Kes Kreekas käinud, see on kindlasti kursis Kreeka suurepärase köögiga, mis on üsna omanäoline ja mille alustaladeks on kindlasti feta juust, oliiivõli ja oliivid, aromaatsed ürdid ja päikeseküpsed viljad. Autentne Kreeka salat on ka minu üheks lemmikuks, eriti sel ajal, kui tomatid magusad ja täisküpsed. Õnneks ei pea autentsete Kreeka maitsete nautimiseks Kreekasse alati kohale minema vaid piisab sellest, kui lipata Balti Jaama turule, kus on end sisse seadnud Kalimera Kallis Kreeka toitude lett. Sealt saab nii head Kreeka oliiviõli, erinevaid ürte ja oliive ja loomulikult seda päris õiget fetajuustu. Fetajuust tuuakse kohale suurtes ämbrites ja vee sees. Nii nagu olema peab. Milline vahe on õigel fetajuustul ja miks igat fetalaadset juustu ei tohiks isegi fetaks nimetada ja miks just Balti Jaama turul müüdav feta on just see õige võib lugeda SIIT. Kohapeal pakendatakse siis feta väiksemate tükkidena karpidesse ja täiesti õige ja autentse maitsega fetajuust võibki ka sinu turukotti sattuda.

Mina valmistasin sellestsamast päris õigest Kreeka fetajuustust ahjufetat, mis jahedamal ajal sobib hästi Kreeka salatit asendama. Sellist ahjufetat võid serveerida kas saiaga või röstitud lavašiga või siis hoopis näiteks koos pastaga. Ahjupannile valgunud kastmest, kreemisest kuumast fetast, tomatitest ja oliividest saab suurepärase pastakastme.

Valmistamine on selle roa puhul lihtne nagu lapsemäng. Tõstad toiduained ahjuvormi, segad kokku lihtsa kastme, kallad peale ja küpsetad ahjus valmis. Kalimera Kallis letilt on lisaks fetale siin toidu juures pärit veel kuivatatud pune, kalamata oliivid, oliiviõli ja petimez kaste. See viimane on hästi põnev toode ehk siis naturaalne ja ilma lisatud suhkruta viinamarjasiirup, mis saadakse madalal temperatuuril (et säiliksid kõik kasulikud ained ja vitamiinid) viinamarjamahla töödeldes. Petimezi kohta võib lugeda lisaks SIIT ja sellest, et petimez on väga mõnusa maitsega kaste annab tunnistust juba see, et eelmisel aastal sai see toode Oma Maitse lemmikuks.

Ahjufeta kirsstomatite ja oliividega

Aeg kokku 45 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 200 g fetajuustu
  • 300 g kirsstomateid
  • 100 g kalamata oliive
  • 1 punane sibul poolratastena
  • 3 sl oliiviõli
  • 2 küüslauguküünt purustatuna
  • Näpuotsaga kuivatatud punet oregano
  • 2 sl petimezi ehk viinamarjasiirupit võid asendada vedela mee või balsamico kreemiga
  • Soola ja pipart
  • Serveerimiseks värsket ahjusaia lavašši või pastat

Valmistamine

  • Sega omavahel oliiviõli, küüslauk, kuivatatud pune, petimez ja sool ning pipar. Tõsta ca 25×20 cm läbimõõduga ahjuvormi fetajuust, tomatid, sibulad ja oliivid. Nirista kaste ahjuvormi ja tõsta siis vorm eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde 35-40 minutiks. Võid vahepeal tomateid ja oliive segada, et nad kastmega paremini kokku saaksid.
  • Tõsta ahjust välja ja serveeri kuumalt koos värske saia või ka keedetud pastaga, millest saab ahjufetast teha mõnusa pastakaste. Riisu kindlasti kokku ka välja küpsenud tomatimahl, sellest saab väga maitsva kastme nii saiale kui ka pastale

Postitus sündis koostöös Kalimera Kallis Eestiga, kelle autentsete Kreeka toitude leti leiab Balti Jaama turult.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.