Go Back

Õige Ukraina borš Tanja moodi

Sellest kogusest jagub 5-liitrise poti jaoks
Total Time50 minutes
Servings: 8

Ingredients

  • 3-4 liitrit head veise- või vasika puljongit
  • 4-5 kekmise suurusega kartulit tükeldatuna
  • 3 suuremat või 5 väiksemat sibulat hakituna
  • 2 keskmist porgandit riivituna
  • Päevalilleõli hautamiseks
  • 1 keskmine peet riivituna või ribadena
  • 3-4 toekat supilusikatäit ehk ca 100 g tomatipastat
  • 1-2 sl valge veini äädikat
  • Pool suuremat kapsapead või üks noore kapsa pea õhukeste ribadena
  • 2-3 loorberilehte
  • Veidi suhkrut
  • Soola ja pipart
  • 5-6 purustatud küüslauguküünt
  • Küüslaugu soola ja pipraga püreestatud salot ehk soolapekki
  • Serveerimiseks hapukoort ja hakitud tilli ja rohelist sibulat

Instructions

  • Alustame boršitegu sellest hetkest, kui meil puljong on valmis ehk siis puljongi keetmise kohta leiad info SIIT. Kurna valmis puljong ja tükelda kontidel olev liha. Tõsta liha kõrvale ja kalla puljong suuremasse potti.
  • Kuumuta puljong keemiseni ja lisa sinna sisse kartul. Keeda mõned minutid. Kuumuta pannil päevalilleõli ja prae keskmisel kuumusel õli sees esmalt sibulat, kuni selle servad hakkavad kerglet pruunistuma. Lisa siis pannile porgand ja prae samamoodi läbi, kuni ka porgand hakkab pannil kergelt karamellistuma.. Samamoodi prae pannil õli sees läbi peet. Selle nimi on Зажарка ja selle võib ka varem valmis teha, siis on boršitegu eriti mugav ja kiire. Lisa peedile tomatipasta koos äädikaga ja kuumuta kõik koos läbi. Lisa supile sibul ja porgand ning tomatipastaga läbi praetud peet. Lase vähemalt kümmekond minutit vaiksel kuumusel keeda. Viimasena lisa kapsas ja paar loorberilehte. Maitsesta supp soola, pipra ja suhkruga. Keeda suppi, kuni kapsas on poolpehme ehk siis kapsalehe osa peaks olema läbipaistev, aga kapsaroots veel kergelt krõmpsuv. Sellises faasis keera kuumus poti alt ära. Kui lisad noore kapsa, võid kuumuse kohe ära keerata. Lisa nüüd supi sisse ka purustatud küüslauguküüned ja sega läbi. Sega supi sisse ka osa hakitud maitserohelisest. Jäta 20-30 minutiks seisma, et maitsed ühtlustuksid.
  • Töötle umbes 200 g salot koos paari küüslauguküüne, soola ja pipraga ühtlaseks pastaks. Sega osa salost supi sisse ja teine osa aseta lauale, et igaüks saaks seda kas siis supi sisse või võileivale määrida.
  • Tõsta borš taldrikutesse ja lisa hapukoort ja ohtralt hakitud tilli ja rohelist sibulat. Paku juurde ka puljongikontidelt puhastatud tükeldatud liha, mida igaüks saab oma taldrikusse soovi korral tõsta.
  • Ja nagu paljude suppide puhul on järgmisel või ka ülejärgmisel päeval see borš veel eriti hea.