Go Back

Sidruni-beseekook

Total Time40 minutes
Servings: 8

Ingredients

  • 100 g võid toasoojana
  • 2,5 dl jahu
  • 2 sl suhkrut
  • ½ tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl vett

Sidrunitäidis

  • 1-1,5 dl vett
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 sl jahu või maisitärklist
  • 30 g võid
  • 2 mahesidruni mahl ja riivitud koor
  • 4 munakollast

Besee

  • 4 munavalget
  • 1-1,5 dl suhkrut mina kasutan tuhksuhkrut
  • Näpuotsaga soola

Instructions

  • Sega köögikombainis tainaotsikut kasutades pehme või ülejäänud ainetega. Lisa veidi vett, kuni moodustub ühtlane tainas ja töötle köögikombainiga tainas ühtlaseks. Ilma köögikombainita näpi kausis lihtsalt koostisained ühtlaseks tainaks.
  • Kata 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja vooderda vormi põhi ja küljed 2-3 cm kõrguselt tainaga. Pane koogipõhi umbes 15 minutiks külma tahenema. Torka tainas kahvli või tikuga läbi ja küpseta põhja eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures umbes 10-15 minutit kuni tainapind on kuiv ja hakkab äärtest kergelt pruunistuma. Tõsta koogipõhi ahjust.
  • Seni kuni koogipõhi küpseb, mõõda sidrunitäidise ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja hakkab kergelt mullitama. Kalla sidrunitäidis eelküpsetatud koogipõhjale.
  • Vahusta köögikombainis munavalged näpuotsatäise soolaga kergelt vahule. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur. Vahusta, kuni tulemuseks on tugev ja tihe munavalgevaht. Määri või pritsi besee sidrunitäidise peale. Tõsta kook ahju 150 kraadi juurde ja küpseta veel 25-30 minutit, kuni besee on parajalt pruuniks tõmmanud. Keera kuumus maha ja jäta kook lahtise ahjuuksega ahju.
  • Jahuta kook ja lõika tükid eelnevalt vette kastetud noaga.