See on üks nendest toitudest, mida mu noorim laps ikka ja jälle tellib. Ja kui olen selle valmis teinud, siis tuleb valvata, et ta kogu pannitäit oma teismelise apluses kohe korraga ära ei sööks. Ehk siis tegemist on vaieldamatult tema lemmiktoiduga ja ega ülejäänud pere ka sellest taldrikutäiest ära ütle.

Võtmekomponent selle toidu juures on Korea köögile iseloomulik Gochujang pasta, mis on fermenteeritud terava maitsega tšillipasta. Maitses on tunda ühtaegu nii vürtsikust, magusust, soolasust ja ka kergelt suitsust maitset. Koreas käies oli vähe toite, mille valmistamise juures seda üsna spetsiifilise ja mõnusa maitsepommina toimivat pastat ei kasutatud.

Gochujang tšillipastapasta pakend näeb välja selline. Õnneks on olemas ka eestikeelne silt 🙂 ja seda toodet on päris hästi võimalik leida. Minu topsike on pärit näiteks Peetri Selveri eksootiliste toitude riiulilt.
Tumepunane pisut kleepuva olemisega tšillipasta on selle krõbekana kastme võtmekomponent.

Kanatükkide küpsetamiseks on kaks võimalust. Tavaliselt praen tärklise ja maitseainete sees püherdanud kanatükid pannil õli sees krõbedaks. Seekord tegin kana kahes osas ja proovisin teha kana kuumaõhufritüüris. Selleks segasin kanale juurde veel 3 sl õli ja ladusin kanatükid fritüüri nii, et nad üksteise külge ei puutuks. 200 kraadi juures küpsetasin neid esmalt 8 minutit, siis keerasin ümber ja küpsetasin mõni minut veel. Täitsa toimis, kuigi pannil õli sees küpsetatud kanatükid jäid pisut mahlasemaks. Samas kui kaste peale kallata, siis väga suurt vahet enam tunda ei jäänud.

Kanatükke võid enne kastme peale kallamist küpsetada kas pannil õli sees või siis kanatükkidele pisut õli juurde segada ja need kuumaõhufritüüris valmis teha. Pannnil tehes jäi tulemus mahlasem.
Niisama kanatükke nakitsedes olid kuumaõhufritüüris tehtud kanatükid pisut kuivemad ja tuimemad kui pannil tehtud variant. Lihtsam on samas jälle kuumaõhufritüüris valmistada.

Kastme valmistamisel lähtu sellest, kui terava toidu sõber sa oled. Gochujang pasta on eestlase teravustaluvuse jaoks üsna kange kraam ja retseptis toodud 3 sl tšillipastat annab tulemuseks üsna korralikult terava kastme.

Korea vürtsikas krõbekana

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 600 g kanafileed või nahata ja kondita kanakintsuliha
  • 2 tl seesamiõli
  • ½ tl soola
  • ½ tl jahvatatud ingverit
  • 1 dl maisitärklist
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Õli praadimiseks

Vürtsikas Gochujang kaste:

  • 3 sl mett
  • 3-4 sl sojakastet
  • 3 sl vett
  • 2-3 sl Gochujang pastat
  • 2 sl riisi- või veiniäädikat
  • 1 tl seesamiõli
  • 1 sibul hakituna
  • 2-3 küüslauguküünt hakituna
  • Pöidlasuurune jupp ingverit hakituna
  • 1 tl maisitärklist
  • Serveerimiseks seesamiseemneid ja hakitud rohelist sibulat

Valmistamine

  • Tükelda kana parajateks tükkideks. Tõsta kaussi ja lisa seesamiõli, sool, jahvatatud ingver ja pipar. Sega läbi. Lisa tärklis ja sega nii, et kanatükid oleksid ühtlaselt tärklisega kaetud.
  • Kana küpsetamiseks on kaks võimalust. Kanatükid võib praadida õli sees pannil või siis valmistada kuumaõhufritüüris. Siis oleks hea tärklisega kanatükkidele veidi õli juurde segada, et tärklisekihil oleks võimalik krõbedaks küpseda. Pannil tuleks kanatükke praadida mõned minutid, kuni need on kuldsed ja läbi küpsenud. Kuumaõhufritüüris tuleks kanatükke 200 kraadi juures esmalt 8 minutit küpsetada, siis ümber keerata ja mõni minut veel küpsetada nii, et kanatükid oleksid kuldsed ja läbi küpsenud. Tõsta kanatükid kas pannilt või grillilt ära ja valmista kaste.
  • Kastme valmistamiseks sega kausis kokku mesi, sojakaste, vesi, Gochujang pasta, riisiäädikas ja seesamiõli. Kui kana praadimisest on liiga palju õli pannile jäänud, kalla see ära. Pannil peaks olema ca 1 sl õli. Kuumuta pann keskmisel kuumusel ja prae õli sees sibulat, küüslauku ja ingverit umbkaudu viis minutit. Kalla siis pannile kokkusegatud kastme ained ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja keeda mõned minutid. Kontrolli maitseid. Sega 1 tl tärklist vähese külma veega ja kalla segu siis kastme sisse. Lase kastmel pakseneda. Sega kastme sisse kanatükid, sega ja kuumuta kaste koos kanaga veel läbi.
  • Serveeri kastet koos aurutatud riisiga ja puista peale hakitud rohelist sibulat ning seesamiseemneid.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.