Go Back

Tarte tatin ehk tagurpidi õunakook

Total Time1 hour 30 minutes
Servings: 10

Ingredients

  • 2,5 dl jahu
  • Näpuotsaga soola
  • 120 g külma võid kuubikutena
  • 2-3 sl külma vett

Õunatäidis:

  • 5-7 keskmise suurusega õuna
  • 1,5 dl pruuni suhkrut
  • 100 g võid õhukeste viiludena
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 tl kardemoni
  • Serveerimiseks vanillikastet või vanillijäätist

Instructions

  • Töötle külm või koos jahu ja soolaga köögikombainis ühtlaseks puruks. Lisa külma vett ja töötle veel edasi kuni moodustub tainapall. Keera see toidukilesse ja tõsta külma vähemalt pooleks tunniks.
  • Täidise jaoks koori, poolita ja puhasta õunad. Puista suhkur ühtlase kihina pannile malmpannile ja laota sinna peale viilutatud või. Puista sinna peale vanillisuhkur ja kardemon ning lao siis pannile õunapoolikud lõikepind allapoole. Kuumuta vaiksel kuumusel nii, et suhkru-või segu vaikselt mullitab 45-60 minutit, kuni moodustub karamelline kaste. Poole kuumutamise pealt keera õunad ümber ja vahepeal kasta õunu moodustunud kastmega.
  • Tõsta tainas külmast ja rulli jahusel pinnal tainas pisut suuremaks kui on panni läbimõõt. Hoia tainast seni külmas, kui õunad on valmis. Tõsta tainas pannile ja voldi ääred panni ja õunte vahele. Tõsta siis pann eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde 25-30 minutiks või seni, kuni tainas on kuldne. Tõsta kook ahjust ja kalluta kohe kummuli taldrikule.
  • Serveerides paku juurde vanillikastet.