See supp on meil pea kohustuslikuks saanud igal suvelõpul-sügisel, kui käes tomatiuputuse aeg ja vaja korraga palju tomateid toiduks ära tarvitada. Ja muidug seepärast ka, et tegemist on erakordselt maitsva supiga, mille puhul tekib kontrollimatu soov taldrik hiljem puhtaks noolida, sest see röstitud tomati ja küüslaugune neste on lihtsalt niii hea maitsega!

Valmistamine on tegelikult imelihtne. Esmalt tuleks pisut üleküpsenud tomatid lihtsalt koos küüslaugu ja ürtidega ahjus ära röstida, siis supiks kokku keeta ja lõpuks püreestada. Soovi korral võid supile lisada ka koort, fetajuustu, kitsejuustu või ka maitsestamata jogurtit, aga maitsev ja mõnus on see supp ka niisama limpsides.

Tomatid enne ahjuminekut….
…ja ahjust tulles. Niisamagi mõnusad kasvõi röstitud saiale sätituna.

Röstitud tomati supp

Aeg kokku 55 minutes
Portsjonit 6

Koostisosad

  • 2-2,5 kg hästi küpseid tomateid
  • 8 küüslaguküünt lamedaks vajutatuna
  • 50 ml oliiviõli
  • Mõned tüümianioksad
  • Soola ja pipart
  • 5 dl köögiviljapuljongit
  • ½ tl tšillihelbeid või 1 tšillipipra kaun tükeldatuna
  • Maitsestamiseks veidi suhkrut
  • 1 dl 35%-list koort soovi korral
  • Värsket basiilikut serveerimiseks

Valmistamine

  • Tükelda tomatid, laota ahjuplaadile. Lisa küüslauguküüned ja tüümian. Piserda oliiviõliga ja maitsesta soola ja pipraga. Tõsta eelkuumutatud ahju 200 kraadi juurde pooleks tunniks või seni, kuni tomatid on pehmed ja kergelt pruunistunud. Tõsta ahjust välja ja eemalda tüümianioksad.
  • Kuumuta pott keskmisel kuumusel ja tõsta siis tomatid ja küüslauk potti. Lisa puljong, tšillihelbed või hakitud tšillipipar ja veidi suhkrut. Lase keema tõusta, alanda siis kuumust ja keeda vaikselt podistades paarkümmend minutit. Püreesta siis supp ka blenderis või saumikseriga. Kui soovid, lisa nüüd koor ja kuumuta supp veel korra läbi. Kontrolli maitseid.
  • Serveerides lisa värsket basiilikut ja soov korral pudista peale fetajuustu ning nirista veidi oliiviõli.

Mõnusat küpsete tomatite hooaega!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.