Jaanipäev ja mitteametlik suve algus on käes ja tõenäoliselt naudivad paljud pikki pühi maakodus või lihtsalt linnast välja sõites. Grillimise kõrvale ja lõpetuseks sobib alati ka suutäis magusat, aga kes see ikka viitsib suvisel ajal liialt küpsetamisele pühenduda. Siin on kaks hästi lihtsat maasikakooki, kus pearollis kondentspiim ja mille valmistamiseks on vaja vaid külmkappi. Ühe koogi puhul ka sügavkülma. Ja veidi aega, et kook jõuaks külmuda või tarretuda.

Külmutatud maasikavahune kook on tõeliselt suvine maius
Selline tarretatud kook valmib želatiiniga ja vajab veidi aega, et kaks kihti jõuaksid tarretuda

Külmutatud siidine maasika-kondenspiimakook

Algselt oli selle koogi nimeks maasika-daquirikook, kuna retsept sisaldab rummi (daiquiri on rumm tsitruselisega). Rummi ehk ka laiemalt lisatud kange alkoholi roll on sügavkülmutatud koogisisu mitte liiga kristalliliseks lasta külmuda. Siin koogis võid kasutada ka oma lemmikut likööri  või ka tummisemat Vana Tallinna likööri.

Kui valmistad aga kooki ka lastele, siis jäta alkohol lihtsalt lisamata.

Muidu on aga tegemist väga maitsva kreemise külma sisuga jahutava suvise koogiga, mida hoia kuni serveerimiseni sügavkülmas. Koogi sees võid kasutada ka teisi suvemarju.

Külmutatud maasikavahune kook kondenspiimaga

Küpsetusaeg 15 minutes
Külmutamiseks vajalik aeg 4 hours
Aeg kokku 4 hours 15 minutes
Portsjonit 10

Koostisosad

Koogipõhi:

  • 10-12 tk tk Digestive küpsist
  • 50 g võid

Maasika-kondentspiima täidis:

  • 500 g maasikaid sobivad ka vaarikad, mustikad jms hooaja marjad
  • 1 laimi riivitud koor ja mahl
  • 300 g suhkruga kondenspiima
  • 2-3 sl rummi vm kanget alkoholi
  • 400 ml vahustatud vahukoort

Valmistamine

  • Purusta küpsised köögikombainis ning sega sulatatud võiga. Suru koogivormi põhjale.
  • Purusta marjad koos laimikoore, -mahla, kondenspiima ja rummiga ühtlaseks massiks. Vahusta koor. Sega marjasegu ettevaatlikult vahukoorega. Kalla segu ettevaatlikult põhjale.
  • Aseta kook sügavkülma vähemalt kolmeks tunniks.
  • Tõsta sügavkülmast väga umbes pool tundi enne serveerimist. Lõigata tasub kuuma vette kastetud noaga, siis jääb lõikepind ilus.

Teine lihtne ja ahju mitte vajav kook on tarretatud želatiiniga ja kolmekihiline, kus alumine kiht on küpsistest, keskmine kiht koorest ja kondenspiimast ning pealmine kiht tarretatud maasikapüreest. Lihtsad ehtsad maitsed ja kokku selline suviselt kerge ja siidine kook.

See lihtne suvine kook ei vaja ahju, vaid ainult mõnda tundi külmas, et tarretuda. Kondenspiima ja vahukoorega kreemine vahekiht ning maasikane – aga miks mitte ka mustikane, vaarikane või sõstrane, vastavalt sellele, kuidas marjad valmivad – tarretuvad želatiinilehtede toel.

Selline kook sobib hästi suvisesse aega, sest ei vaja küpsetamist. Piisab, kui see mõneks ajaks külmkappi pista, et kihid tarretuksid. Hoia kooki kuni serveerimiseni jahedas, sest päikese ja sooja käes kipub see pisut viltu vajuma. Külmkapist võttes saad aga tulemuseks mõnusa jahutava kerge ja marjase magusa suupiste.

Siidine tarretatud maasikakattega kook kondenspiimaga

Küpsetusaeg 15 minutes
Tarretumiseks vajalik aeg 4 hours
Aeg kokku 4 hours 15 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

  • 10 Digestive küpsist
  • 60 sulatatud võid
  • Peotäis sarapuupähklid

Kondenspiimatäidis:

  • 100 g toasooja toorjuustu
  • 250 g Jaani klassikalist kondenspiima
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 dl vahukoort
  • 4-5 lehte želatiini
  • Veidi piima

Marjakate:

  • 1,5 dl marjapüreed
  • 2 sl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 leht želatiini

Valmistamine

  • Purusta küpsised koos pähklitega purustajas. Kalla juurde sulatatud või, sega ja suru saadud mass küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 22-24 cm koogivormi põhjale. Suru näppude abil puru tugevalt põhjale.
  • Hõõru toasoe toorjuust koos kondentspiima ja vanillisuhkruga ühtlaseks. Vahusta koor. Ühenda segud. Leota želatiinilehti külmas vees mõned minutid. Kuumuta kastrulis väike kogus piima ja lahusta siis nõrutatud želatiinilehed kuumas piimas. Sega juurde väike kogus vahukoore-kondentspiimasegu ja kalla siis pidevalt segades želatiin ülejäänud segu hulka. Kalla kõik koogipõhjale ja tõsta külma paariks tunniks tahenema.
  • Püreesta maasikad või muud marjad suhkru ja vanillisuhkruga. Mõõda välja 1,5 dl marjapüreed. Leota želatiinilehti külmas vees mõned minutid. Samal ajal kuumuta marjasegu kastrulis ja lahusta siis nõrutatud želatiinileht kuuma marjasegu peal. Kalla ettevaatlikult tarretunud vahekihile ja tõsta taas jahedasse, et pealmine kiht tarretuks.
  • Hoia serveerimiseni jahedas.
Mõnusat suve koos kookidega!

Postitus sündis koostöös Polven Foodsiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.