Sageli teenimatult alahinnatud punane sõstar on selgelt minu üheks suvelemmikuks. See mõnusalt särtsaka happesusega mari annab kookidele, jookidele ja hoidistele nii nauditava iseloomu. Punasesõstratarretis on meil üheks lemmikuks hoidiseks ja angervaksasiirupile olen hakanud ka punast sõstart lisaks panema. Just et hapukat maitsenüanssi lisada. Aga eelkõige on punane sõstar ikkagi väga mõnus koogimari. Olgu selleks siis Juubelitordi pulbrist tehtud SEE imelihtne kohupiimakook või siis pisut rohkem nikerdamist nõudes beseekattega ja kondenspiimaga punase sõstra kook, mis ka üheks suvelemmikuks.

Lihtne muretainas põhi, kondenspiimast ja munakollastest punase sõstraga vahekiht ja vahustatud munavalgest beseekate

Vaatamata sellele, et kook koosneb kolmest kihist, ei ole tema valmistamine ülemäära keeruline. Lihtsale tavalisele muretainale tuleb peale eelküpsetamist sättida kondenspiimast ja munakollastest punase sõstraga vahekiht, seda veidi küpsetada ja viimasena tuleks lisada vahustatud munavalgest beseekiht, mis ka kiirelt ahjust läbi käib. Ei midagi ülemäära keerulist.

Beseekattega punase sõstra kook kondenspiimaga

Aeg kokku 50 minutes
Portsjonit 8

Koostisosad

Koogipõhi:

  • 100 g võid
  • 2,5 dl jahu
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1/2 tl soola
  • Veidi külma vett

Punase sõstra täidis:

  • 200 g kondenspiima
  • 100 g hapukoort
  • 3 munakollast
  • 1 sl maisitärklist
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 4-5 dl punaseid sõstraid

Beseekate:

  • 3 munavalget
  • 1 – 1,5 dl suhkrut

Valmistamine

  • Esmalt valmista koogipõhi. Selleks töötle köögikombainis külm või jahu, suhkru ja soolaga ühtlaseks puruks. Lisa veidi külma vett, et moodustuks tainapall. Suru tainas ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud 24-cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale ja külgedele. Võid taina koos vormiga mõneks ajaks külma tõsta. Küpseta siis koogipõhja eelkuumutatud 200-kraadises ahjus ca 10 minuti jooksul. Võid küpsetamisel kasutada ka raskust ehk katta tainas küpsetuspaberiga ja sinna peale asetada näiteks kuivatatud herned. Nii jääb tainapõhi õhem.
  • Täidise valmistamiseks sega munakollased kondenspiima, hapukoore, maisitärklise ja vanillisuhkruga ühtlaseks. Lisa punased sõstrad ja kalla segu siis eelküpsetatud tainapõhjale. Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit.
  • Vahusta munavalged koos suhkruga. Suhkrut ära kohe lisa, vaid vahusta esmalt suuremulliliseks vahuks ja hakka siis osade kaupa suhkrut lisama. Vahusta, kuni tulemuseks on läikiv ja tihe vaht, millest saad moodustada püsivad tipud.
  • Määri munavalge eelküpsetatud punase sõstra täidisele ja küpseta ahjus veel 10-15 minutit, kuni pealispind on kuldne.
  • Tõsta ahjus ja jahuta. Lõika kooki vette kastetud noaga, nii et jää besee noa külge.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.