Go Back

Vabakäeline rustikaalne Prantuse õunakook

Total Time1 hour 20 minutes
Servings: 8

Ingredients

Koogipõhi:

  • 3,5 dl jahu + tainale puistamiseks
  • ½ tl soola
  • 2 sl suhkrut
  • 150 g hästi külma võid tükeldatuna
  • Veidi hästi külma vett
  • Määrimiseks muna

Koogitäidis:

  • 2 suuremat tugevama ihuga õuna
  • 2-3 sl pruuni suhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 30 g võid sulatatuna
  • 1-2 sl aprikoosimoosi soovi korral

Instructions

  • Valmista koogitainas. Selleks sega omavahel jahu, sool ja suhkur. Kasuta köögikombaini või purustajat ja lisa siis jahusegule tükeldatud või. Töötle mõned sekundid, kuni tulemuseks on ühtlane puru. Lisa siis vähehaaval külma vette ja lase köögikombaini teradel veidi töötada, et moodustuks tainapall. Kalla tainapall jahusele tööpinnale ja vormi käte vahel esmalt palliks ja siis lapikuks kettaks. Puista vajadusel tööpinnale veel täiendavalt jahu, puista jahu ka tainale ja rulli see siis ca 28 cm läbimõõduga ühtlaseks tainakettaks. Võid rullimist teha juba küpsetuspaberil, nii saad taina koos selle esmalt külmkappi ja hiljem ahjuplaadile tõsta. Tõsta tainas täidise valmistamise ajaks külmkappi.
  • Õunatäidise valmistamise jaoks viiluta õunad õhukesteks viiludeks. Võid õuna ka koorida, aga eriti kodumaiste õunte puhul ei ole see kohustuslik. Tõsta õunad suuremasse kaussi ja lisa siis suhkur, kaneel, vanillisuhkur ning sulatatud või. Sega käte vahel läbi, et maitseained ühtlaselt jaotuksid.
  • Tõsta tainas külmast ja puista taina keskele veidi jahu. Lükka see kätega laiali ja jäta paar sentimeetrit äärtest jahuga üle puistamata ehk siis jahu peab jääma vaid õunte alla. Laota tainale puistatud jahule õunad ja säti siis taina served õuntele. Kook ei pea jääma täiuslikult ümar ja ühtlane.
  • Klopi lahti üks muna ja määri üle õunte keeratud tainakihtidele muna. Kui tahad eriti krõbedat tulemust, võid nüüd veel koogi 10-15 minutiks kas külmkappi või jahedal ajal ka õue tõsta. Kuumuta ahi 170-180 kraadini ja tõsta kook eelkuumutatud ahju ja küpseta 50-60 minutit, kuni tainas on kuldne ja õunad pehmeks küpsenud. Tõsta kook ahjust välja ja soovi korral võid õunad veel tilgakese veega vedelamaks segatud aprikoosimoosiga veel üle pintseldada.
  • Kook on parim veidi jahtununa, siis on koogipõhi kõige krõbedam. Seistes on kook samuti maitsev, aga see võluv krõbedus kipub pisut kaotsi minema.