Olen juba eelnevalt ja pikemalt kirjutanud ja kiitnud Kariamarketit, millest on minu jaoks saanud pood, mida ikka ja jälle regulaarselt külastan. Kariamarketi jooksva kuu pakkimisi võib alati vaadata KARIAMARKETI KLIENDILEHEST ja minu jaoks on pea kohustuslikuks saanud sealt toodud krevetid (parima hinna ja kvaliteedi suhtega) ja karbid, mida ikka sügavkülma varun. Muide, Kariamarketi sügavkülmast võib leida palju ägedaid tooteid, mida mujalt ei leia. Mina toon sealt sageli varuks näiteks bao kukleid, mida on hea siis jupikaupa sügavkülmast võtta. Suur on ka erinevate sügavkülmutatud köögiviljade valik.

Sellises pakendis leiab Karimarketis rohekarpe. Ülihea kvaliteediga ja väga demokraatliku hinnaga
Rohekarpe tuleb aeglaselt üles sulatada ja siis on nad grillimiseks valmis. Suured ja mahlased
Kariamarketi sügavkülmast leiab samuti väga hea kvaliteedi ja hinna suhtega ning erinevas suuruses krevette

Vanemates postitustes ja retseptides olen oma samuti oma Kariamarketi kogemusi kirjeldanud. Näiteks  SIIN postituses valmistasin Kariamarketist pärit suurepärase kvaliteediga lambakarreed, SIIN valmistasin oma lemmikut krevetikarrit ja SIIN krevette hoisin-kastmes. Tasub mainida, et lisaks suurepärasele liha-, kala- ja mereannivalikule on Kariamarketis ka väga-väga hea eksootiliste kastmete ja maitseainete valik, seetõttu liiguvad Kariamarketis käies mõtted sageli just eksootiliste maitsete suunas ja inspiratsiooni otsin erinevates Aasia köökidest.

Aasia kastmete ja maitseainete valik on üks parimaid linnas ja mulle meeldib mereande just vürtsikate Aasia kastmetega kombineerida

Seekord haarasin kaasa sügavkülmutatud full shell ehk terves karbis Uus-Meremaa rohekarpe, mida peetakse karpide kõrgklassiks oma maitse, mahlasuse ja suuruse tõttu ning tooreid koorega hiidkrevetisabasid suuruses 8-12. Full shell karpe peetakse mahlasemaks kui half shell karpe, mis tähendab siis seda, et terve karbi asemel on alles jäetud ainult üks ja koos lihaga pool.

Rohekarpe võib grillida lihtsalt niisama koos karbiga või siis poolitada ja karbipooliku sees neid grillida

Rohekarbid (Perna canaliculus) on pärit Uus-Meremaalt pärit ja elutsevad sealsetes külmades rannikuvetes. Mujal neid karpe ei kasva ja neid karpe peetakse parimateks. Rohekarpi eristabki karbil olev roheline varjund. Vahel kutsutakse neid karpe rohehuulseteks tänu karbil olevale rohelisele kaarele. Karbid ise on suured ja rohekase karbi elaniku liha on hästi mahlane ja magusa alatooniga, nii et tegemist on tõelise delikatessiga. Rohekarbi valgurohke liha on lisaks suurepärasele maitsele ka tõeline supertoit, millel on väga suur oomega-3 rasvhapete ja rauasisaldus, nii et karpe soovitatakse vahel lausa tervisekasu eesmärkidel teadlikult tarbida. Rohekarbi liha on ka väga rikas mineraalainete ja vitamiinide poolest. Rohekarbi karbist jahvatatakse pulbrit, mis on nii inimestele kui loomadele luude tervist toetava toidulisandi komponendiks.

Uus-Meremaa merekarpe kasvatakse jätkusuutlikult, seega ei kahjusta nende püük ka keskkonda.

Merekarpe võib küpsetada ahjus koos erinevate lisanditega, aurutada, suitsutada, valmistada kastmes või leemes ning grillihooajal tasuks kindlasti rohekarpe grillida. Valmistamine on ülilihtne ja karbid valmivad kiirelt. Kõige lihtsam variant on karbid tervena grillile tõsta, paar minutit grillida ja siis koos meelepärase kastmega serveerida.

Siin ongi rohekarbid grillitud lihtsalt tervena ja teise variandina eelnevalt maitsestatuna ning karbipooliku sees.

Mina valmistasin tervena grillitud rohekarpide juurde sriracha majoneesi, mis on lihtsalt sriracha kastmega (mida leiab Kariamarketist ka suures valikus) segatud majonees. Karpidele sobib hästi lisandiks ka mõni muu särtsakam tšillikaste või siis pesto, hapukam sidrunipõhine kaste või ka rammusam majoneesikaste. Ahjus küpsetades on mõnusaks lisandiks juust, panko paneering või siis mõlemad nimetatud korraga. Sellisest kattest küpseb mõnus krõbe kate, mille all on siis mahlane ja magus rohekarp.

Kariamarketis müüdavad Uus-Meremaa merekarbid on sügavkülmutatud ja tark oleks need eelmisel õhul sügavkülmast tavakülmikusse tõsta. Samamoodi tuleks toimetada ka krevettidega ehk siis need rahulikult tavakülmikus üles sulatada. Rahulikul sulamisel kahjustuvad koed kõige vähem.

Krevette valides tasub teada, et pakendil olev number näitab seda, mitu krevetti on ühes kilos ehk siis mida väiksem on number, seda suuremad on krevetid. Suurus 8-12, mida mina kasutasin tähendab siis päris pirakaid ja mahlaseid krevette. Kariamarketi valikus on krevette väga suures valikus ja leiab nii erinevas suuruses kui peaga ja peata tooreid ja eelkuumutatud krevette. Grillihooajal tasub ka neid endale sügavkülma varuda, sest grillitud krevetid on lihtsalt nii head!

Rohekarbid särtsakas majoneesikastmes

See on lihtne, kiirelt valmiv ja väga mõnus toit, mis tavaliselt kõigil maitsejatel rahuloleva ja tunnustava mõmina esile kutsub. Selliseid karpe võib valmistada nii grillil kui ka ahjus grillelemendi all.

Rohekarbid särtsakas majoneesikastmes

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 3

Koostisosad

  • 1 kg rohekarpe
  • 3 sl paksemat majoneesi
  • 1 sl sriracha kastet
  • 2 küüslauguküünt purustatuna
  • 1 sl sojakastet
  • 1 sl sidrunimahla
  • Panko paneeringut
  • Veidi õli
  • Hakitud rohelist sibulat

Valmistamine

  • Tõsta sügavkülmas karbid juba eelmisel päeval tavakülmikusse. Sulanud karpidel tõmba vajadusel ära esmalt “habe” ja eemalda siis üks pool. Tõsta karbi liha välja ja tükelda see jämedalt.
  • Sega omavahel majonees, sriracha, küüslauk, sojakaste ja sidrunimahl. Sega kastme sisse tükeldatud karbid ja tõsta siis kastmega segatud karbid koore sisse. Puista peale panko paneeringut ning piserda õliga. Kõige mugavam on seda teha spreiõliga.
  • Grilli grillil või ahjus grillelemendi all mõned minutid, kuni panko ja täidis on kuldne. Valmis karpidele puista hakitud rohelist sibulat.

Grillitud gochujang krevetid

Gochujang on Korea köögist pärit fermenteeritud tšillipasta, mis on hästi iseloomuliku ja selgelt äratuntava maitsega. Korea köögis kasutatakse seda piltlikult igal pool ja sageli just mereandidega, seega on gochujang marinaad grillitud krevettidele igati õigustatud valik. Nii krevetid kui ka gochujang pasta leiad loomulikult Kariamarketist.

Eemalda aeglaselt sulatatud hiidkrevetisabadelt koor. Neil krevettidel oli soolikas juba eemaldatud, aga alati kontrolli, kas saba “seljale” sisselõiget tehes on soolikas veel alles ja vajadusel eemalda see

Grillitud gochujang krevetid

Aeg kokku 13 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 kg tooreid hiidkrevetisabasid
  • Soola ja pipart
  • Serveerimiseks hakitud rohelist sibulat või murulauku

Gochujang marinaad:

  • 2 sl gochujang pastat
  • 1-2 purustatud küüslauguküünt
  • 2 sl oliiviõli
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1 sl mett

Valmistamine

  • Sulata sügavkülmutatud krevetid aeglaseks tavakülmikus.
  • Pane puidust tikud veidi aega enne grillima hakkamist vette likku.
  • Koori krevetid. Vajadusel eemalda ka soolikas. Kariamarketi krevettidel on see juba tehtud. Maitsesta krevetid soola ja pipraga.
  • Sega omavahel marinaadi ained. Lükka krevetid 3-4 kaupa vardasse ja pintselda siis marinaadiga. Jäta umbes pooleks tunniks maitsestuma.
  • Kuumuta grill ja õlita see kergelt. Grilli krevette mõlemalt poolt seni, kuni läbipaistev sisu on värvi muutnud. Väldi üleküpsetamist, krevetid küpsevad kiirelt. Küpsemise ajal võid krevette marinaadiga veel lisaks pintseldada. Tõsta grillilt ja soovi korral pintselda veel korra kastmega. Puista peale hakitud rohelist sibulat ja serveeri kohe.

Mõnusat grillihooaja nautimist ja kaunist suve!

Postitus sündis koostöös Kariamarketiga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.