Kitchari on midagi sellist, mille järele hakkab su keha ühel hetkel küsima, kui oled kord temaga tutvust teinud. Vähemalt minu jaoks on see küll nii. Mingi seletamatu vürtside ka toitainete kombinatsioon, mis selle roaga on võimalik saada, paneb su edaspidi üsna sujuvalt konksu otsa. Kui keha ja soolestik on korra pai saanud, siis kipub ta ikka jälle selle järele nuruma. Kitchari loogika on seotud Ayurveda toitumise ja toiduainete kombineerimise ideega. Siin on kokku pandud just sellised toiduained ja vürtsid, mis peaksid meie kehale andma energiat ja taastavat pausi, et segamini söödud ja raskesti seeditavatest toiduainetest puhastuda. Kitchari tundub süües olevat hästi toitev ja kõht saab üsna kiiresti täis, samas annab ta üsna mõõdukalt kaloreid ja on samas hästi kergelt seeditav. Tulemuseks on see, et kitchari võtab ära need veidrad isud, et nagu tahaks midagi, aga ei tea mida. Suurem osa keha jaoks vajalikke toitaineid on kitcharis olemas ja sageli kasutatakse kitcharit ka monodieediks ehk siis toitutakse mõnda aega ainult kitcharist. Toimib hästi ka organismi puhastajana ja puhkuse andjana. Erinevaid köögivilju ja lisandeid võid kitcharisse kombineerida oma äranägemise järgi.

Kitchari sobib hästi pimedasse aega keha turgutama, aga tuleb tunnistada, et kitchari pildistamine pea valguseta novembripäeval oli ka omaette katsumus. Vaatamata oma üsna väheütlevale välimusele on tegelikult tegemist väga maitsva ja keha turgutava toiduga.

Kitchari peaks aitama taastada su jõuvarusid ajal, kui oled väsinud või emotsionaalselt kurnatud. Ka seedimisvaevuste või ärritunud soole sündroomi korral on kitchari heaks abiliseks vulkaaniliste tegevuste vaigistamisel.

Kitchari on originaalis tehtud kollastest mungoa ubadest. Mina kasutasin nende asemel kodumaiseid läätsi ja basmati riisi puhul kasutasin täistera punast basmati riisi. Ikka see kiudainete teema, et oleks kehale sõbralikum. Mina soovitan nii läätsesid kui ka riisi enne keetmist paar tundi külmas vees leotada. Nii muutuvad nad meie kehale veel eriti hästi omastatavaks.

Kui veel vaadata seda, mida ja miks kitcharile lisatakse, siis maitseürdina võiks kasutada koriandrit. Keskturul või Balti Jaama turul sageli müüdav ka kinza nime all. Koriander on tugevate raviomadustega ja keha puhastav maitseürt (muide, kõik maitseürdid on ka ravimtaimed, aga kõik ravimtaimed ei ole lihtsalt maitseained), millel on lisaks veel omadus leevendada soolepuhitusi, ta aitab seedehäirete korral ja langetab muuhulgas ka veresuhkru taset. Samamoodi mõjuvad seedimise ja sisemise tule ergutamisele soodustavalt kitcharis kasutatavad vürtsid nagu ingver, kurkum, koriander, apteegitilli seemed ja lambalääts. Kõik need klassifitseeruvad magusvürtsikasse kategooriasse ehk siis oma olemuselt ei ole kitchari teravalt vürtikas. Kui aga sulle meeldivad tšillised toidud, siis tšillipipra lisamine või valmistoidule tšilliõli või -kastme lisamine on ka igati hea mõte. Apteegitill, muide, on üks neid vürtse, millega soovitatakse leevendada just erinevaid kõhuvaevusi. Jällegi üks põhjus, miks kitchari kooslus on üsna universaalne.

Muuhulgas on kitchari vegan, laktoosi- ja gluteenivaba, seega sobib ka kõigile, kel mingid talumatused või allergiad. Seedimise soodustamiseks võib süües kitcharile sättida ka veidi maitsestamata jogurtit, veganite puhul kookos- või kaerajogurtit, et ka probiootiliste bakteritega seedimist toetada.

Kõlab juba kokku nagu imeroog, eksole! 😊

Üldiselt on nii, et kitcharit valmistades ei ole just liiga palju variante seda ära rikkuda. Kui tundub, et roog on liiga kuiv, lisa puljongit või vett, kui liiga vedel, lase lihtsalt veidi seista ja riis ja läätsed (mungoad) teevad oma töö.

Nagu paljude vürtsikate toitude puhul on ka kitcari maitsvam just järgmisel päeval, kui vürtsid on saanud omavahel jutule ja koostööd teha. Siis on maitsekombinatsioon just selline, et võib sarnaselt minuga lõksu jääda.

Selle kitchari retsepti kombineerisin ma mitmetest erinevatest kitchari retseptidest ja köögiviljade puhul on alati võimalus ka hetkel hooajalisi või siis köögikapis kasutamist ootavaid vilju ära kasutada. Selle versiooni puhul seadsid end sisse valdavalt rohelised köögiviljad nagu brokoli, spinat ja suvikõrvits. Ja loomulikult koriander.

Kitchari

Aeg kokku 1 hour
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 2,5 dl läätsesid või poolitatud mungube või kollaseid poolitatud herneid
  • 1,5 dl pruuni basmati riisi või pikateralist pruuni riisi
  • 3 sl kookosõli
  • Pöidlasuurune jupp värsket ingverit hakituna
  • 2 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl terveid apteegitilli (fenkol) seemneid
  • 1 tl jahvatatud lambaläätsesid
  • 1 tl jahvatatud kurkumit
  • 1 tl meresoola kui lisad vett
  • 1 liiter lköögiviljapuljongit või vett
  • 1 väiksem brokoliõisik peeneks hakituna
  • 1 väiksem või ½ keskmist suvikõrvitsat riivituna
  • 50 g beebispinatit hakituna
  • Paar peotäit värsket hakitud koriandrit
  • Serveerimiseks maitsestamata Kreeka jogurtit

Valmistamine

  • Tõsta läätsed või mungoad või herned ja riis paar tundi enne toiduvalmistamist kaussi ja kalla peale külm vesi. Loputa sõelal.
  • Kuumuta potis keskmisel kuumusel kookosõli. Lisa sinna siis ingver ja hauta minutijagu. Lisa nüüd kõik vürtsid ehk vürtsköömned, koriander, apteegitilli seemned, lambalääts ja kurkum. Kuumuta läbi 30 sekundi jooksul kuni vürtsid muutuvad aromaatseks. Lisa potti läätsed (või mungoad või herned) ja riis. Sega vürtsidega läbi, lisa puljong või sool ja vesi. Lase keema tõusta, kata siis kaanega, alanda kuumust ja hauta 45 minutit või seni, kuni riis ja läätsed on pehmed. Lisa siis peeneks hakitud brokoli ja hauta 5 minutit, järgmisena lisa suvikõrvits ja spinat, sega läbi ja tõsta pott tulelt. Jäta mõneks minutiks seisma. Serveerides lisa ohtralt koriandrit ja maitsestamata jogurtit.
  • Kui kitchari muutub keetes liiga kuivaks, lisa täiendavalt vett või puljongit.

Soojendab ja kosutab küll see kitchari. Ja kuidas veel!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.