Kohupiimapontšikud on selline toit, mis nõukaajal oli üsna kindla peale iga perenaise menüüs. Pea kõikide vanade kokaraamatute vahelt võib leida käsikirjalisi kohupiimapontšikute retsetpe. Ühel heal aastal hakkasid kõik emad köögis äkki jahu ja munaga segatud kohupiima friteerima. Millegipärast oli omal ajal reegliks see, et mingid toidud sattusid enam-vähem ühel ajal kõikidesse paneelmaja korterite köökidesse. Ühel aastal valmistasid kõik pereemad šarlotte ja tarretasid rullbiskviiti želatiinise massi sees, järgmisel aastal tuli kirju koera vaimustus ja ühelgi sünnipäeval ei pääsenud selleta. Ja siis ühel aastal asetati õliga kastrulid tulele ning hakati ühise alateadvuse toel valmistama kohupiimapontšikuid. Kes trendist maha jäi, kribas kiiresti töö juures perfokaardile selle imelise retsepti ja tegi oma mahajäämuse tasa.

Seetõttu on pea igaühe meie teadvuses reserveeritud õlis friteeritava kohupiima aroom, mis hetkega vanad mälestuseb elustab. Ja tegelikult, mis seal salata, maitsevad need armsad puhvis pallid ju imehästi ka praegu.

See minu retsept on pärit Tartust minu armsa tädi Aino juurest toodud retseptivihikust. Natuke muutsin seda retsepti ka ja kõik toimis suurepäraselt. Lapsed armastavad kohupiimapontšikuid ka ilma ühise mäluta. Vähemalt meil jäi järele vaid veidi mahapudenenud tuhksuhkrut ja õlised näpujäljed söömiskoha läheduses.

Kohupiimapontšikud

Aeg kokku 25 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

 • 300 g teralist kohupiima
 • 2 suuremat muna
 • 2 sl suhkrut maitse järgi
 • 6-7 kuhjaga supilusikatäit jahu
 • 1 tl küpsetuspulbrit
 • soovi korral sidrunimahla või riivitud sidrunikoort
 • näpuotsaga soola
 • Neutraalse maitsega õli friteerimiseks

Valmistamine

 • Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks. Sega jahu soola ja küpsetuspulbriga. Lisa munavahule juurde kohupiim, sega ning lisa siis jahu. Tainas peab olema piisavalt paks ehk selline, mis ei vaju kausis laiali. Vajadusel lisa jahu.
 • Kuumuta kastrulis õli. Õli peab olema nii kuum, et sinna sisse asetatud tainas hakkab kohe mullitades küpsema. Võid teha saiatesti ehk väikese saiatükiga õli kuumust kontrollida. Sai peab mullitades kohe küpsema hakkama. Liiga kuum ei tohiks õli ka olla, siis on oht, et pontšikud jäävad seest tooreks.
 • Vormi kahe teelusika abil võimalikult ühtlased ja tilkadeta pallid ning küpseta kuuma õli sees mõlemalt poolt.
 • Valmis pontšikud tõsta vahukulbiga õlist välja, aseta majapidamispaberile nõrguma.
 • Serveerimisel puista peale ohtralt tuhksuhkrut.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.