Käes on õunaaeg ja kel õunaaed, see teab, et vahel hakkab paratamatul uputama. Meie vana talu vana õunaaia puud on nüüd mõned kevaded saanud korralikku lõikust – kutsusime asjatundja, kuna vana pikalt lõikamata puu lõikamine on omaette kunst – ja nüüd on tulemus käes. Läbi üheksa sügise, mil meil maamaja on olnud, on õunad suurimad, mida seni neil puudel näinud olen ja õunu on ka palju. Ehk siis taaskord on olukord, mille puhul minu vanavanaema ütles, et jumal õnnistagu, aga pidagu piiri. Teisisõnu on õunauputus. Ja õunauputusega kaasneb loomulikult õunakookide küpsetamine ning aukohal on need koogid, kuhu õunu ikka korralikult kulub.

Siia õunakooki saab ära kasutada tervelt 1 kilo õunu

Just seepärast jäigi silma Itaalia õunakook ehk Torta di Mele. Inspiratsiooni sain SIIT, kus väidetavalt on tegemist ajaproovile vastu pidanud ja sõjajärgsest ajast pärit õunakoogiga, mis valmib kättesaadavastest ja rahakotisõbralikest lihtsatest koostisosadest. Pearollis on siin koogis õun, mida kulub koogile tervelt 1 kilo ja nipiks on pealmise õunakihi või ja suhkru seguga üle kallamine, mis tekitab õuntele mõnusa karamellise kihi. Mina ei suutnud kiusatusele vastu panna ja lisasin õuntele veidi ka kardemoni, mida algretseptis ei olnud. Mulle lihtsa väääga meeldib õuna ja kardemoni maitse kooskõla. Natuke muutsin ka koguseid ja tundub, et muudatused olid igati õigustatud ehk siis kook õnnestus ja maitses kogu perele.

Koogi puhul on nipiks katteks olevate õunte ülekallamine või ja suhkru seguga, mis annab küpsedes mõnusalt karamellistub
Kooki võib nautida niisama, aga hästi sobib siia ka vanillikaste
Kastmeks võid teha ise vanillikastme, aga kiirel ajal sobib kasutada ka valmis kujul müüdavat vanillipudingit

Itaalia õunakook. Torta di Mele

Aeg kokku 1 hour 15 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

 • 5 suuremat õuna ca 1 kg
 • 1 sidruni mahl
 • 0,5 tl kardemoni
 • 100 g toasooja võid
 • 1 dl suhkrut
 • 1 tl soola
 • 3 muna
 • 4 dl jahu
 • 3 tl küpsetuspulbrit

Kate:

 • 50 g võid
 • 50 ml suhkrut

Valmistamine

 • Koori ja tükelda õunad ja sega õunad sidrunimahlaga. Lisa soovi korral õuntele ka kardemon.
 • Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval munad. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa või-munasegule.
 • Kata küpsetusvormi põhi küpsetuspaberiga. Määri küljed võiga. Kalla tainas küpsetusvormi ja laota ühtlaselt laiali. Sinna peale säti õunad ja suru õunad veidi taina sisse.
 • Katte jaoks sulata või ja sega suhkruga. Kalla õuntele. Küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures ca 50-60 minutit. Tõsta ahjust ja lase enne lahtilõikamist 10-15 minutit seista.

Mõnusat õunahooaja jätku!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.