Aastavahetus ja suhtlustihe pühadeaeg on seljataha jäänud ja lõpuks ometi on ka ilus valge lumine talv saabunud.

Soovin kõigile, et tuleks ilus puhas ja õhuline aasta, kus palju päikest ja soojust nii otses kui kaudses mõttes.

Et aga verivorstide ja hapukapsaga on selleks hooajaks tõenäoliselt ühel pool, siis olgu 2025. aasta esimeseks retseptiks tatrapliinid, millele sobib seltsiks sättida hapukoort, sibulat, kalamarja, lõhet ja kappareid. Nii mõnus suutäis ja parajalt kerge ka. Kusjuures meie pere pesamuna, kes just suur kalasõber ei ole, sõi pliine hapukoore, sibula  ja salaamiga ning tuleb tunnistada, et ka sellises koosluses maitses see väga mõnusalt. Nii et tasub julgelt katsetada erinevaid maitseid kombineerides ja alati ei pea näpuga klassikas järge ajama.

Pliine tuleks kergitada presspärmiga. Kui kasutad kuivpärmi, siis asendus on valemiga 1:3 ehk siis siia kuluks 8-9 g kuivpärmi. Pliine tasub praadida võiga, see nõuab küll pisut rohkem tähelepanu, kuna või võib kergemini kõrbema minna, aga samas annab või pliinidele hästi mõnusa maitse ka krõbeda vormistuse.

Pliinidega sobib hästi juurde pakkuda hapukoort, kalamarja, graavilõhet, hakitud sibulat ja kappareid.

Jahudena kasutasin mina speltajahu ja toortatrajahu. Speltajahu asemel võib kasutada ka tavalist nisujahu, maitses see väga suurt vahet ei jäta.

Selline pliinidega maitsekombo sobib hästi pidulikumaks pühapäevalõunaks või ka külalistega jagamiseks. Meil olid pliinid laual selle aasta esimesel perelõunal. Sobis väga hästi pisut laisaks aasta alguseks.

Tatrajahuga pliinid

Aeg kokku 1 hour 20 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 5 dl piima
  • 25 g pärmi
  • 2 dl spelta- või nisujahu
  • 1 dl tatrajahu
  • 1 tl soola
  • 2 muna
  • Võid praadimiseks
  • Serveerimiseks paksemat hapukoort kalamarja, hakitud punast sibulat, graavilõhet, kappareid vm.

Valmistamine

  • Soojenda piim käesoojaks ja pudista piima sisse pärm. Sega kuni pärm on lahustunud. Sega hulka jahud ja jäta tainas ca tunniks kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud. Eralda munakollased munavalgetest ja sega siis munakollased taina sisse. Lisa ka sool. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega ettevaatlikult alt üles tõstes taina sisse.
  • Küpseta pliinid keskmisel kuumusel võis mõlemalt poolt kuldseks. Kuni serveerimiseni võid pliine hoida soojas ahjus, et nad serveerides soojad oleksid.

Kaunist ja maitseküllast aastat!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.