Tunnistan, et pärmitainaga olid mul suhted pikka aega keerulised. Mitte et ta välja ei oleks tulnud, aga kogu see protsess ei olnud minu jaoks nauditav. Eelkõige puudutas siis see seda sõtkumise osa, mille tulemusena peab muutuma pärmitainas läikivaks ning lööma käte ja kausi küljest lahti. Retseptides kulub selle kirjeldamiseks üks napp lause, aga tegelikkuses tähendas see jahu sees möllamist ja sõtkumist nii, et hiljem oli selg märg ning jahu võis leida nii kleidi taskutest kui kõrvadest ja ninast. Mäletan neid kordi, kui sitkemat pärmitainast sõtkuda püüdes olin valmis seda vahepeal vastu seina viskama, sest vaatamata minu pingutustele ja ennastsalgavale sõtkumisele oli tainas jätkuvalt veniv ja kleepuv mass ning ei kavatsenudki mu sõrmede vahele kleepumist lõpetada.

Asi muutus siis, kui minu köögikapile seadis end sisse tainakonksuga köögikombain. Ütleme nii, et et esimene selle abilise toel valminud pärmitainas oli minu jaoks elumuutev kogemus. Seda protsessi on võimalik nautida ning ka köögis ei tule hiljem suurpuhastust ette võtta. Hetkel on mul selleks abiliseks, kes taina mängleva kergusega valmis sõtkub, Boschi MUM5 mitmefunktsionaalne köögikombain. Tainas valmib köögikombaini suures metallist kausis, kus tainakonksu ja võimsa mootori abil masin pärmitaina vaikselt urisedes valmis vormib. Sel moel tundub tainategu lihtne nagu lapsemäng ja kui pärmitaina valmistamise põhireegleid ilusti järgida, on tulemuseks kohev ja mahlane küpsetis, olgu selleks siis kaneerirull, kapsapirukas või pohla-martsipani kringel nagu sel korral.

Sellesama Boschi köögikombaini abil saab edukalt teha ka muretainast, segada kokku kas karaski- või leivataina või suristada ühtlaseks klassikalise soodaga kergitatud koogitaina. Vedelamate tainaste puhul tasub kasutada segaja otsikut, pärmitaina valmistamise jaoks sobib aga kõige paremini metallist tainaotsik, mis sõtkudes vajutab taina mõne minutiga ühtlaseks ja läikivaks. Sõtkumiseks kasuta aeglasemat kiirust, muidu on oht, et jahu köögis laiali lendab. Kui soovid täpsemalt pärmitaina valmistamise nippide kohta lugeda, võid piiluda SEDA postitust.

Pärmi puhul soovitan mina kasutada presspärmi. Tulemus tuleb kohevam. Kui seda käepärast ei ole, ajab asja ära ka kuivpärm, mille võid siis lihtsalt esimese kergituse taina sisse segada. Pea silmas seda, et kõik lisatavad toiduained peaksid olema toasoojad. Külmad toiduained pikendavad kerkimise protsessi, sest pärmiseened hakkavad paljunema soojas. Samas ole ettevaatlik liiga kuumaga, üle 40-kraadine temperatuur hävitab pärmiseened ja tainas ei kerki üldse. Seda pea silmas just siis, kui soojendad piima või lisad sulatatud võid. Käesoe peaks olema selleks terminiks, millega kontrolli kõik lisatavate toiduainete temperatuurid üle.

Kringel või stritsel enne ahju minekut

Pohla-martsipani täidisega kringel

Kerkimise aeg 2 hours
Aeg kokku 2 hours 40 minutes
Portsjonit 10

Koostisosad

  • 2 dl piima käesoojana
  • 30 g presspärmi või vastav kogus kuivpärmi 11 g
  • 1 tl kardemoni
  • 1 tl soola
  • 2 munakollast
  • 100 g suhkrut
  • 100 g võid toasoojana või sulatatuna ja jahutatuna
  • 500 g jahu
  • Määrimiseks muna
  • Tuhksuhkrut

Pohla-martsipani täidis

  • 200-300 g pohli (võid kasutada sügavkülmutatud marju
  • 200 g mandlimartsipani riivituna
  • 1 tl maisitärklist kui kasutad sügavkülmutatud marju
  • 2-3 sl suhkrut

Valmistamine

  • Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde umbes 1/3 jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks. Kuivpärm sega jahuga koos piima sisse. Lase kerkida soojas kohas 20-30 minutit.
  • Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Sega masina tainakonksu abil tainas ühtlaseks segada ja pidevalt sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või. Lase masinal sõtkuda, kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb kausi küljest lahti.
  • Kata kausis olev tainas rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
  • Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölaulale ning rulli tainarulliga õrnalt vajutades kringlitainas ühtlaseks ristkülikuks. Sega pohlad suhkruga ja kui kasutad sügavkülmutaud marju, võid segada juurde ka veidi tärklist. Laota lahtirullitud tainale pohlad ja riivitud martsipan. Keera tainas rulli (nagu kaneelirullide tegemisel). Terava noa või pitsalõikuriga jaota rull pikkupidi kas kaheks või kolmeks võrdseks ribaks nii, et üks ots jääb lahti lõikamata. Punu või põimi tainaribad kokku ning soovi korral keera palmik kas ringiks või kringliks. Kinnita otsad võimalikult vähe nähtavasse kohta ning väljapudenenud täidis lükka lihtsalt kihtide vahele tagasi.
  • Aseta valmis kringel ahjuplaadile ning lase soojas veel kerkida vähemalt pool tundi, soovitavalt rohkem. Määri sai pealt lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta eelkuumutatud ca 200 kraadi juures pöördõhuga ahjus kringlit umbes 20-25 minutit. Kui kringel hakkab liialt pruunistuma, võid ta pealt fooliumiga katta. Viimistle tuhksuhkruga.

Postitus sündis koostöös Boschiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.