Go Back
+ servings

Pärmivaba toortatraleib

Servings: 1 päts

Ingredients

  • 400 g toortatart
  • 2-2,5 dl vett + leotamiseks
  • 1-2 sl mett või agaavisiirupit
  • 1 tl soola
  • päevalille- ja linaseemneid
  • võid vormi määrimiseks

Instructions

  • Esmalt pane tatratang veega kaetult 6-8 tunniks seisma. Loputa siis sõelal hästi hoolega läbi ja nõruta kuivemaks. Tõsta blenderisse, lisa ka vesi ja töötle ühtlaseks massiks. Tulemiseks peaks olema paksema hapukoore paksusega tainas.
  • Kalla tainas kaussi, kata rätikuga ja jäta umbkaudu 12 tunniks sooja kohta hapnema. Selleks sobib hästi põrandaküte või ka kergelt soojendatud ahi (mitte üle 40 kraadi). Kerkinud tainast annavad märku taina sisse tekkinud õhumullid.
  • Sega nüüd juurde mesi või agaavisiirup, sool ja seemned. Sega läbi ja kalla kas siis küpsetuspaberiga vooderdatud või võiga määritud leivavormi. Jäta veel 1-2 tunniks kerkima.
  • Tõsta siis eelkuumutatud ahju 170-180 kraadi juures ca 45 minutiks. 
  • Valmis leib kalla vormist välja, et kondensvesi seda niiskeks ja nätskeks ei muudaks.

Notes

Leivavalmistamise puhul olen ise kasutanud seda skeemi, et esimene leotus (mis peaks olema 6-8 tundi) jääb ööseks ehk siis enne kui magama lähen, kallan tatrale vee peale ja hommikul loputan läbi, püreestan ning pikk kääritus jääb siis päeva peale. Kui näiteks kell 8 hommikul käärima panna, siis õhtul kell 8 on tainas ilusti mullipitsiline. Tunnike-paar veel vormis kerkimist ja siis ahju ja saabki õhtuks toa leivalõhna täis. Teine variant on alustada leivategu näiteks kell 12 päeval. Siis saab kruubi paisutamiseks vajalik aeg täis ca kell 8 õhtul ja pikk kääritusaeg jääb siis öö peale. Hommikul ärgates saab siis veel vormis leiba veidi kergitada ja siis leiva ahju küpsema pista.