Ukraina stiilis ja Olia Herculese Mamuška raamatust pärit retsepti järgi valmistatud kapsarullid on pisut teistsugused, kui meie tavapärased kapsarullid. Need hauduvad pehmeks tomatikastmes ja see teeb need minu meelest eriti mõnusaks.

Hapukasmagus tomatikaste sobitub riisi ja lihaga täidetud kapsarullidega suurepäraselt. Mina kasutan võimalusel kapsarullide tegemisel savoia kapsast. Maitsevahe ei olegi nii väga suur, küll aga meeldib mulle selle kapsa lehtede hästi lahe tekstuur. Selline pisut dramaatiline krobeline kapsaleht, mille erkroheline värv toidu hästi ägedaks värvimänguks muudab.

Savoia kapsast ikka vahel liigub, kuigi viimati oli seda meie kaubandusest päris keeruline leida. Seekord tuli appi FruitXpress, kust leidsin ilusa sügavrohelise kapsapea. Tegelikult sobib aga kapsarullide jaoks samamoodi ka tavaline kapsas. Kapsapea peab lihtsalt olema pisut kopsakamat mõõtu ja võimalusel eelist noort erkrohelist kapsapead. Samas ajab asja ära ka sügisene suur valge kapsas. Valge kapsapea puhul pikenda lihtsalt kapsalehtede keetmise aega umbes 4 minutini, muidu ei pehmene vana kapsas piisavalt töödeldavaks. Kapsalehtedel tuleks ühtlasi ka roots õhemaks lõigata, sest see on jäik ja koos rootsuga on raske kapsalehte rulli keerata. Rootsu õhemaks lõikamine on lihtne, selleks on vaja lihtsalt teravat kööginuga, millega tuleks kapsarootsu väljaulatuv osa võimalikult õhukeseks lõigata, et kapsalehe rullimine võimalikult lihtne oleks.  

Lõika lihtsalt kapsalehe jäik rootsuosa õhemaks…
…ja keera leht teistpidi, et tekiks kauss. Tõsta lusikatäis täidist kapsalehele, voldi alumine osa täidise peale, keera ka kapsalehe küljed täidisele ja rulli kõik tugevalt kokku

Riisi- ja hakklihatäidisega kapsarullid tomatikastmes

Aeg kokku 1 hour 30 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 1 suurem kapsapea 12 kapsalehte
  • 2 sl päevalilleõli
  • 2 sibulat hakituna
  • 1 porgand riivituna
  • 1 tl suhkrut
  • 2 sl tomatipastat
  • 1 loorberileht
  • 400 g purk purustatud tomateid
  • 400 g hakkliha
  • 200 g keedetud riisi
  • Soola ja pipart

Valmistamine

  • Alusta tomatikastme valmistamisest. Selleks kuumuta pannil õli ja hauta pool sibulakogusest koos riivitud porgandiga keskmisel kuumusel kümmekond minutit. Lisa pannile suhkur, tomatipasta ja kuumuta läbi. Lisa loorberileht, purustatud tomatid ja ca 4 dl vett. Sega läbi ja hauta pannitäit vaiksel kuumusel umbes pool tundi. Maitsesta.
  • Kuumuta suuremas potis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Lõika kapsalehed juure juurest lahti ja tõsta kapsalehed keevasse vette umbes 2-3 minutiks. Tõsta siis kapsalehed keevast veest välja ja jahuta kohe külma vee all sõelal. Patsuta majapidamispaberiga kuivemaks ja vajadusel lõika kapsalehe roots terava noaga õhemaks.
  • Kuumuta pannil õli ja hauta teine pool sibulat õli sees klaasjaks. Lisa hakkliha ja prae see läbi kuni hakkliha on värvi muutnud. Maitsesta soola ja pipraga. Sega juurde keedetud riis.
  • Tõsta üks kuhjaga supilusikatäis täidist kapsalehele, keera siis alumine osa täidise peale, voldi küljed sinna peale ja keera kapsaleht täidise ümber rulli. Korda nii kõikide kapsalehtedega. Tõsta kapsarullid tomatikastme sisse, kata pann kaanega ja hauta keskmisel kuumusel umbes 45 minutit, kuni kapsarullid on läbi küpsenud. Serveerides võid puistata peale hakitud tilli ja juurde pakkuda hapukoort.

Kui soovid kiiremat varianti kapsarullidest, võid kasutada ise kokkukeedetud tomatikastme asemel näiteks mõnd pastakastet, milles siis kapsarullid saab valmis hautada.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.