Mul on omamoodi sümpaatia ja austus vana kooli koogiretseptide vastu. Teate ju küll, needsamad, mis on vanade kokaraamatute vahel paberilehele või perfokaardile (ikka mäletate, mis need olid) käsikirjaliselt kirjutatud ja reeglina hästi napisõnalisee tegevuskäiguga stiilis „sega ained kokku ja küpseta kook valmis“. Selliste retseptide puhul on võid üsna kindel olla, et tegemist on igati toimiva ja sageli imelihtsa kooslusega. Seegi kook on oma maitselt selline igiomane ja tuttavlik rabarberikoogiline.

Kusjuures need kellegi nimega koogid on tegelikult nii vahvad –  minu ema retseptiraamatute vahelt leiab Aimede ja Tiiude kooke, mille puhul võib kindel olla, et nutikas perenaine on nõukaaja kesistele oludele vaatamata suutnud parima võimaliku koosluse välja töötada. Juta rabarberikook on just selline ja selle koogi puhul on nipiks pannkoogijahu kasutamine. Tänu sellele on koogivalmistamine kohe eriti lihtne. Koogi juurde võid aga pakkuda mõnusat Liptoni maasika-rabarberiteed. Nii ongi praegusesse rabarberiaega sobiv topelt rabarberiga kooslus loodud ja maitsetes pettuda ei tule.

Sellest tainakogusest tuleb välja poole ahjuplaadi suurune plaadikook või kui ümmarguses vormis küpsetada, siis võiks vormi suurus olla 26-28 cm ehk pigem suuremas vormis.

Juta rabarberikook

Aeg kokku 50 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

 • 2 tk muna
 • 1,5-2 dl suhkrut sõltuvalt kui magusat kooki armastad
 • 2 dl spelta- või nisujahu
 • 2 dl pannkoogijahu
 • 100 g võid + vormi määrimiseks
 • 4 sl hapukoort
 • 3-5 rabarberivart mida rohkem, seda mahlasem kook jääb
 • Kaneeli
 • Tuhksuhkrut

Valmistamine

 • Vahusta munad suhkruga, lisa jahud, kaneel, sulatatud ja veidi jahutatud või ning hapukoor. Sega kõik läbi kuni moodustub ühtlane tainas. Sega juurde rabarberitükid ja sega läbi. Kalla tainas kas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või eelnevalt võitatud 26-28 cm läbimõõduga vormi ning küpseta 180-200 kraadi juures umbes 30-40 minutit. Koogi pealispind peab olema kuldpruun ning tikuga koogi keskelt torgates peaks tikk puhtaks jääma.
 • Puista peale tuhksuhkrut ning serveeri koos Liptoni teega.

Postitus sündis koostöös Liptoniga

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.