Rikkalik ja maitseküllane Iiri jõulukook porteriga on midagi sellist, mis sümboliseerib hästi jõuluaegset pühademeeleolu ja on kindlasti kõikide magusasõprade jaoks tõeline peibutis. Kuivatatud puuvilju tuleks sinna koogi sisse lisada väga lahke käega, sest selle koogi puhul on mõõdukad liialdused igati asjakohased. Mõnusa maitse annab kogu kooslusele jõuluporter, mis flirdib nauditavalt magusate ja vürtsikate maitsetega andes omalt poolt mõnusalt mõrkja ja sügava maitsenüansi.

Siin koogis võid kasutada kas alkoholivaba jõuluporterit või siis ka tavalist. Mõlemad sobivad siia väga hästi.

Iiri jõulukook porteriga

Aeg kokku 1 hour 10 minutes
Portsjonit 10

Koostisosad

  • 180 g võid
  • 2,5 dl pruuni suhkrut
  • Riivitud apelsinikoort
  • Riivitud sidrunikoort
  • 330 ml jõuluporterit + 3-4 sl immutamiseks
  • 200-300 g kuivatatud puuvilju rosinad, jõhvikad, aprikoosi jm
  • 8 dl jahu
  • ½ tl soodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • Näpuotsaga soola
  • 2 tl piparkoogi maitseainet
  • 3 muna

Valmistamine

  • Tõsta potti või, lisa pruun suhkur ning apelsini- ja sidrunikoor ja õlu. Lase keema tõusta ja alanda siis kuumust. Sega kuni või ja suhkrur on sulanud. Lisa potti kuivatatud puuviljad ning keeda vaiksel tulel 3 minutit. Tõsta siis pott pliidilt ja jahuta toatemperatuurini.
  • Vooderda 26-28 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja määri võiga.
  • Sega omavahel jahu, sooda, küpsetuspulber, sool ja vürtsid. Lisa porteri-või segu kuivainetele ja sega läbi. Sega ükshaaval juurde munad.
  • Kalla tainas vormi ja tõsta eelkuumutatud ahju 170 kraadi juurde umbes tunniks ajaks. Küpsust võid kontrollida puidust tikuga.
  • Võid sooja kooki veel täiendavalt porteriga immutada.

Postitus sündis koostöös A. LeCoq´iga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.