei ole midagi revolutsioonilist. Erinevaid suitsuporksi retsepte on erinevatest blogidest ja ajakirjadest läbi jooksnud. Üks võimalikke valmistusvariante on näiteks SEE. Minu jaoks on lihtsalt seni olnud valmistuskäik pisut tüütu ja aeganõudev. Porgandi soola sees pikalt küpsetamine ja siis kaks ööpäeva marinaadis hoidmine nõuab…noh veidi rohkem planeerimist kui lihtsalt porgandi keetmine. Seetõttu olin igati õnnelik, kui eelmise aasta lõpul avastasin Soome Kotiliesi Leivonta + Ruoka ajakirjast jõululaulale mõeldud taimsete piduroogade seast mooduse kuidas seda porkkalat oluliselt lihtsama vaevaga teha.

Porkkala ehk porgandist “suitsulõhe”

Parim on porgand järgmisel päeval, kuid piisab ka paarist tunnist marineerimisest.
Küpsetusaeg 25 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

  • 500 g suuremaid porgandeid
  • 1,5 l vett
  • 2 sl soola

Marinaad

  • 2 sl rapsiõli
  • 1-2 tl vedelat suitsu lõhna- ja maitseainet Prismades on olemas näiteks SELLINE toode
  • 1 tl valge veini äädikat või sidrunimahla
  • 1 tl soola
  • näpuotsaga suhkrut soovi korral

Valmistamine

  • Koori porgandid ja keeda neid siis soolaga maitsestatud vees umbkaudu 20 minutit, kuni porgandid on pehmeks keenud. Kurna ja jahuta. Tõmba kas kartulikoorimis- või juustunoa abil porganditest õhukesed ribad.
  • Sega marinaadiained ja kalla porganditele peale. Sega õrnalt läbi ja jäta vähemalt paariks tunniks maitsestuma.
  • Serveeri näiteks röstitud saial või leival koos majoneesi ja wakame salatiga või muul meelepärasel moel.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.