Go Back

Õunapirukas Cheddar juustuga

Servings: 10

Ingredients

Muretainas Cheddar juustuga

  • 300 g jahu
  • näpuotsaga soola
  • 150 g riivitud Cheddarit või Goudat
  • 150 g külma võid
  • 50 ml jääkülma vett

Täidis

  • 1 kg õunu sobivad pehmemad ja magusamad söögiõunad
  • 3-4 sl suhkrut
  • 30 g võid
  • 1 sidruni riivitud koor ja paar spl mahla

Instructions

  • Taina valmistamiseks sega sool, jahu ja külm riivitud juust. Lisa hakitud külm või ning töötle kiirelt näppude vahel tainas ühtlaseks puruks. Lisa külm vesi, suru tainapall kokku ning aseta külma vähemalt 30 minutiks.
  • Samal ajal valmista täidis. Selle jaoks koori ja lõika sektoriteks 1 kg õunu. Sulata pannil või, lisa suhkur, sidrunimahl ning -koor ning kuumuta õunaviilud läbi nii, et nad oleksid kõik seguga kaetud.
  • Rulli 2/3 tainast koogivormi põhjast veidi suuremaks. Selle piruka jaoks sobib kõige paremini ca 26 cm läbimõõduga vorm. Hästi mugav on tainas lahti rullida küpsetuspaberil, siis saab hiljem koos küpsetuspaberiga tainaketta paigale tõsta.
  • Lahtirullitud põhjale aseta õunad. Teine osa tainast rulli samuti lahti ning sellest moodusta piruka pealmine osa. Tõsta ka see küpsetuspaberi abil pirukale. Voldi taina ääred alumisel ja ülemisel kihil kokku, torka kahvli või noaga pealmisele kihile augud õhu väljapääsemiseks sisse, puista kõige peale veel veidi suhkrut ning aseta eelsoojendatud ahju 200 kraadi juurde. 15 minuti pärast lülita kuumus 180 kraadi peale ning küpseta veel ca 25 minutit, kuni pirukas on pealt kuldpruun.
  • Viimiste tuhksuhkruga ja paku juurde vaniljekastet.