Mõnel päeval, eriti siis, kui õues on trööstitu sügisilm, ihkab hing midagi head. Mitte et sügise saabudes peaks lohutustoitumine normiks saama, aga annab pisut olemist rõõmsamaks küll muuta, kui toas hõrgud lõhnad levivad, kaminasse saab tule teha ja toidu kõrvale mõne hea veini lahti korkida. Üheks selliseks hõrgutiseks, mis hinge hästi trööstib, on võrratu maitsekombinatsiooniga trühvlimaitseline lameleib kartuli ja kitsejuustuga. Nii hea!

Vahel võib üllatuda, et meie oma kartul võib teha muljetavaldava etteaste väga šikis vormistuses ja pidulikul moel. Siin on kartul kombineeritud koos maitseküllase trühvli ja kreemise kitsejuustuga itaallaste focacciast inspiratsiooni saanud lameleival. Väga mõnusa maitsekombinatsiooniga lameleib sobib hästi eelroaks klaasikese veini kõrvale või ka lihtsalt hõrguks vahepalaks. Kõige mõnusam jääb lameleib värskelt ahjust võetuna, kui saia pind on veel kergelt krõbe ja juust värskelt sooja saia sisse sulanud.

Siin on näha selle mõnusa saia salakomponendid. Kasutada võib nii trühvlipulbrit (paremal) kui ka trühvlipastat (vasakul). Juustudest sobib hästi pehme kitsejuust, mis kuuma saia peal kreemisena sinna peale sulab. Mmmm….!

Trühvlimaitseline pulber või üldse trühvel laiemalt suudab selles koosluses väikese ime teha, andes kooslusele hästi nauditava maitsenüansi. Natuke kipub tekkima see efekt, et raske on mitte juurde tõsta, käsi kipub kui iseenesest lisatüki järgi järgi sirutuma. Tegelikult võib siin katsetada erinevate juustudega, kitsejuust jääb selles koosluses mahedam, samas kui tugevama maitsega gorgonzola annab pikantsema maitse ja tänu oma pehmemale ja rasvasemale konsistentsile sulab ka ühtlasemalt kuuma lameleiva peale laiali.

Väga maitsev jäi see sai ka tugevama maitsenüansiga gorgonzola juustuga. Testgrupp jagunes kaheks – osad eelistasid just seda kooslust, osad kitsejuustuga varianti

Trühvlipulbri asemel võib väga edukalt kasutada ka trühvlipastat, mis tuleks lihtsalt kartulikihi alla määrida. Võid ka trühvlipulbri oliiviõli sisse segada ja sellega lameleiva üle niristada. Peaasi, et trühvli maitset piisavalt tunda jääks, sest see on selle mõnusa suutäie puhul võtmerollis.

Siin pildil on ülemine lameleib kitsejuustuga ja alumine gorgonzolaga ja hästi on näha, kuidas kuumale saiale laotatud kreemine gorgonzola mõnusalt saia sisse sulab

Trühvlimaitseline lameleib kartuli ja kitsejuustuga

Aeg kokku 1 hour 30 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

Tainas

  • 350 g nisujahu
  • 150 g durumjahu
  • Pool pakki kuivpärmi 1 tl ehk 6 grammi
  • 2 tl suhkrut
  • 2 tl soola
  • 4 dl käesooja vett
  • 2 sl oliiviõli

Katteks

  • 4-5 väiksemat kartulit õhukeste viiludena
  • 2 sl oliiviõli osade kaupa
  • 1 tl suvetrühvli pulbrit või 2 tl trühvlipastat
  • 150 g kitsejuustu võid kasutada ka gorgonzola juustu
  • Värsket tüümiani
  • Veidi riivitud parmesani
  • Soolahelbeid

Valmistamine

  • Sega kausis jahud, pärm, sool ja suhkur. Lisa vesi ja õli. Sõtku köögikombaini tainakonksude abil tainast 7-10 minutit, kuni tainas on läikiv ja ühtlane. Lameleiva tainas on suhteliselt pehme ja vedelam, kui tavaline saiatainas. Kalla tainas õliga määritud kaussi, kata kauss toidukile või köögirätiga ja tõsta sooja kohta kerkima umbes tunniks ajaks või seni, kuni tainas on kahekordseks kerkinud.
  • Kalla kerkinud tainas ahjuplaadile, mis kaetud küpsetuspaberiga ja üle raputatud vähese jahu või mannaga. Lõika tainas kaheks ja vormi õliste näppude abil mõlemast tainatükist vabakäelised lameleivad. Torka taina sisse kahvliga augud ja piserda siis lameleibade tainast oliiviõliga. Puista sinna peale trühvlipulbrit ja kata siis lameleivad õhukeste kartulilaastudega. Piserda kartulit oliiviõliga ja tõsta ahjuplaat eelkuumutatud ahju 220 kraadi juurde. Küpseta ca 15 minutit või seni, kuni lameleib hakkab kergelt äärtest pruunistuma. Tõsta leivad ahjust ja puista lameleibadele soolahelbeid ning pudista kuumale leivale juustu. Viimistle värske tüümianiga ja serveeri võimalusel soojalt.
Meil sai selleks kombinatsioonist igal juhul uus lemmik, mida kavatseme teinekordki teha. Mõnus nii külalistele pakkuda kui ka ise maiustada. Vau-efekt peaks olema garanteeritud.
Selline väike purgike trühvlipulbriga on uskumatult mitmekülgne abimees maitsestamisel alates hommikuomletist kuni, nagu siin pildil, saiani või kartulini välja. Sellist trühvlipulbrit leiab näiteks Selveri gurmee-osakonnast, aga ka Kaubamajast ja Stockmannist.

Postitus sündis koostöös Deline juustu- ja gurmeetoodetega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.