Kuumaõhufritüürid tunduvad olevat tulnud selleks, et jääda. Mugavad käsitleda ja maitsev krõbe ning rasvavaene tulemus valmib kiiremini kui tavalises ahjus. Kasutamismugavus on selline, et isegi pere noorimad saavad peale väikest juhendamist ilusti hakkama.

Selline köögiabiline seadis end minu maakodu köögis sisse

Ise sain katsetada Tefali XXL Easy Fry & Steam kuumaõhufritüüri, millel kolm erinevat funktsiooni ehk siis kuuma õhuga frittimine, grillimine ja ka aurutamine. Viimase jaoks on eraldi veepaak ja nii saad samas masinas lihtsa vaevaga ka aurutatud toitu valmistada. Kui natuke tehnilistest näitajatest rääkida, siis fritüür on hea mahutavusega ehk korraga saab valmistada kuni 1,5 kg toitu ja seega sobib hästi ka keskmise suurusega pere tarbeks või siis sõpradele vastuvõtmiseks ja toiduvalmistamiseks. Veepaak, mida aurutamiseks kasutada, on 1-liitrine ja võimaldab  ligi 1,5 tundi järjest aurufunktsiooni kasutada. Võimsust on kuumaõhufritüüril 1700 W, mis on ka igati korralik jõudlus. Valida on seitsme automaatse programmi vahel, nii et kui ise ei oska valida, siis tuleb masin ise appi. Automaatsetest programmidest on valida siis näiteks friikartulite, kananagitsate, terve kana, köögiviljade ja magustoitude funktsioon. Kombineerida võib ka kuumaõhuga frittimist ja aurutamist, see sobib hästi nii kala kui ka liha valmistamiseks ja tulemuseks on mahlase sisu ja krõbeda pinnaga toit. Fritüüril on kaasas ka digitaalne retseptiraamat, kui endal toiduideede osas kipub pea tühi olema. Samamoodi on võimalik samas ka käsitsi kogu protsessi juhtida ning režiim, temperatuur ja küpsetamisaeg ise valida ja parajaks sättida. Temperatuurivahemik on 80 – 200 kraadi, seega võib teha nii madalküpsetatud lõhet kui ka krõbedaid kartuleid. Tarvikud on ka nõudepesumasinas pestavad ja masin ise lihtsalt puhastatav. Küpsetussahtli alumiiniumist plaadid on lihtsasti eemaldatavad puhastamise jaoks, nii et liigset ebamugavust ahju kasutamine ei tohiks tekitada. Kuumaõhufritüüri eeliseks on siis eelkõige see, et toidu valmistamiseks kasutatava rasva kogus on oluliselt väiksem kui tavaahjus valmistades ja kindlasti on suureks plussiks ka toiduvalmistamise kiirus ehk siis toit valmib kuni poole kiiremini kui tavaahjus.

Pool tundi ahjus ja noortest kartulitest ongi valmis krõbeda koore ja mahlase sisuga maitsev taldrikutäis

Seda, et kuumaõhufritüüri kasutamine on ajavõit, tõestas ka minu katsetus mundris kartulite valmistamise puhul. Kui tavaahjus tuleb terve suure kartuli küpsetamiseks arvestada miinimum ühe tunniga, mina sain seekord hakkama poole tunniga ja tulemus oli igati maitsev ja mõnus. Seest mahlane, pealt aga ahvaltevalt krõbe.

Nii need kartulid seal fritüüris küpsevad

Mundris kartulid on meil päris sageli menüüs. Praegu, kui suvised kartulid on juba ka suuremaks kasvanud, võib kasutada noori õrna koorega kartuleid. Valmistamine on imelihtne ehk siis enne ahju panekut tuleks kartulid esmalt hoolikalt pesta, kahvliga mõned augud koore sisse torgata ja siis vähese õli ja soolaga maitsestada. Mina lisan sageli ka veidi kuivatatud ürte, see annab kartulitele mõnusa lisamaitse. Täidist võib igaüks ise valida. Meie lemmikuks on kodujuust erinevate lisanditega – suitsu- või graavilõhe, krevetid, heeringas või suitsukala. Veidi aega enne valmimist võid aga kartuli pooleks lõigata ja sinna sisse veidi juustu panna, et juust küpsedes kartuli sisse sulaks. Mina lisasin salaamitükkidega segatud riivitud juustu, mis siis poolitatud kartuli sisse sulas ja küpses ja see kooslus sai imehea!

Natuke riivitud juustu, tükeldatud salaamit või sinki ja näpuotsaga tilli. Paariks minutiks veel ahju ja …voila!

Täidistest, millega mundris kartuleid võib veel maitsestada, võib loetleda järgmised:

  • Kodujuust erinevate lisanditega (kala, seened)
  • Hapukoorekaste
  • Või, eriti hea jääb soolahelvestega või mis kuuma kartuli sisse sulab
  • Riivitud juust. Kes armastab pikantsemaid maitseid, siis ka sinihallitusjuust. Juustu võib panna pisut enne lõplikku valmimist pooleks lõigatud kartuli sisse sulama
  • Peekon, mida võib panna ka enne lõplikku valmimist poolitatud kartuli sisse küpsema
  • Munavõi
  • Pesto
  • Erinevad köögiviljasalatid
  • Väga huvitava maitsekombo annab näiteks kimchi

Kartulite küpsemisaeg sõltub veidi kartuli suurusest, sordist aga ka kuumaõhufritüürist. Üldiselt võiks arvestada ca 30-minutilise küpsemisajaga. Kartuli küpsust võib kontrollida sarnaselt keedukartuli katsumisega ehk lihtsalt torgata noaga kartuli keskosasse ja katsuda, kas on juba läbinisti pehme.

Üheks lemmikuks täidiseks on meil kodujuust, mis koos kalaga kombineerituna annab väga mõnusa maitsekombo

Mundris kartulid kuumaõhufritüüris

Aeg kokku 35 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • Neli suuremat ühesuurust kartulit
  • 2-3 sl oliiviõli
  • Soola
  • Kuivatatud ürte nt pune, tüümian, basiilik
  • Soovi korral küüslaugupulbrit

Valmistamine

  • Pese kartulid hoolega voolava vee all. Torka kahvliga koore sisse mõned augud. Kuivata kartulikoor majapidamispaberiga. Sega sool ja kuivatatud ürdid õliga ja püherda kartuleid maitsestatud õli sees. Tõsta kuumaõhufritüüri ja friteeri 200-kraadise temperatuuriga esmalt 20 minutit. Keera siis kartulid ümber ja friteeri veel 10 minutit, aga võid vahepeal kontrollida, et kartulid üle ei küpseks. Umbes 3-5 minutit enne lõplikku valmimist võid kartulid välja tõsta, poolitada ja sinna näiteks riivitud juustu või singi-riivitud juustu segu lisada ja siis edasi küpsetada.
  • Tõsta valmis kartulid ahjust. Lõika kartulitesse kas ristlõige või lõika lihtsalt pooleks ja säti kartulile meelepärane täidis. Sellist kartulit süüakse koos koorega, aga võid soovi korral ka mahlase sisu koore seest välja uuristada. Samas on krõbe ja maitsestatud kartulikoor selle roa puhul üks parimaid osasid
Kui tekkis huvi endalegi kuumaõhufritüür soetada, siis lisainfo ja saadavuse kohta leiad info SIIT

Postitus sündis koostöös Euronicsiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.