Kevadisel ajal peale pikka ja pimedat aega on loomulik, et meie keha on väsinud ja kurnatud. Viimastel aastatel on lisandunud veel vaimne pinge ja ärevus ning enam-vähem kõigil vist nüüdseks ka mingil hetkel läbipõetud koroona. Nii tulebki nentida, et keha vajab hädasti turgutust ja väikest toetust, et kõigest sellest taastuda ning koos kevadpäikesega taas jõudu koguma hakata.

Üheks nipiks, kuidas oma kehale tuge pakkuda, on idandite ja võrsete söömine. Neid leiab päris heas valikus ka poodidest, samas ei ole ei ise idandamises ega ka võrsete kasvatamises midagi keerulist ja pigem on see mõnus rahustav tegevus, mis äreval ajal mõtted mõneks ajaks palju meeldivamatele teemadele viib. Eriti lihtne on idandamine ja võrsete kasvatamine siis, kui sul on käepärast spetsiaalsed abivahendid. Tegelikult tasuks ka idandatavate seemnete puhul hoolega valida, kust neid osta, sest taimepoodides pakutavad seemned võivad sisaldada taimekaitsevahendeid. Kuna idandites ja võrsetes on kõiki ained kontsentreeritud kujul, siis ei ole soovitav suvalisest kohast ostetud seemnetega riskida. Kui on aga vaja mahedaid seemneid, mida siis idandama ja kasvatama hakata, siis väga head valikut nii seemneid kui ka idandamise ja võrsete kasvatamise tarvikuid pakub Plantos.

Selline väike tagasihoidlik kausitäis brokolivõrseid võib olla uskumatult toitainetihe ja vitamiinidest pungil. Selle kasvatamisest piisab vaid kausist, mullast, seemnetest, veest ja hoolitsusest

Plantose lugu on alguse saanud kahe Eesti tubli noore naise entusiasmist ja kogemusest, mida nad nüüd püüavad laiema publikuga jagada ning idandamise ja võrsete kasvatamise kaunist kunsti laiemalt tutvustada. Plantose poolt pakutavad seemned on kõik kõik testitud ning neil on mahemärgistus, mistõttu võib neid rahulikult idandamiseks kasutada. Võrsete kasvatamiseks vajalik muld, mida ka Plantosest osta saab, on mahemuld, mis on vaba kõikidest kemikaalidest.

Plantose kinkekomplektis on olemas kõik, mida vajad võrsete kasvatamisega alustamiseks – kauss, muld ja seemned. Osta endale või kingi sõbrale 🙂

Miks võiks või peaks üldse idandeid sööma? Idandid on väga toitainetihedad ja kõrge toiteväärtusega ning samas madala kalorsusega toit. Taimes vallandub idandamisel kasvuenergia ja võrreles täiskasvanud taimega on seal võrratult rohkem mineraalaineid ja toitaineid.

Selline lihtne idandamise nõu on samuti olemas Planose e-poe tarvikute valikus

Idandamise protseduur on iseenesest lihtne. Seemneid tuleks esmalt kas mõned tunnid või ka üle öö leotada (1 osa seemneid ja 2-3 osa vett) ja siis niiskes keskkonnas idanema lasta. Leotamise ja idandamise aja kohta on Plantoses olemas SELLINE tark tabel, kust saad alati piiluda, kaua mingit seemet tuleks leotada ja pikalt idandada. Sellise spikri abil on hea lihtne idandite kasvatamist planeerida. Idandamisel tuleb appi aga SELLINE kaval nõu, mis on lihtsalt raamile asetatud purk, millel kaane asemel sõel, et üleliigne vedelik välja valguks. Seemneid tuleb paar korda päevas loputada ja jälgida, et seemned oleksid kogu aeg niisked. Nii võidki paari päeva pärast juba rõõmustada, kuidas purki pistetud paarist supilusikatäiest seemnetest on võrsunud terve purgitäis söömisvalmis idandeid. Arvestama peaks ainult sellega, et erinevate seemnete idanemisaeg on erinev. Kõige kiirema kasvuga on mungoad, mis on ka sageli paljude lemmikuks nii võileivale kui salatisse. Mungoad võivad juba järgmisel päeval pisikesi iduvõrseid välja pressida ja tegelikult võib nendega juba siis maiustama hakata.

Võrsete kasvatamine on täpselt sama lihtne kui idandamine,  lihtsalt töövõtted on pisut teised. Vaja on mulda ja väikest kaussi või alust, kus võrseid kasvatama hakata. Taaskord on ka siin oluline niiskus, seetõttu hoia veeprits käepärast, millega oma taimetittesid saad turgutada. Võrsete kasvatamisel peaksid arvestama 1+ nädalase ajakuluga. Mõned võrsed kasvavad kiiremini ja mõned vajavad pisut pikemat turgutamist. Võrseid ei ole vaja ka korraga ära korjata, vaid võid jupikaupa neid oma toidule lõigatuna lisada. Ülejäänud sirguvad lihtsalt veidi aega edasi. Võrseid võid kasvatada aastaringselt, kuid arvesta, et taimele on vaja kasvamiseks valgust.

Võrseid valikus. Kasuta kas salatis või võileival ja ära unusta, et ürtide võrsetega saad ühtlasi ka toitu maitsestada

Võrsete kasvatamiseks kalla muld potti, niisuta mulda, et ta oleks näpuga katsudes niiske ja laota lahke käega seemned niiskele mullale. Esmalt kata kauss taldrikuga kuni taimede tärkamiseni ja paari päeva pärast, kui hakkavad tekkima rohelised taimealged, lase ka valgust taimetittedele paista. Ja hoolitse, et keskkond oleks kogu aeg niiske ja soe.

SIIN on ka väike Plantose poolt tehtud video, kuidas võrseid kasvatada.  

Vahel aetakse segamini idandid ja võrsed. Tegelikult on neil üsna põhimõtteline erinevus. Võrsed erinevalt idudest kasvavad pinnasel ja saavad ka mullast toitaineid. See annab neile suurema toiteväärtuse. Lisaks tekib valguse toel võrsetesse klorofüll, mis aitab kehal toksiinidest vabaneda, toetab vereringet, on antioksüdandiks ja vähki ennetavate omadustega. Võrsetel on ka tugevam maitse kui idanditel.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.