Kardetavasti ei ole ma ainuke, kel peale pikki pühi lihatoite nähes näonärvid kergelt tõmblema hakkavad. Hästi valmistatud liharoad on maitsvad ja peolaual igati omal kohal, aga paratamatult saabub ühel hetkel küllastus ja keha annab juba mõnda aega märku, et tahaks midagi kergemat. Tunnistust sellest annab kasvõi see, et toiduajakirju sirvides kippus pilk peatuma ja neelatus tekkima ikka nende toitude juures, kus taimsetel komponentidel põhiroll kanda. Kummitama jäi mind aga portobellosteik tomatise läätsehautise ja lillkapsa-kartulitambiga. Esmapilgul võib see taldrikutäis isegi ära petta ja tundub, et tegemist on tummise liharoaga. Tegelikult on aga taldrikule sätitud täistaimne kooslus, mis sobib hästi ka vegantoitujatele. Kusjuures omamoodi vahva on see, et seda kooslust ei põlanud ära ka minu omnivooridest perepojad. Vastupidi, see maitses neile väga ja mul on olemas lausa tellimus, et sama toitu võiks ka mõni teine kord teha.

Tõenäoliselt satub see taldrikutäis meie lauale ka tulevikus, sest lisaks sellele, et tegemist oli maitsva kooslusega, on see toit pungil ka taimsetest valkudest ja väärtuslikest mineraalainetest tänu seenele ja läätsedele. Hulganiselt köögivilju veel lisaks. Nii et igati korralik kõhutäis ka täisväärtusliku toitumise seisukohalt.

Portobellosteigid läätse-tomatihautise ja lillkapsa-kartulipudruga

Aeg kokku 45 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

Portobellosteigid

Tomati-läätsehautis

  • 1 sellerivars peeneks hakituna
  • 1 sibul peeneks hakituna
  • 2 küüslauguküünt hakituna
  • 2 loorberilehte
  • 1 tl vürtsköömneid
  • 1 tl suitsutatud paprika pulbrit soovi korral
  • 1,5 dl punaseid läätsesid nt Loodusvägi
  • 7 dl köögiviljapuljongit nt FS Goods
  • 400 g purk purustatud tomateid nt Loodusvägi
  • Soola ja pipart
  • Veidi suhkrut või mett
  • Oliiviõli praadimiseks

Kartuli-lillkapsatamp

  • 500 g kartuleid koorituna ja tükeldatuna
  • 500 g lillkapsast tükeldatuna
  • 2 sl kookosõli
  • Taimset piima vajadusel
  • Soola ja pipart
  • Serveerimiseks hakitud peterselli või koriandrit ja värsket rohelist

Valmistamine

  • Portobellosteikide jaoks piserda seeni õli, soola ja pipraga. Aseta siis ahjuplaadile või ahjuvormi vars ülespoole ja rösti eelkuumutatud ahjus 200-220 kraadi juures ca 25 minutit.
    Läätse-tomatihautise jaoks kuumuta pannil õli ja hauta hakitud sellerit, sibulat ja küüslauku vaiksel kuumusel mõned minutid. Lisa siis pannile loorberilehed ja vürtsköömned ning soovi korral ka suitsutatud paprika pulbrit. Hauta veidi ja kalla siis pannile puljong, lisa läätsed ja purustatud tomatid. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ning hauta vaiksel kuumusel umbes 40 minutit. Maitsesta soola, pipra ja tibaksese suhkruga.
    Lillkapsa-kartulitambi jaoks kuumuta soolaga maitsestatud vesi keemiseni ja keeda lillkapsast ja kartulit kuni need on pehmed. Kurna, aga jäta veidi vett alles. Tambi kartulid ja lillkapsas jämedalt puruks ja lisa siis kookosõli ja taimset piima või keeduvett seni, kuni tamp on parajalt paks ja sobiva konsistentsiga. Maitsesta soola ja pipraga.
    Serveerides tõsta taldrikule kartuli-lillkapsatampi, tomatist läätsehautist ja röstitud portobello. Puista peale hakitud koriandrit või peterselli.

Seega, kui veel keegi, kes lihale vahelduseks midagi kergemat soovib, siis selle kooslusega tasub katsetada küll. Igati mõnus ja toitev vaheldus ka omnivooride jaoks.

Retsepti algidee on pärit Chandra Moskowitzi raamatust I Can Cook Vegan.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.