Jõulude ajal soovime me kõik lauale panna midagi erilist ja head. Kui soolastest toitudest skoorivad sel ajal seapraad, hapukapsad ja verivorstid, siis magusa poole pealt päris üht ja ainust jõulustaari tekkinud ei ole. Kes küpsetab pohlakringlit, kes meisterdab piparkookidest ja kohupiimast kihilist magustoitu ja kes krõbistab niisama piparkooke ja rüüpab kuuma aromaatset glöggi peale. Kui aga tahta midagi väga jõulumaitselist ja mõnusat pidulauale pakkuda, siis meil on juba aastaid repertuaaris olnud mandariinikook mandlijahuga.

Kook on täiesti ilma nisujahuta ja valmistuskäik päris põnev ehk siis esmalt tuleb tunnikese või veidi rohkem keeta mandariine, need siis püreestada ja tainas vormubki vahustatud munadest, mandlijahust, mandariinimassist ja suhkrust. Ühest küljest imelihtne ja teisalt kinnitan, et see kook võib kergelt saada teie uueks lemmikuks.

Minul oli koogivalmistamsel abiks SEE Kenwoodi Chef Titanium XL köögikombain, mis aitas blenderiga mul nii mandariinid püreestada, loomulikult ka munad vahustada ja ka tainast segada. Ilma liialduseta saad tänu köögikombainile käed koogiteo ajal puhtana hoida. Kenwoodi köögikombainil on ka sisseehitatud köögikaal, nii et tainakaussi näiteks peale munade vahustamist mandlijahu lisades ei ole sul vaja seda enne ära kaaluda, vaid saputadki kaussi täpselt õige koguse mandlijahu. Väga mõnus ja mugav lisafunktsoon.

Väga meeldib mulle veel see, et köögikombainiga on kaasas kaks roostevaba kaussi. Kes vähegi rohkem köögis toimetanud ja köögikombaini kasutanud teab, et kohati on päris tüütu see, kui sul ühes kausis parasjagu pärmitainas kerkimas ja vahepeal oleks vaja näiteks mune vahustada. Siis kallad seda tainast ühest kausist teise, mis on tegelikult päris tüütu.

Kui nüüd selle mandlijahuga mandariinikoogi juurde tagasi tulla, siis aega see pisut nõuab, aga tegelikult on valmistamine väga lihtne. Ja tulemus võib sind üllatada, sest mõrkja alatooniga kook saab tänu mandlijahule mõnusalt mahlase olemise. Kui oled šokolaadisõber, siis võid koogi ka tumeda šokolaadiga üle kallata. Mandariini ja tumeda šokolaadi kooslus toimib ideaalselt. Ja väike hoiatus ka. Kui oled üks neist, kellele üldse ei meeldi mõrkjas maitse, siis vali mõni teine kook. Keedetud ja püreestatud mandariinikoor annab koogile nauditava mõrkjuse, mis minu ja paljude seda kooki proovinute jaoks on olnud just selle koogi plussiks ja võluks. Samas on olnud ka inimesi, kellele mõru maitse kohe üldse ei istu. Igaks juhuks hoiatan 😊

Siin on kõik koostisosad, mida koogi valmistamiseks vajad. Mandariinid, suhkur, mandlijahu, küpsetuspulber ja munad

Mahlane mandariinikook mandlijahuga

Aeg kokku 2 hours 20 minutes
Portsjonit 10

Koostisosad

  • 4 suuremat mandariini
  • 5 suuremat muna
  • 1,5-2 dl suhkrut
  • 200 g mandlijahu
  • 1 kuhjaga teelusikatäis küpsetuspulbrit
  • Võid vormi määrimiseks

Valmistamine

  • Kalla mandariinidele külm vesi ning tõsta pliidile. Keeda vaiksel kuumusel 1-1,5 tundi. Tõsta mandariinid veest välja ja lase jahtuda. Lõika ristipidi pooleks ning eemalda seemned. Purusta köögikombainis või blenderis koos koortega ühtlase massi tekkimiseni.
  • Vahusta köögikombainis munad, lisa siis suhkur ja jätka vahustamist. Lisa mandlijahu ja küpsetuspulber ning lisa muna-suhkrumassile. Viimasena lisa mandariinimass. Kalla segu võiga määritud lahtikäivasse 24-26 cm läbimõõduga vormi ning küpseta 180 kraadi juures 45-60 minutit. Küpsusastet kontrolli tikuga, koogi keskossa torgatud tikk peaks jääma puhtaks. Kui kook kipub liialt pruunistuma, alanda veidi kuumust või aseta koogile foolium või küpsetuspaber peale.
  • Tõsta kook ahjust välja ning lase jahtuda.
  • Kook on parim järgmisel päeval ning säilib mahlasena õhukindlas karbis veel mitu päeva.

Postitus sündis koostööna Kenwoodiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.