Rabarberikissell on nii kevadine magustoit, kui üldse olla annab. Kui ikka hakkavad rabarberipõõsad taas vohama, siis on aeg potitäis rabarberikisselli valmis keeta. Nii mõnus kas siis niisama kruusist rüübata või magustoiduna serveerida kas siis vahukoore, kohupiimavahu, jäätise või ka kohupiimavormiga.

Siin on rabarberile lisaks veel veidi maasikaid kisselli sisse lisatud. Jääb ka väga mõnus!

Omal ajal maal oli meil ikka kombeks rabarberikisselli suure potiga keeta ja kui kissell oli valmis, siis oli loomulikult lastekari ootel ning et kissell kiiremini jahtuks, tõsteti see suurde vihmaveetünni jahtuma. Mäletan hästi neid hetki, kui kruusiga sai vihmaveetünni juures oodatud, et kissell oleks piisavalt jahtunud selleks, et lubataks seda kruusi ümber villima hakata. Praegu naljakas mõelda, aga omal ajal oli see üheks lapsepõlverutiiniks ja oi kui hea see parajalt paks rabarberikissell lõpuks maitses.

Kisselli paksendamiseks sobib kasutada nii maisi- kui kartulitärklist. Omal ajal kasutati peamiselt kartulitärklist. Kartulitärklist kasutades tuleb silmas pidada seda, et teda ei keedeta ehk siis kohe, kui kissell on paksenenud ja selgeks muutunud, tuleb see tulelt tõsta. Maisitärklis kannatab ka keetmist. Doseerida tuleks neid enam-vähem samamoodi ehk siis siin ei ole mingit erinevust.

Siin on rabarberikissell koos kohupiimavormiga. Ajatu kombo, mis maitseb hästi ka uuemal ajal.

Kisselli baasretsepti võib suhtuda üsna loominguliselt. Kes armastab vedelamat kisselli, see paneb tärklist vähem, kellele meeldib paks, ikka selline lusikaga söödav kissell, lisab tärklist rohkem. Marju ja maitseaineid võib lisada oma maitse järgi. Hästi sobib vanilje, samas jääb mõnus ka kaneel või hoopis kardemon. Mõnus jääb ka münt, mis rabarberikissellile pisut õhetava ihu aitab tekitada. Suhkrukogust võib ka reguleerida vastavalt magusalembusele.

Vanillimekiga rabarberikissell

Aeg kokku 15 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 600-700 g rabarberivarsi tükeldatuna (noori rabarbereid kasuta koos koorega)
  • 200 g maasikaid soovi korral
  • 1-1,5 liitrit vett
  • 2 dl DanSukkeri rafineerimata roosuhkrut või ekstrapeent suhkrut
  • 2 tl DanSukkeri vanillisuhkrut
  • 2-3 sl maisitärklist
  • Serveerimiseks vanillijäätist või vahukoort

Valmistamine

  • Kalla potti vesi ja sinna sisse lisa rabarber koos suhkru ja vanillisuhkruga. Lase keema tõusta potitäit aeg-ajalt segades, et suhkur lahustuks. Keeda mõned minutid kuni rabarber on peaaegu pehme. Lisa siis maasikad ja keeda veel minutijagu. Sega tärklis vähese koguse külma veega ja nirista tärklisesegu potti. Kuumuta kuni kissell pakseneb ja muutub läbipaistvaks. Tõsta tulelt ja jahuta. Serveeri koos vahukoore, vanillijäätise või kohupiimavormiga või joo kruusist.

Üheks ajatuks lisandiks, mis nii rabarberikisselliga, aga ka kõikide teiste marja- ja puuviljakissellidega hästi sobitub, on kohupiimavorm. Hea lihtne valmistada ja jagub kogu perele. Minul on kohupiimavormi puhul nn baasretseptiks olnud vanast heast kokaraamatust “Valik toiduretsepte” pärit mannaga kohupiima vormiroa retsept. Raamat ise antud välja aastal 1965 ehk siis selline ehe nõukaaegne kokaraamat, mis oli mu ema köögipiibliks.

Kohupiimavorm rosinate ja mannaga

Aeg kokku 1 hour
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 400 g teralist kohupiima
  • 50 g võid
  • 2 muna
  • 1 dl suhkrut juhul, kui kasutad magusat kohupiima, jäta see panemata
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 dl mannat
  • 2-3 sl hapukoort
  • 50 g rosinaid
  • riivitud sidrunikoort soovi korral
  • Vormi määrimiseks võid ja riivsaia või mannat

Valmistamine

  • Sega kohupiim sulatatud või, suhkru, vanillisuhkru ja lahtiklopitud munakollastega. Sega juurde ka hapukoor, manna ja rosinad. Vahusta munavalged ja sega ka need kohupiimamassiga. Soovi korral lisa riivitud sidrunikoort ja võimalusel kasuta ökosidruneid. Kalla segu võiga määritud ja riivsaia või mannaga ülepuistatud vormi. Küpseta 180 kraadises ahjus ca 45 minutit, kuni vorm on kuldne. Serveeri koos kisselli või toormoosiga.

Täpselt sama maitsev, nagu rabarberikissell jääb kohupiimavormiga, on see ka vahukoorega, jäätisega ja kohupiimavahuga. Maasika-rabarberikissell koos vahukoorega on meie pere üheks suveklassikuks, mis eriti hästi just maakoju sobib.

Seega, ega polegi muud, kui et kissellipotid tulele ja see vana hea magustoit taas au sisse, sest rabarberihooaeg on täies hoos. Meil läheb juba ei-tea-mitmes potitäis ja isu ei näi raugevat 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.