Suve edenedes saabub varem või hiljem (sõltuvalt aastast) see aeg, kui kõiki kurgikasvatajaid tabab kurgiuputus. Kurkidel on see omadus, et kui nad kord valmima hakkavad, siis kõik korraga. Eks ole kõigile tuttav see vaatepilt, kui kõik korvid ja kastid on kurke täis korjatud ning kui piisavalt kiiresti valmivaid kurke ära ei korja, on tulemuseks ülekasvanud valkjad suurte seemnetega kurgipõrsakesed. Meie tegime lapsepõlves neist ülekasvanud kurkidest paate. Lõika aga pikuti pooleks ja uurista sisu välja. Sisu sai kanadele viidud ja kurgikoorele purjed külge ehitatud. Mitte just sihipärane tegevus kurgikasvatuse seisukohast 🙂

Kurgihooajal hakkavad riiulid vaikselt kurgisalatiga täidetud purkidega täituma

Just sel kurgiuputuse ajal kuluvad ära kõik erinevad kurgiretseptid. Kui aastate jooksul sisse töötatud kuldvalemiga kurgihoidiste retseptid on taas läbi käidud, võib katsetada ka erinevate kurgisalatitega. Kurgisalateid võib kombineerida oma maitse-eelistuste ja ka parasjagu aias või kasvuhoones valminud viljadega. Maitsekooslusi leiab nii uusi põnevaid kui ka turvaliselt tuttavlikke.

Tomatine kurgisalat oli selle aasta avastuseks

Kesksuvises Oma Maitse ajakirjas käisin läbi erinevad kurgisalatid ja üheks lemmikuks sealt valikust said tomatikastmes kurgid. NB! Siin pean endale tuhka pähe raputama ja ajakirjas ilmunud retseptis oli 1 sl soolast saanud 1 dl soola. See on ilmselgelt liiga palju ja tegemist oli näpukaga. Klaviatuuril d ja s ju kõrvuti. Nii et siin ja ka Oma Maitse veebis on nüüd korrektne retsept.

See tomatikastmes kooslus võib esmalt tunduda päris ootamatu lahendusena, aga peale järeleproovimist võib vaid imestada, et miks küll seni seda maitsvat kooslust purki pista ei ole taibanud. Selline salat sobib hästi ka võileibade vahele sättimiseks, lihakõrvaseks või ka teiste köögiviljadega kombineerituna soojaks või külmaks salatiks.

Ukrainapärane tomatipastaga kurgisalat

Aeg kokku 20 minutes
Portsjonit 1 liitrit

Koostisosad

  • 1 kg lühikesi kurke viilutatuna
  • 0,5 dl õli
  • 5-6 küüslauguküünt hakituna
  • 1 sl 30%-list äädikat
  • 1 sl soola
  • 3-4 sl suhkrut
  • 500 g tomatipastat
  • Musta pipart jahvatatuna

Valmistamine

  • Tõsta potti õli, küüslauk, äädikas, sool, suhkur ja tomatipasta. Sega läbi, lisa siis kurgid ja kuumuta keemiseni. Keeda vaiksel tulel kümmekond minutit või seni, kuni kurgid värvi muudavad. Tõsta steriliseeritud purkidesse ja kaaneta.

Retsept ilmus 2020. aasta juulikuises ajakirjas Oma Maitse.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.