Mandariini-mandlikook šokolaadikatte all

Esileht / Määramata / Mandariini-mandlikook šokolaadikatte all

Tegelikult kippusin selle koogi nime juures ikka mõnd õndsusele või ahvatlusele viitavad emotsionaalset terminit lisama, aga sain endast võitu, jäin asjalikuks postituse pealkirjastamisel ja kirjeldan seda intrigeerivat ja erakordselt maitsvat kooki allpool.

Esmalt pean tunnistama, et alati, kui kohtan mõnd väga teistlaadset kooslust retseptides, käivitub minus uudishimu ja vajadus järele katsetada. Mitte iga kord ei vii see küll ootuspärase tulemuseni, aga hiljem võib nentida, et vähemalt nüüd ma tean. Sama uudishimu sai ka selle koogi puhul käivapanevaks jõuks – juba algus ehk 2 tundi keedetavad mandariinid tundusid piisavalt veidra ideena ja siis et jahu asemel on ainult mandlijahu…. Selline kook ongi päriselt olemas või?!

Ja kõik toimibki. Toimis katsetades ka martsipaniga, sest mandlijahu leidmine ei ole meie kaubandusest just lihtne ning kuna käepärast oli Odense küpsetusmartsipani, siis sai ka sellega mandariinikoogi versioon läbi katsetatud. Igal juhul tuleb tunnistada, et tulemus on tõeliselt mõnus ja kui valmimiseks kuluv üsna pikk aeg välja arvata, on tegu ka väga lihtsalt valmiva koogiga. Proovige kindlasti järgi, aga olge valmis selleks, et homme ja ülehomme ja üleülehomme peate sama kooki aina uuesti ja uuest tegema, sest sõltuvus on kerge tekkima.

Retsept on pärit minu hetke lemmikust “Green&Black’s Chocolate Book”, kust järjest erinevaid retsepte läbi katsetan. Ka jäine šokolaaditerriin, purjakil ploomidega mahlane šokolaadikook ning viigimarjadega šokolaadikook olid sealtsamast raamatust pärit. Algselt on tegemist hoopis Nigella Lawsoni retsptiga, mis on siis lihtsalt tumeda šokolaadikatte mütsiks pähe saanud. Aga see šokolaad võiks seal kohe kindlasti olla, sest mandariini mahlane-mõrkjas maitse ja šokolaadi sügav külluslikkus sobituvad kokku ideaalselt. Ja raamatu väitel pidi see retsept olema just selline, mille kohta kõik veendunud Nigella fännid omavahel pärivad, et kas ikka seda mandariinikooki oled juba proovinud 🙂

Katsetus nr 1 ehk mandlijahuga variant algse retsepti järgi

Katsetus nr 2 ehk mandlimartsipaniga variant

Aga koogi juurde. Annan kaks erinevat retsepti. Üks originaal ehk mandlijahuga tehtud variant ja teine kook selline, kus mandlijahu on asendatud martsipaniga. Välja tulid ja imehästi maitsesid mõlemad. Mandlijahuga variant oli ehk veidi mahlasem ja õhulisem. Maitse oli mõlemal samaväärne. Ahjaa, koogi juures on kõige raskem katsumus see, et tegemist on küpsetisega, mis on parim järgmisel päeval ehk vajab veidi seismist ja mahajahtumist. Samas toa lööb vastupandamatut lõhna täis juba küpsetamise ajal ja ürita siis asjalik ja kannatlik olla, kuni lusika kooki sisse lüüa saab…..


Mandlijahuga mandariinikook ehk originaal

4 suuremat mandariini
5 suuremat kollast muna
2 dl suhkrut
200 gr mandlijahu
1 kuhjaga teelusikatäis küpsetuspulbrit
150 gr tumedat vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi (nt Odense tume plokkšokolaad)
õli
Kalla mandariinidele külm vesi ning tõsta pliidile. Keeda vaiksel kuumusel 2 tundi. Tõsta mandariinid veest välja ja lase jahtuda. Lõika ristipidi pooleks ning eemalda seemned. Purusta köögikombaninis koos koortega ühtlase massi tekkimiseni.
Vahusta munad, lisa suhkur ja jätka vahustamist. Sega mandlijahu küpsetuspulbriga ning lisa muna-suhkrumassile. Viimasena lisa mandariinimass. Kalla segu õliga määritud lahtikäivasse vormi (mina kasutasin 24 cm läbimõõduga vormi) ning küpseta ca 180 kraadi juures ca1 tund (küpsusastet kontrolli tikuga, küpsetusaeg võib olla ka veidi lühem).  Kui kook kipub liialt pruunistuma, alanda veidi kuumust või aseta foolium koogile juba varem.
Tõsta ahjust välja ning lase jahtuda. Šokolaadikatte jaoks sulata veevannil šokolaad ning kalla koogile. Kook on parim järgmisel päeval ning säilib mahlasena õhukindlas karbis veel mitu päeva.

Martsipanimassiga mandariinikook ehk koopia

4 suuremat mandariini
5 suuremat kollast muna
1 dl suhkrut
300 gr Odense küpsetusmartsipani riivituna
2-3 spl jahu
1 kuhjaga teelusikatäis küpsetuspulbrit
150 gr tumedat vähemalt 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi (nt Odendse tume plokkšokolaad)
õli
Kalla
mandariinidele külm vesi ning tõsta pliidile. Keeda vaiksel kuumusel 2
tundi. Tõsta mandariinid veest välja ja lase jahtuda. Lõika ristipidi
pooleks ning eemalda seemned. Purusta köögikombaninis koos koortega
ühtlase massi tekkimiseni.
Vahusta munad, lisa suhkur ja jätka
vahustamist. Sega juurde peeneks riivitud martsipan ning küpsetuspulbriga segatud jahu ning lisa
muna-suhkrumassile. Viimasena lisa mandariinimass. Sega ühtlaseks, et martsipanimass oleks ülejäänud tainaga korralikult segunenud. Kalla segu õliga
määritud lahtikäivasse vormi (mina kasutasin 24 cm läbimõõduga vormi)
ning küpseta ca 180 kraadi juures ca 1 tund (küpsusastet kontrolli tikuga, küpsetusaeg võib olla ka veidi lühem).. Kui kook kipub liialt
pruunistuma, alanda veidi kuumust või aseta foolium koogile juba varem.

Tõsta
ahjust välja ning lase jahtuda. Šokolaadikatte jaoks sulata veevannil
šokolaad ning kalla koogile. Kook on parim järgmisel päeval ning säilib
mahlasena õhukindlas karbis veel mitu päeva.

Aga see mitu päeva säilitamist on pigem teooria, sest üsna kindla peale saab kook kiiremini otsa kui oskate aimata.
Kuldkollaseid mandlimaitselisi naudinguid!




Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas katsetamiseks kommivabrik Kalev´


Paleoretsepti puhul asenda suhkur kas meega või muu lubatud magustajaga (nt palmisuhkur).

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.