Mõni aeg tagasi jagasin SEDA Korea krõbekana retsepti, mis osutus üsna populaarseks. Seda retsepti on blogis juba pea kümme tuhat korda vaatamas käidud. Ühele soolasele roale, mille valmistamiseks on vaja Eesti köögi jaoks üsna tundmatut Korea Gochujang pastat on see tulemus pehmelt öeldes üllatav. Ja samas on tore tõdeda, et alati ei peagi lemmikretseptiks lihtne kook olema. Vahel on põnev end millegi teistsugusega üllatada. Saades sellest paljude lemmikuks saanud retseptist innustust, tegin üsna sarnasel moel ka Korea krõbedat lillkapsast. Mõnus kas siis kastmena ja koos riisiga serveerituna, aga miks mitte ka suupistelauale näputoiduna ja krõbedat lillkapsast kastme sisse dippides. Maitsev ja mõnus mõlemal moel.
Siin retseptis läheb vaja sama Gochujang pastat, muud komponendid on kõik lihtsad ja kättesaadavad. Gochujang pastat leiab ka juba päris hästi eksootiliste toitude lettidelt. Näiteks SIIT või SIIT.
Muidu on aga valmistuskäik selline, et õisikuteks eraldatud lillkapsas tuleb esmalt taina sisse kasta, siis oleks hea neid õisikuid veel kas siis panko paneeringus või riivsaias püherdada ja siis õli sees krõbedaks küpsetada. Küpsetada võib neid tainasse kastetud õisikuid ka ahjuplaadil või kuumaõhufritüüris. Krõbedaks küpsetatud õisikud tuleks eelnevalt kokku keedetud kastmega üle kallata või siis serveerida nii, et õisikud ja kaste on eraldi ja igaüks saab siis ise lillkapsaõisikuid kastme sisse dippida.
Korea krõbe lillkapsas teravas kastmes
Koostisosad
- 1 keskmise suurusega lillkapsas õisikuteks eraldatuna
- Neutraalse maitsega õli friteerimiseks
- Serveerimiseks seesamiseemneid ja hakitud rohelist sibulat
Gochujang kaste:
- 1-2 sl Gochujang pastat
- 1 dl toasooja vet
- 1 sl vahtra- või agaavisiirupit võid ka suhkrut lisada
- 1 dl ketšupit
- 1 sl sojakastet
- 1 tl riisi või valge veini äädikat võid sidrunimahlaga asendada
- 2-3 peenestatud küüslauguküünt
- 1 sl tärklist
Tainas:
- 1 dl jahu
- 2 sl tärklist
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola
- Ca 2 dl toasooja vet
- Panko paneeringut või riivsaia
Valmistamine
- Sega esmalt kokku kastme ained.
- Sega kokku ka taina koostisosad. Vett lisa osade kaupa, kuni tulemuseks on paksema pannkoogitaina paksune tainas. Kalla panko või riivsai taldrikule.
- Kasta lillkapsaõisikuid taina sisse ja veereta siis pankos või riivsaias. Suru võimalikult palju pankot või riivsaia õisikute külge. Tõsta kõrvale.
- Kuumuta kastrulis või potis õli. Kuumust võid kontrollida õli sisse visatud saiatükiga, mis peab kohe mullitades keema hakkama. Friti osade kaupa lillkapsaõisikud kuldseks neid vahepeal ümber pöörates. Ära potti üle koorma, muidu kleepuvad õisikud üksteise külge. Tõsta vahukulbiga õli seest välja ja nõruta majapidamispaberil liigne õli välja.
- Kuumuta eelnevalt valmis segatud kastet pannil kuni keemiseni ja pidevalt segades keeda vaiksel tulel paar minutit. Lisa siis kastme sisse lillkapsaõisikud ja sega nii, et lillkapsas oleks kastmega kaetud. Teise võimalusena serveeri kaste ja õisikud eraldi.
- Tõsta taldrikule, lisa seesamiseemneid ja hakitud rohelist sibulat ning serveeri kohe.
- NIPP! Seistes krõbedus kaob, seega sega kaste frititud lillkapsaõisikutega vahetult enne serveerimist.
Vasta