Kaamose saabudes saabub ka aeg, kui hakkab vääramatu jõuga isutama karriroogade järele. Aja jooksul on neid siia blogisse ka paras hulk kogunenud (otsing KARRI andis 59 tulemust 🙂 ), aga üks minu lemmik, mida juba mitu aastat teen, oli senini blogisse põlistamata. Tegemist on siis Indiast pärit krevetikarriga, mille leidsin Anjum Anandi raamatust “Anjum´s New Indian”. Anjum Anandi nimetatakse ka India Nigella Lawsoniks ja tema retseptid on alati mõnusat maitseelamust pakkunud. Nii ka see krevetikarri.

Mina teen sageli “karripõhja” ette. Eriti siis, kui külalistele karriõhtutel plaanin seda karrit pakkuda. Hiljem jääb lihtsalt karri kaste üles soojendada ja seal sees krevetid kiirelt kuumas valmis küpsetada. Üheks komponendiks, mida võiks sellele karrile kindlasti lisada, on värsked kaffirlaimi lehed. Neid leiab sügavkülmutatuna näiteks Umami poest ja minul on alati sügavkülmas pakike kaffirlaimi või kahvirlaimi lehti. Neid saab lihtsalt jupikaupa siis toitudesse puistata ja nad annavad toidule väga mõnusa spetsiifilise värske maitse. Nii et kui vähegi võimalik, siis soovitan neid kasutada. On olemas ka kuivatatud variant, aga see ei jää ikka päris see 🙂

Krevette siia karri sisse käin ostmas Kariamarketist, kus on sügavkülmast võimalik leida tõenäoliselt parima hinna ja kvaliteedi suhtega tooreid hiidkrevette. Need tuleks siis lihtsalt eelmisel päeval sügavkülmast tavakülmikusse tõsta, et nad jõuaksid rahulikult ja kudesid kahjustamata üles sulada. Ja kindlasti väldi krevettide ülekuumutamist. Krevett on mõnus just siis, kui ta on napilt alles värvi läbipaistvast roosaks vahetanud. Ja kindlasti ära unusta ka järelkuumuse mõju ehk siis jäta tõsta karri pigem pisut varem kui hiljem pliidilt ära, sest kuuma kastme sees küpsevad krevetid veel edasi.

Vürtsikas krevetikarri kookospiimaga

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 2 sl kookosrasva või õli
  • 8 tervet kardemonikauna
  • 5 nelgitera
  • 1 kaneelikang
  • 1 keskmise suurusega sibul hakituna
  • Pöidlasuurune jupp ingverit hakituna
  • 6-7 küüslauguküünt koorituna
  • 1/2 tl tšillipulbrit või 1 tšillipipar
  • 1/2 tl kurkumipulbrit
  • 1 sl jahvatatud koriandrit
  • 200 g kirsstomateid tükeldatuna
  • 1-2 rohelist tšillit tervena
  • 10 kaffirlaimi lehte
  • 400 g purk kookospiima
  • 500 g tooreid hiidkreveti sabasid puhastatuna
  • Laimimahla
  • Soola ja pipart
  • Serveerimiseks värsket koriandrit

Valmistamine

  • Kuumuta pannil kookosrasv või õli ja lisa pannile kardemon, nelk ja kaneelikang. Kuumuta vürtsid rasvaines läbi kuni need aromaatseks muutuvad ja lisa siis pannile sibul. Prae keskmisel kuumusel läbi 8-10 minuti jooksul kuni sibul hakkab kergelt kuldseks muutuma. Vajadusel alanda kuumust.
  • Tõsta purustajasse ingver, küüslauk, tšillipulber või tšillipipar. Lisa veidi vett ja töötle see ühtlaseks pastaks. Kalla pannile vürtside ja sibula juurde ja kuumuta paar minutit, kuni pannitäis on kuivemaks muutunud. Lisa kurkum, koriander, tomatid, terved tšillipiprad ja 3 sl vett. Hauta nüüd umbkaudu 15 minutit vaiksel kuumusel. Kontrolli maitset sellega, et karrispõhjas ei tohiks enam tunda olla tooreid elemente ja maitse peaks olema mõnusalt ühtlane.
  • Lisa pannile karrilehed, kookospiim ja 1 dl vett. Lase keema tõusta, keeda 5 minutit. Lisa nüüd pannile krevetid ja kuumuta ca 3 minutit või kuni krevetid on värvi muutnud. Maitsesta karrit veel laimimahlaga ja serveerides puista peale värsket koriandrit.

Naudi koos hea seltskonnaga! Karrid aitavad hästi kaamost pisut vürtsikamaks ja värvikamaks muuta.

Nipp! Sellist karrit võib teha ka valge kalaga. Jääb samuti väga mõnus.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.