Go Back

Keedetud veisekeel tonnato kastme ja marineeritud karulauguõitega

Nüüd räägib Jana koos omapoolsete põhjalike kommentaaridega:
Alustame karulauguõitega, sest need tegelased tahavad vähemalt kaks päeva marinaadis olla enne taldrikule jõudmist.
Veisekeele keetmiseks vajalik aeg4 hours
Total Time4 hours 15 minutes
Servings: 4

Ingredients

Marineeritud karulauguõied:

  • 2 suurt peotäit kinniseid karulauguõisi

Marinaad:

  • 100 ml valge veini äädikat
  • 80 ml vett
  • 3 sl suhkurt
  • 1 sl soola
  • 1 tl piprateri

Veisekeel:

  • 1 veisekeel
  • 1 suur porgand tükeldatud
  • 2 sibulat pooleks lõigatuna
  • 1 porru tükeldatud
  • Kimp tüümiani ja ülejäänud roheliste varsi mis ärakasutamist ootavad
  • Teelusikas kuhjaga piprateri
  • Soola nii palju, et puljong oleks liiga soolane
  • Suur klaas valget veini

Tonnato kaste:

  • 140 g kvaliteetset tuunikalakonservi oliiviõlis nt Calvod, Rio Mare
  • 8 anšoovisefileed*
  • 60 g kappareid
  • 2 keedetud munakollast**
  • 150 ml mahedamaitselist oliiviõli
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Sidrunimahla
  • *mina kasutan anšoovisepastat mida saab Selverist, sest sellel on ideaalne soolane-magus maitse ja ei mingit mõrkjat kõrvalmaitset, mis odavamate konservide puhul paratamatult tekib. Tuuli kommentaar: väga hea tugeva ja õige maitsega anšoovise leiab ka Balti Jaama turult Kreeka toitude letist. See on köögiviljasaalis üsna keskel sinise valgega lett. Sealtsamast saab ka väga häid kappareid
  • **siinkohal on see selleks, et koheselt ära süüa. Õige Piedmonte retsepti järgi käivad kõvakskeedetud munakollased, aga kui ma seda kastet olen üleöö hoidnud, siis ta läheb liiga „munaseks“. Kõige parem on pikemaks säilitamiseks kasutada Vegan majoneesi põhja ca 2-3 spl, siis ei teki ajapikku seda munast maitset.

Instructions

  • Marineeritud karulauguõite valmistamiseks lase marinaad keema. Kontrolli maitset - see peaks olema mõnusalt magus. Lisa karulauguõied steriliseeritud purki. Vala peale kuum marinaad, lase jahtuda ning kaaneta. Hoia külmkapis vähemalt 2 päeva.
  • Tõsta veisekeel suurde (5-liitrisesse) potti. Lisa keeduvette koos keelega porgand, sibul, porru, ürdid, pipar, sool ja valge vein. Keeda veisekeelt vaiksel tulel kaane all 4 tundi. Tõsta alusele ning koori keel, kuni ta on veel soe. Puljongi võid kurnata ja supi valmistamiseks ära kasutada.
  • Pane keel üleöö külmkappi seisma, üleöö seisnud keelt on kergem viilutada.
  • Tonnato kastme valmistamiseks pane blenderisse nõrutatud tuunikala, kõvakskeedetud munakollased, anšoovisefileed ning kapparid. Blenderda keskmisel kiirusel ning hakka õrnalt lisama peenes joas oliiviõli, kuni tekib mõnus paks kaste. Maitse, ehk soovid veel juurde anšoovist või kappareid, ja lisa lõpus veel sidrunimahla ja musta pipart.
  • Serveeri viilutatud veisekeelt tonnato kastme ja marineeritud karulauguõitega. Viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga.