Kaamose saabudes on tark endale vaimu ja keha kosutavaid elamusi pakkuda ja palju positiivse energiaga inimestega suhelda. Elu on näidanud, et selline valem toimib kõige paremini pimeda ja kõleda aja üleelamiseks. Seepärast võtsime rõõmuga vastu kutse külastada novembri alguses Truuta puhkekeskust, kus lisaks niisama puhkamisele ja ilusa looduse nautimisele saime osa ka gongiteraapiast ja tippkokk Margo Paluoja poolt valmistatud kaheksakäigusest õhtusöögist.

Imelised Truuta vaated, järvesilmad ja saun otse järve ääres

Kõik see kokku oli imeline! Ja vaatamata sellele, et tegelikult veetsime Truutal vaid ühe öö, oli see kõik nii elamusterohke ja häid emotsioone pakkuv, et sealt ära sõites oli tunne, nagu oleksime pool nädalat kodust ära olnud.

Looduses jalutades kohtab ka mitmeid koduloomi
Mõnusalt looduslähedane keskkond ja arhitektuur
Lamemaalase jaoks on võluv ka Lõuna-Eesti üles-alla looklev maastik

Truuta puhkemaja on tõeline kosutuskeskus, eriti siis kui linnamelust ja närvilisest liiklusest sinna kohale liugleda. Truutale saabused käisime esmalt ringi ja ahhetasime Lõuna-Eesti, täpsemalt Otepää maalilise kuppelmaastiku üle. Truuta puhkemaja ümbruses jalutades leiab nii järvesilmu kui ka mäkke ja mäest alla looklevaid jalgradasid. Siia puhkemajja võib tulla nii väiksema sõpruskonnaga (meie olime kaheksakesi) või suurema perega. Majutus on kahekorruselises talumajast ümber ehitatud majas, kuhu mahub kuni kümme inimest. Hästi palju on mõeldud lastele. Tegevust ja mänguasju jagub ka pere kõige väiksematele. Õues jalutades võib ronida vaatetorni või saada mõõdukas adrenaliinilaks seiklusrajal. Puhkekomleksil on ka padeliväljak, mis sealkandis ainuke. Kehva iseloomuga inimeste jaoks on aga sisse seatud jalgadel asuv nõiamaja, mida soovijad saavad samuti rentida 😊

Gongiteraapia oli väga võimas elamus!
Esmalt väike meditatsioon ja siis gongide mõjuväljas reaalsust unustades. Joogamajas saab ka joogatunde läbi viia.

Taastumiseks ja meele rahustamiseks on olemas joogamaja, kus meie seltskonnale pakuti gongiteraapiat. Väga soovitan! Pärast gongiteraapiast reaalsusesse tagasi tulles ei uskunud, et see nii kaua kestis. Silmad kinni helide maagilises maailmas lamades unustasin täiesti reaalsuse ära. Kogu Truuta armas joogamaja oma imeliste vaadetega soodustab vaimu taastumist, lisaks veel rituaalid kas siis jooga või muu teraapiana annavad mõneks ajaks korraliku energialaengu. Erinevaid teraapiaseansse tasub eraldi ette tellida, ehk siis joogatamist ega ka gongiteraapiat ei toimu mitte kogu aeg, aga võimalused oma väikese retriidi korraldamiseks ja läbiviimiseks on igati olemas.

Eemal on näha selle piirkonna ainuke padeliväljak
Peale jalgutuskäiku saab kamina ees kuuma teed juua
Kohalikud ogalikud hoidsid meil silma peal

Loomulikult on Truutal võimalik nautida ka saunamõnusid ja saunast soovi korral ka otse järve hüpata. Lühidalt, kõik eeldused ja tingimused kvaliteetaja veetmiseks on Truuta puhkemajas loodud.

Kirsina tordil võib mainida veel värskelt valminud restorani osa koos moodsa ja professionaalse köögisisustusega. Üheks meie puhkuse tipphetkeks oligi seal uues uhkes köögis Margo Paluoja poolt valmistatud kaheksakäiguline õhtusöök. Olime oma keskmisest rohkem ärahellitatud toidukirjutajate seltskonnaga ikka täiesti oimetud ja seda mitte täis kõhu (kuigi ka see tunne oli lõpuks täiesti tuntav), vaid just selle maitserännaku ja põnevate uute maitsekoosluste nautimise eest. Kui sageli on restoranis käies keeruline üllatuda, siis Margo pakutud menüü pani ilma igasuguse liialduseta kiljuma ja ohkima vaheldumisi. Maitsemeeled olid ergud ja uutest kogemustest vaimustunud.

Margo köögis toimetamas…
…ja Tessa teda silmitsemas

Toiduelamusi tuleks samuti eraldi ette tellida või siis hoida silm Truuta puhkemaja infol peal, sest NB! jaanuaris on plaanis Margo Paluojal teha sealsamas mõned hõrgud mitmekäigulised õhtusöögid ja ma julgen küll lubada, et midagi nii hõrku ja maitsemeeli üllatavat naljalt ei õnnestu kogeda ei Eestis ega ka Eestist eemal. Margo on tõeliselt heas hoos ja loominguline ning seda on tema valmistatud toitude puhul tunda. Loomulikult olid toitude juurde sommeljee poolt hoolikalt ka sobivad veinid valitud.

Ülim pühendumine kombineerituna suure andega. Aplaus!
Meie seltskond õhtusööki nautimas

Rääkides aga meie Truuta õhtusöögist, siis algasid üllatused juba peakoka tervitusega, milleks oli hurmaa ja sansho pipar. Margo ise kirjeldab nii: roas on hurmaa kahel moel ehk siis jaapanipäraselt kuivatatud hurmaa hoshikagi ja mirinis küpsetatud hurmaa. Hoshikagi näol on tegemist Jaapani maiustusega, kus küpsed hurmaad on päikese käes kuivataud. Sel moel muutub hurmaa pealispind nahkjaks ja sisu geeljaks marmelaadiks. Lisatud sansho pipar on aga see, mis äratab maitsemeeled.

Hurmaa ja sancho pipar

Sansho pipra efekt oli sarnane sichuani pipraga, mis tuimestab ja paneb suu veidi surisema ehk siis meie jaoks oli tõeliselt elevust tekitav see esimese käigu kaasefekt, kus külluslik maitse ja surisev suu sisemus ja pisut tuimestunud huuled andsid vägagi põneva koosmõju.

See makroon musta kaaviari, valge trühvli ja šampanjaga. Ei jagu lihtsalt sõnu!

Teise käigu nimetus oli Dark Ivory: oscietra ehk must kaaviar, valge trühvel, šampanja. Kõlab juba üliluksuslikult! Ka siin oli üllatus nii delikaatselt keelel mängival maitsekooslusel kui ka mittemagusa valge makrooni sõna otseses mõttes suussulaval tekstruuril. Makrooni vahele sätitud mustast kalamarjast, šampanjakreemist ja trühvlisest jogurtikrõpsust jäi keele maitsenäsadele õhkõrn ja väga nauditav maitsemälestus. Väike suutäis, aga milline maitsete sümfoonia! Aplaus! See käik oli üheks kindlaks lemmikuks, kuigi tugevad olid kõik käigud.

Kolmandaks käiguks oli Margo tõlgendus külmast hispaaniapärasest mandlisupist Ajo Blancost, millele oli lisaks sätitud ploomi sorbett ja unagi ehk grillitud angerjas. Mandlid koos oliiviõliga andsid põhjaks mõnusa kreemja sümbioosi, millele angerjas lisas umaist soolakat mekki. Hapukas ploomisorbett ja tsitruse koor ergutasid aga mõnusalt maitsemeeli.

Neljandana toodi lauda seene dashi ehk jaapanipärane puljong kruubi- ja murulauguõliga. Seltsiks musta seesami jäätis ja Belgia õllest tehtud siirup. Puljong oli valmistatud röstitud shiitaki seentest ja maitsestatud trühvli ja vetikatega.  Taaskord üllatav, maitsemeeli mugavustsoonist välja ronima sundiv üliäge maitsekooslus. Maitsed ja proovid siis kogu seda maitsete kaskaadi oma mällu talletada. Väga suurepärane käik. Taaskord.

Maitsepuhastaja – magus tai karri, kaffir granita. Järgmisena toodi lauda maitsepuhastajana Margo pikalt timmitud Tai karri retsept, kus karri astub ette magusana koos kaffirlaimi lehtedest ja rohelisest õunast tehtud granitaga. Hakkan end juba kordama, aga taaskord üllatav ja üliägedaid kooslusi loov maitsebukett. Magusana on Tai karri…no seda lihtsalt peab ise proovima. Sõnadest jääb väheks.

Kuuendaks käiguks oli peedi nosotto kammkarbi, kookose, langustiini velouté ja estragoniga. Maitselisa andmas Maroko köögist tuntud vürtsisegu raz el hanout. Margo sõnul on see traditsiooniline Malta nosotto, kus kartuli, mereannipuljongi ja krevettide asemel on ta kasutanud küpsetatud ja vinnutatud peeti ning toorest kammkarpi. Nosotto kleepuva tekstuuri loob langustiini velouté ja kana glace.

Eelviimaseks ehk seistmendaks käiguks oli hiidlest, hiidlesta pea miso karamell ja põletatud ploomi-marsala emulsioon. Margo enda sõnul on see kümnest kümne kooslus: hiidlest, põletatud ploom ja hiidlesta pea miso karamell. Esialgu oli mõte valmistada hiidlesta kõrvale ploominahaõli, millest sai õli, suhkrut ja soola lisades hoopis maitseküllane ploomi-marsala emulsioon, mida saadab hiidlesta pea miso karamell.

Aplaus ei taha vaibuda!

Ja kaheksandas saabus dessert: kitsepiim – hurmaa, mandariin, sansho, õuna toffee. Kitsepiima jogurti geel on kreemine ja kergelt hapukas. Hurmaa ja mandariini ganache on sügav, magus, õrnalt mõru, kuid samas ka hapu. Õuna toffee on ühtaegu nii magus, hapu kui soolakas. Kõike seda ühendab põletatud besee ja rännakud alustanud sansho pipra õli.

Ovatsioonid Margole püsti seistes!

See oli tõesti üks senise elu ägedamaid maitserännakuid.

Hea uudis on see, et sarnaseid maitserännakuid on võimalik soovijatel jaanuaris Truutal ka ise kogeda. Hoidke silma peal.

No kuidas sa ei ole õnnelik, kui elu sind sellisel moel hellitab. Oli imeline päev ja õhtu!

Veebis https://truuta.ee/

Facebook https://www.facebook.com/truuta.ee

Instagram https://www.instagram.com/truuta.retreat/

Margo tegemisi võib jälgida https://www.instagram.com/cuisine_by_margopaluoja/

Fotode eest tänud Nikita Dushkole.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.