Jõulud ja piparkoogilõhn käivad ikka käsikäes ja õige jõuluootuse tekitab just magusvürtsikas aroom, mis ahjust piparkooke küpsetades üle tubade laotub. Traditsioonilised glasuuritud piparkoogid ja piparkoogimajad on kindlasti ka omal kohal, aga vahel võib valmistada ka pehmet keeksilaadset piparkooki. Valge glasuuriga ja hapukate pohladega viimistletud pehme piparkook sobib nii adveniajal jõuluootuseks valmistada või siis ka jõuluõhtul pidulauale tõsta. Hästi rikkaliku maitsega ja aromaatne kook kaunistab iga jõululauda.

Siin koogis on kasutatud Billington´si demerara suhkrut ja glasuur on tehtud rafineerimata roosuhkrust jahvatatud tuhksuhkruga, mis on kindlasti teadlikum valik kui tavaline tuhksuhkur. Demerara suhkur annab pehmele piparkoogile mõnusalt karamellise maitsenüansi. Demerara suhkur on helepruun rafineerimata toorsuhkur, mille omapäraks ongi mahe karamellimaitse. Sellega võib üle puistata ka kooke ja küpsetisi või siis ka kohvi sisse segada. Ka kohvile sobib hästi kergelt karamelline maitsenüanss. Demerara suhkru asemel võid kasutada ka tumedat muscovado suhkrut, millel on samuti omapärane ja väga mõnus maitsenüanss. Ka muscovado suhkur on valmistatud rafineerimata roosuhkrust, millele on lisatud suhkruroo melassi ning seetõttu on maitses tunda veidi vürtsikat ja lagritsanüanssi. Mõlemad suhkrud sobivad hästi ka pehme piparkoogi sees kasutamiseks, andes küpsetisele tavasuhkruga võrreldes sügavama ja nüansirikkama maitse.

Pehme piparkook toorjuustuglasuuriga

Aeg kokku 55 minutes
Portsjonit 10

Koostisosad

  • 5 dl jahu
  • 2 dl Billington´si demerara või muscovado suhkrut
  • 1 dl tumedat siirupit
  • 2 tl kaneeli
  • 2 tl piparkoogimaitseainet
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 80 g võid
  • 2 tl söögisoodat
  • 3 dl keefiri
  • 1 dl hapukat pohlamoosi või õunakastet

Kate:

  • 250 g toorjuustu
  • 1,5 dl Billington´si rafineerimata tuhksuhkrut
  • 50 g sulatatud võid
  • 1 tl vanillisuhkut
  • Kaunistamiseks pohli ja rosmariinioksi

Valmistamine

  • Sega omavahel kuivained, lisa siis keefir, siirup ja moos ning sulatatud ja veidi jahututud sulavõi.
  • Sega tainast, aga mitte liiga hoogsalt, et küpsetis jääks mahlaseks ja kohevaks.
  • Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 26 cm läbimõõduga vormi ja küpseta 200-kraadises ahjus ca 40 minutit. Küpsust võid kontrollida tikuga keskosasse torgates. Tikk peab välja tulema puhtana. Tõsta kook ahjust ja jahuta.
  • Toorjuustuglasuuri jaoks sega toasoe toorjuust tuhksuhkru, vanillisuhkru ja sulatatud võiga. Määgi glasuur koogile ja tõsta külma jahtuma. Enne serveerimist kaunista kook pohlade ja rosmariiniokstega.

Postitus sündis koostöös Billington´s suhkrutega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.