Kartul ja trühvel? Kõlab esialgu vist paljudele nagu siga ja kägu, aga kui süveneda, siis tegemist on suurepärase komboga ja kahe toorainega, mida saab nõtkelt omavahel kombineerida.

Ka kõige tavalisem kartulipuder võib trühvlipasta toel saada elamust pakkuvaks toiduks

Kartuli ja trühvli maitsekooslusest sain ise aimu siis, kui käisin Prantsusmaal spetsiaalses trühvlirestoranis Chez Bruno, kus üheks käiguks oligi ahjus küpsetatud kartul, millele oli omakorda lisatud ohtra trühvliga rammusat koorekastet. Maitses suurepäraselt! Sellest ajast alates on minu jaoks paigutunud meie rahvusmugul ja maitseküllane delikatess trühvli näol nende maitsekombinatsioonide hulka, millega vahel toidulauda põnevamaks teha.

Seegi on tegelikult imelihtne kooslus. Ahjus üleküpsetatud kartulilapikud, kus maitseks sulanud camembert alla peidetud trühvlipasta.


Kui rääkida trühvlist ja maitsekooslustest üldisemalt, siis tegelikult on trühvel üsna universaalne toitudele maitselisa andja. Väga mõnusatest maitsekaaslastest võib trühvliga sobitada erinevaid juustusorte alates kõvadest juustudest kuni sini- ja valgehallitusjuustudeni välja, muna, peekonit, salaamit, kartulit, peeti, kapsast, lillkapsast, sibulat, veiseliha, lõhe, sinimerekarpe ja mereande, risotot, koorest või õlikastmega pastat ja veel mitmed-mitmed nii tavalisi kui ka pisut peenemad toiduaineid. Jookidest saab trühvlit väga hästi sobitada nii õlu kui veiniga. Nii et igati universaalne maitselisaja, mida võiks kindlasti julgemalt ja sagedamini oma toidulaule sättida.

Foto kirjeldus ei ole saadaval.
See ongi see roog, millest sai kõik alguse Chez Bruno restoranis. Rammusas kooreses ja võises kastmes (Prantsuse köök, eksole) kartul, millele lahke käega veel trühvlit peale riivitud.

Värske trühvli leidmine võib meil pisut keeruliseks osutuda ja lisaks on see ka üle keskmise hinnaline tooraine. Lihtsam variant on kasutada purki pistetud trühvlipastat, mille kasutamine on erakordselt lihtne. Võta vaid paras kogus peenestatud ja õliga trühvlit ja lisa kas omletile või kasvõi võileivale. Tunned kohe, kuidas toit umamise maitsega trühvlist maitsevõimenduse saab.

May be an image of 1 isik ja smiling
Ka minul on õnnestunud kunagi ja trühvlikoera abil üks trühvel maa seest välja korjata


Piltidel näha olevaid Itaalia päritolu trühvlipurke trühvlipasta või -salsaga leiad suurematest Selveritest, Delice toidupoodidest, Stockmannist ja Kaubamajast, seega ei ole neid liiga keeruline leida ja soovi korral saad kasvõi hommikuomletist endale tõelise elamuse teha.

Aga jah, kui nüüd kartuli ja trühvli koosluse juurde tagasi tulla, siis üheks mõnusaks suupisteks on trühvli ja camembert juustuga üleküpsetatud kartulilapikud. See on lihtne ja samas luksuslik toit, kus meie oma armas kartul saab pisut uhkeldava maitserüü trühvlilt ja rammususe camembert juustult. Sellised üleküpsetatud krõbeda äärega kartulilapikud on mõnus näputoit ja sobib suupistelauale või kasvõi õllekõrvaseks sauna-ampsuks. Trühvli ja kartuli kooslus on hea näide, et trühvel ei pruugi olla ainult peente peotoitude komponent ja suudab ka lihtsa tooraine teha sõltuvust tekitavaks maitseküllaseks suupisteks.

Röstitud noored kartulid trühvli ja camembert juustuga

Aeg kokku 50 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

  • 1 kg noori kartuleid
  • 1 sl soola
  • 50 ml oliiviõli
  • 2-3 al suvetrühvli pastat
  • 100 g camembert juustu tükeldatuna või riivituna
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Serveerimiseks värskeid ürte nt tüümiani

Valmistamine

  • Keeda koorimata noori kartuleid soolaga maitsestatud vees kuni need on pehmed. Kurna ja auruta kuivemaks. Jahuta veidi ning vajuta siis mingi lameda esemega (näiteks tordilabidas või juustunuga) lapikuks nii, et kartul veel koos püsib.
  • Piserda küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaati oliiviõliga ja tõsta lapikuks vajutatud kartulid ahjuplaadile. Piserda või pintselda kartuleid ka pealtpoolt õliga. Rösti 200 kraadini kuumutatud ahjus ca 20-30 minutit kuni need hakkavad äärtest kuldseks tõmbuma. Tõsta kartulid ahjust välja ja jaota igale kartulilapikule lusikaotsatäis trühvlipastat. Tõsta peale tükeldatud või riivitud camembert juust ja tõsta kartulid veel ahju kuni juust on sulanud ja kartulid kuldsed. Võid viimase otsa küpsetada ahjus grillelemendi all, kui soovid krõbedamat tulemust.
  • Serveeri koos meelepärase kastmega. Hästi sobib sinna juurde rammus ürdimajonees, aga ka pesto või adžika.

Teiseks ja veel lihtsamaks võimaluseks kartulit ja trühvlit kombineerida, on kasutada trühvlit kartulipürees. Kui kartulipüree tundub üsna argine toit, siis lisades sinna pisut trühvlit, saab sellest hetkega roog, mis ka argipäeva pisut eriliseks teeb. Lisa lihtsalt kartulipudrule veidi trühvlipastat või -salsat, sega läbi ja tõeliselt maitsev roog ongi valmis.

Trühvlimekiga kreemine kartulipüree

Aeg kokku 30 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 1,5 kg kartuleid
  • 2 dl 35%-list koort
  • 50 g hapukoort
  • 50 g võid
  • 2 sl trühvlipastat
  • Soola
  • Serveerimiseks värsket hakitud murulauku

Valmistamine

  • Keeda kooritud ja tükeldatud kartuleid soolaga maitsestatud vees kuni need on pehmed. Kurna ja töötle siis pudrunuiaga kartul peeneks. Lisa koor, hapukoor ja või ning sega läbi kuni või on sulanud. Töötle kartulipüree mikseriga kohevaks ja õhuliseks. Lisa siis trühvlipasta. Maitsesta vajadusel soolaga ning serveerides puista peale värsket murulauku.

Loodetavasti andis see kartuli ja trühvli kooslusele pühendatud postitus pisut inspiratsiooni ka ise julgemalt trühvliga toite maitsestada. Pettuma ei pea ja elamus peaks olema kindel! 🙂

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.