Go Back
+ servings

Pohla-martsipani täidisega kringel

Kerkimise aeg2 hrs
Total Time2 hrs 40 mins
Servings: 10

Ingredients

  • 2 dl piima käesoojana
  • 30 g presspärmi või vastav kogus kuivpärmi 11 g
  • 1 tl kardemoni
  • 1 tl soola
  • 2 munakollast
  • 100 g suhkrut
  • 100 g võid toasoojana või sulatatuna ja jahutatuna
  • 500 g jahu
  • Määrimiseks muna
  • Tuhksuhkrut

Pohla-martsipani täidis

  • 200-300 g pohli (võid kasutada sügavkülmutatud marju
  • 200 g mandlimartsipani riivituna
  • 1 tl maisitärklist kui kasutad sügavkülmutatud marju
  • 2-3 sl suhkrut

Instructions

  • Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde umbes 1/3 jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks. Kuivpärm sega jahuga koos piima sisse. Lase kerkida soojas kohas 20-30 minutit.
  • Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Sega masina tainakonksu abil tainas ühtlaseks segada ja pidevalt sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või. Lase masinal sõtkuda, kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb kausi küljest lahti.
  • Kata kausis olev tainas rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
  • Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölaulale ning rulli tainarulliga õrnalt vajutades kringlitainas ühtlaseks ristkülikuks. Sega pohlad suhkruga ja kui kasutad sügavkülmutaud marju, võid segada juurde ka veidi tärklist. Laota lahtirullitud tainale pohlad ja riivitud martsipan. Keera tainas rulli (nagu kaneelirullide tegemisel). Terava noa või pitsalõikuriga jaota rull pikkupidi kas kaheks või kolmeks võrdseks ribaks nii, et üks ots jääb lahti lõikamata. Punu või põimi tainaribad kokku ning soovi korral keera palmik kas ringiks või kringliks. Kinnita otsad võimalikult vähe nähtavasse kohta ning väljapudenenud täidis lükka lihtsalt kihtide vahele tagasi.
  • Aseta valmis kringel ahjuplaadile ning lase soojas veel kerkida vähemalt pool tundi, soovitavalt rohkem. Määri sai pealt lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta eelkuumutatud ca 200 kraadi juures pöördõhuga ahjus kringlit umbes 20-25 minutit. Kui kringel hakkab liialt pruunistuma, võid ta pealt fooliumiga katta. Viimistle tuhksuhkruga.