Torgi baklažaanile kas noa või kahvliga augud sisse ja aseta tervena kas grillile või ahju. Grillil küpsetades keera baklažaani nii, et ta saaks igast küljest küpseda. Nahk võib ka kõrbema minna, sest hiljem tuleb see niikuinii ära koorida. Grilli seni, kuni vilja sisu on pehme. Ahjus küpseta baklažaani umbes tund aega paar korda keerates, kuni vili on üleni pehme. Tõsta ahjust või grillilt, jahuta ja koori. Haki baklažaani sisu peeneks.
Kuumuta pannil õli ning hauta küüslauku, kuni see on läbipaistvaks muutunud. Lisa hakitud tšillipipar, tükeldatud tomat, tomaptipasta, vürtsköömned, paprikapulber ja loorberileht. Lisa ka soola, pipart ja suhkrut ning 1 dl vett. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust, kata pann kaanega ja hauta 10-12 minutit aeg-ajalt segades. Lisa nüüd tükeldatud baklažaan. Sega läbi ja hauta koos baklažaaniga veel 10-15 minutit. Kontrolli maitseid ja vajadusel lisa ka soola, pipart või suhkrut. Lisa maitseks veel sidrunimahla ja hakitud värskeid ürte.
Kuumuta pannil pisut õli ja prae juustu ning saia kuuma õli sees mõned minutid, kuni need on kuldsed. Võid need ka grillil valmistada.
Serveerides tõsta saiale tomati-baklažaanihautist ja lisa sinna grillitud juust. Söö kohe.