Aeg-ajalt võtan ma ette ja teen ikka ja jälle Bolognese kastet. Aja jooksul on välja kujunenud oma kooslused, kuidas ise seda tegema olen harjunud. Ja loodan, et siinkohal pühaduseteotusega ei tegele, kui kaks erinevat, aga tegelikult väga sarnase tegevuskäiguga Bolognese kastet siia ühte postitusse paigutan. Üks siis klassikaline ja veisehakklihaga tehtud. Meespere mõmiseb rõõmust. Ja vahel teen, eelkõige endale mõeldes, läätsedega Bolognese kastet.
Olles küll jätkuvalt kõigesööja, siis mulle lihtsalt väga meeldib see tomatises kastmes pehmeks keenud ja läätsedest tummisust saanud maitseküllane kaste. Ja tegelikult ei põlga seda peres keegi ära. Lihtsalt kui valida on veisehakklihast tehtud versiooni ja täistaimse läätsedega versiooni vahel, siis kipub meespere eelistama ikka lihasemat kraami 🙂
Veiselihast Bolognese kastme puhul kasutan ma võimalusel rohumaa veise hakkliha. Pere noorim laps ei ole sugugi kalasõber ja just rohumaal kasvanud veiseliha on muuhulgas ka Oomega-3 rasvhapete väärtuslikuks allikaks. See kehtib eelkõige just rohumaal kasvanud veiseliha kohta. Nii et tervisekasu ka lisaks!
Klassikaline Bolognese kaste veisehakklihaga
Koostisosad
- 4 viilu peekonit tükeldatuna
- 2 keskmise suurusega sibulat hakituna
- 2 porgandit hakituna
- 2-3 sellerivart hakituna
- 2-3 küüslauguküünt hakituna
- Paar rosmariinioksa hakituna
- 500 g veisehakkliha
- 1 dl punast veini
- 2×400 g purk purustatud tomateid
- Basiilikulehti
- 1 tl kuivatatud punet või tüümiani
- 2 loorberilehte
- 2 sl tomatipastat
- 5 dl puljongit
- Oliiviõli
Serveerimiseks:
- 400 g spagette
- Riivitud parmesani
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Lisa pannile peekon ja prae, kuni peekon on krõbe ja kuldne. Lisa pannile hakitud sibul, porgand, seller ja küüslauk. Lisa ka rosmariin ja hauta kõige pannil kümmekond minutit, kuni need on poolpehmed. Tõsta veidi kuumust ja lisa siis pannile veise hakkliha. Lõhu hakkliha pannilabida abil väiksemateks tükkideks ja prae seni, kuni liha on värvi muutnud. Kalla pannile punane vein ja sega pannitäis läbi. Lisa siis pannile purustatud tomatid, hakitud basiilik ja kuivatatud pune või tüümian, loorberilehed ja tomatipasta. Sega läbi ja lisa ka puljong. Las keema tõusta, alanda siis kuumusta ja lase vaiksel tulel kaane all tunnijagu või ka veidi rohkem podiseda, kuni kaste on mõnusalt tummine ja paks.
- Serveerimiseks keeda soolaga maitsestatud vees spagette, tõsta need taldrikule, lisa Bolognese kaste ja serveerides puista peale riivitud parmesani.
Mis aga läätsedest tehtud Bolognese kastet puudutab, siis selle valmistuskäik ja koostisosad on peaaegu samasugused, kui lihaga kastmel. Algusosa ehk köögiviljadest kastmepõhja tegemine on aga täiesti sarnane. Seepärast teengi vahel nii, et alustan ühel pannil kastmepõhja tegemisest ja siis poole pealt ehk hakkliha ja läätsede jagamise etapis jaotan kastme kahe panni vahel laiali ja podistan need sõbralikult kõrvuti valmis. Soovitan siin kastmes kasutada oranže kiirkeeduläätsesid. Need keevad kõige mõnusamalt tummiseks ja pehmeks. Teisi sorte läätsesid kasutades arvesta sellega, et nende keetmisaeg on pikem ja konsistents jääb pisut tugevam ehk nad ei lagune nii ühtlaselt ära. Mulle meeldib läätsede puhul just see tummisus, mis puruks keenud läätsele omane on.
Täistaimne Bolognese kaste läätsedega
Koostisosad
- 2 keskmise suurusega sibulat hakituna
- 2 porgandit hakituna
- 2-3 sellerivart hakituna
- 2-3 küüslauguküünt hakituna
- Paar rosmariinioksa hakituna
- 3 dl punaseid kiirkeedu läätsesid
- 1 dl punast veini
- 400 purk purustatud tomateid
- Basiilikulehti
- 1 tl kuivatatud punet või tüümiani
- 2 loorberilehte
- 2 sl tomatipastat
- 7 dl köögiviljapuljongit
- Oliiviõli
Serveerimiseks:
- 400 g spagette
- Röstitud piiniaseemneid
- Soola ja pipart
Valmistamine
- Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Lisa pannile hakitud sibul, porgand, seller ja küüslauk. Lisa ka rosmariin ja hauta kõige pannil kümmekond minutit, kuni need on poolpehmed. Tõsta veidi kuumust ja lisa pannile läätsed. Kalla pannile punane vein ja sega pannitäis läbi. Lisa siis pannile purustatud tomatid, hakitud basiilik ja kuivatatud pune või tüümian, loorberilehed ja tomatipasta. Sega läbi ja lisa ka puljong. Las keema tõusta, alanda siis kuumusta ja lase vaiksel tulel kaane all 45-60 minutit või ka veidi rohkem podiseda, kuni kaste on mõnusalt tummine ja paks. Pehmeks ka katki keenud läätsed muudavad kastme mõnusalt tummiseks, seega võib selle kastme vabalt ka pisut pikemaks pliidile “unustada”.
- Serveerimiseks keeda soolaga maitsestatud vees spagette, tõsta need taldrikule, lisa Bolognese kaste ja serveerides puista soovi korral peale röstitud piiniaseemneid.
Üldiselt on aga nii, et kellele üks ja kellele teine, aga sõbralikult ühele lauale võivad need kaks kastet ka ilusti mahtuda. Kui sa ei ole vegan, siis võib loomulikult ka taimsele kastmele Parmesani juustu peale riivida või täistaimse variandi puhul ka veganitele sobivad juustu puistata. Oma taimse valguga on läätsed tegelikult mõnus asendus lihale, sest pole vist enam kellegile uudis, et lihasöömist tuleks vähendada ja leida lihatoitudele alternatiive. Minu filosoofia on see, et kui süüa liha, siis aeg-ajalt ja kvaliteetset. Ja vahel teha täitsa lihavabasid valikuid. Loodetavasti on see postitus abiks ja inspiratsiooniks vahel ka pisut teistsuguseid valikuid tehes.
Vasta