Rummikookidega või “kartulitega”, nagu neid vanasti kutsuti, on mul oma soe suhe. Nõuka ajal olid need mul ühed lemmikud koogid ja bussijaama juurest kondiitrist sai neid vahel ikka toodud. Ei oskagi seletada, mis nende kookide juures mind võlus. Tõenäoliselt see mahlane külluslik tainane olek (kes siis lapsena poleks tainast süüa armastanud) ja kindlasti oli oma roll ka rummimaitsel. Hiljem olen proovinud erinevaid variante ja seda maitset saab lisada mitte naturaalse rummi, vaid rummiessentsiga. Nojah, vaevalt neile omaaegsetele kookidele ka päris rummi lisati. Olgu kuidas on, mõnusalt maitsevad need koogid ka tänasel päeval ja eriti hea on neid teha siis, kui ootamatult on tordi tegemisest paras ports biskviidiääri üle jäänud, nagu mul viimati juhtus. Tõenäoliselt oli ka omal ajal rummikookide valmistamise üheks ajendiks ülejäänud biskviidi ärakasutamine. Aplaus igal juhul sellele, kes selle null-kulu loogikasse sobiva idee käiku lasi.

Rummikookide puhul on boonuseks see, et tegemist on ülimalt lihtsa koogiga. Ahju sisse ei ole vaja lülitada ja vaja on vaid kaussi ja segamiseks lusikat. Kui soovid kiiremini biskviidist puru valmis teha, võid kasutada ka köögikombaini või purustajat, aga vajadusel saab biskviidipuru ka näpu vahel näppides valmis teha. Mulle meeldib lisada rummikoogi tainasse ka šokolaadi. See aitab ka tainal paremini vormitavaks muutuda. Ise teen tavaliselt neid kooke üsna tunde järgi ehk siis lisan lihtsalt biskviidipurule niipalju vedelaid aineid, et tekiks paras vormitav tainas.

See on see rummiessents, ilma milleta pole maitse minu jaoks päris see õige
Biskviit enne…
…ja pärast
Biskviidipuru alla, siis võiga sulatatud šokolaad, kakao, rummiessents ja hapukoor. Nii lihtne see ongi!

Rummikoogid

Rummikoogid on mõnus nostalgiline maius, mida võib näiteks siis plaani võtta, kui torditegemisest biskviiti üle on jäänud. Kuna aga koogid on nii mõnusad, siis võib vahel just nende kookide jaoks biskviiti varuda. Igal juhul võib kindel olla, et laualt kaovad need üsna kiirelt. Plussiks on see, et rummikookide valmistamine on nii lihtne, et ka lapsed saavad sellega hakkama.
Aeg kokku 10 minutes
Portsjonit 9 rummipalli

Koostisosad

  • 300 g biskviiti
  • 100 g šokolaadi tükeldatuna
  • 100 g võid tükeldatuna
  • 2 sl kakaopulbrit
  • Hapukoort
  • 30 ml rummi või pudel RUF rummiessentsi
  • Kaunistamiseks füüsalit soovi korral

Valmistamine

  • Pudista biskviit kaussi ja tõsta mõned lusikatäied biskviidipuru kõrvale. Võid biskviidi purustamiseks kasutada ka köögikombaini. Sulata kastrulis tükeldatud või ja šokolaad ja sega ühtlaseks. Kalla kaussi biskviidipuru juurde ja lisa sinna ka kakao ja rumm. Tõsta juurde mõned supilusikatäied hapukoort ja sega mass ühtlaseks. Paksust reguleeri hapukoorega, tulemuseks peaks olema parajalt paks vormitav mass. Vormi massist ümmargused pallid, veereta neid kõrvale tõstetud biskviidipurus ja lõika siis noa või kääridega pall sälguliseks. Kaunista füüsali või muude meelepäraste marjade-kaunistustega. Hoia jahedas.

Originaalis käib rummikoogile “mütsiks” võikreemiks tutike. Kuna minu suhe võikreemiga on alati olnud pisut keeruline ja teisalt tundus ka tüütu ainult selle tutsaka jaoks kreemi tegema ja pritskotti määrima hakata, siis said rummikoogid kaunistuseks hoopis füüsalikrooni.

Retsept sündis koostöös Barboraga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.