Juustuga üleküpsatatud baklažaanid

Esileht / Retseptid / Argipäeva sobivad road / Juustuga üleküpsatatud baklažaanid

Ei ole vist üllatus, et baklažaan on mu üks lemmikviljadest. Loendamatult valmistamisvõimalusi andev mõnus vili on ka siin blogis end korralikult põlistanud ja kui otsingusse “baklažaan” panna siis leiab SIIT ligi 50 retsepti. Igaühele midagi 🙂

Seekord tegin ahjus juustuga üleküpsetatud ja vürtsika tomatikastmega baklažaani, mis oli taaskord….väga mõnus!

Valmistamine ei ole selle roa puhul üleliia keeruline. Esmalt tuleks baklažaanipoolikud ahjus korralikult küpseks röstida. Ahjus röstimise ajal saab vürtsise tomatikastme valmis küpsetada. Samas võib siin kasutada ka erinevaid valmis tomatikastmeid, siis on selle toidu valmistamine kohe eriti lihtne. Panen igal juhul kirja ka isetehtud tomatikastme, eks siis igaüks ise otsustab, kui põhjalikult toidutegu ette võtta. Mina kasutasin siin tomatikastmes ära viimased toas punaseks läinud omakasvatatud tomatid.

Pealepuistatud juustude osas võib vabalt oma eelistusi ja külmkapi sisu aluseks võtta. Minul olid kombineeritud fetajuust, mozzarella ja parmesani tüüpi kõvajuust. Samamoodi sobiks siia ka valge- või sinihallitusjuust või kasvõi meie oma igapäevane riivjuust. Peaasi, et juustuga ei koonerdata.

Juustuga üleküpsetatud baklažaanid tomatikastmega

Aeg kokku 55 minutes
Portsjonit 3

Koostisosad

  • 3 keskmise suurusega baklažaani poolitatuna
  • 15 g võid
  • 1 keskmise suurusega sibul hakituna
  • 2-3 küüslauguküünt hakituna
  • 300 g küpseid tomateid tükeldatuna
  • 1 tšillipipar hakituna
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • ½ tl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl tomatipastat
  • 100 g mozzarella juustu
  • 50 g fetajuustu
  • 100 g parmesani juustu riivituna
  • 1 dl köögikoort
  • Oliiviõli
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Lõika terava noaga baklažaanipoolikutele ruudustik nii, et viljaliha oleks läbi lõigatud ja koor jääks terveks. Piserda baklažaane oliiviõliga ja soolaga, aseta siis lõikepool allpool ahjuplaadile ja tõsta eelkuumutatud ahju 230 kraadi juurde. Rösti baklažaane ahjus 35-40 minutit. Baklažaanid peavad olema läbi küpsenud ja pealt pigem kergelt kõrbenud ehk koor tumedaks tõmbunud.
  • Sel ajal, kui baklažaanid küpsevad, valmista kaste. Selleks kalla pannile õli ning lisa siis või. Lase võil sulada ja lisa pannile sibul, küüslauk, tomatid, tšillipipar ja vürtsid. Hauta keskmisel kuumusel ja lase 15-20 minutit podiseda aeg-ajalt segades kuni tomatid on lagunenud ja sibul kuldne. Tõsta siis pannisisu blenderisse või purustajasse, lisa 1 dl vett ja tomatipasta ning töötle ühtlaseks püreeks. Maitsesta soola ja pipra ning vajadusel ka tibakese suhkruga, kui kaste liiga happeline tundub.
  • Sega juustud. Pudista feta ja mozzarella näppude vahel peenemaks, lisa riivitud parmesan ja koor. Sega läbi.
  • Kui baklažaan on küpsenud, tõsta nad ahjust välja ja säti ahjuvormi lõikepind üleval. Jaota tomatikaste baklažaanidele, lisa juustusegu ja tõsta siis baklažaanid 230 kraadini kuumutatud ahju või grillielemendi alla 6-8 minutiks või seni, kuni juust hakkab sulama ja pruunistuma. Tõsta ahjust ja pudista serveerides peale veel mõned basiilikulehed.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.