Tunnistan, et olen MasterChefi ikka aeg-ajalt vaatama sattunud. Esmalt muude maade saateid, kus mind  panid alati hinge kinni hoidma karmide kohtunike kohati halvavalt terava pilgu all tegutsevad vaprad hobikokad. Eks satu ma isegi vahel kööki, kuid üks asi on ise vaikselt toimetada, teisalt olla järjest väljakutseid pakkuvates pingesituatsioonides kaamera ja kohtunike valvsa ja kohati halastamatu pilgu all. See on ikka klass omaette. Ülipõnev väljakutse igal juhul!

Ehedad emotsioonid saate võiduhetkel. Jana, kohtunik Orm Oja ja Ksenja

Seepärast olin väga üllatunud ja rõõmus, kui umbes aasta tagasi kuulsin, et MasterChef on ka Eestisse tulemas. Telia Inspiras täiesti omakeelsena ja omade tehtuna vaadatav. Vauu! Pole võimalustki, et ma seda saadet ei vaataks. Sai kannatamatult saate eetrisse tulekut oodatud ja ei pidanud kohe üldse pettuma. Minu siiras imetlus kõigile, kes selle väljakutse vastu võtsid, oma mugavustsoonist välja tulid ja väga meeloluka, põneva ja kaasakiskuva saatesarja valmimisele kaasa aitasid. Tõeliselt vahvaks üllatuseks oli ka see, et meil siin Eestis nii palju andekaid ja loovaid kodukokkasid leidub. Kui palju erinevaid toidustiile ja hämmastavaid toiduimprovisatsioone suudavad muidu oma koduseinte vahel ja vaid oma lähiringkonnas tuntud võrratud hobikokad ühe saate jooksul välja pakkuda. Seda oli tõeliselt nauditav jälgida.

Loomulikult kujunesid mul saadet vaadates välja ka omad lemmikud, kellele sai ise ka saatest-saatesse pöialt hoitud. Kaks suurt lemmikut olid Jana ja Ksenja.

Kaks minu lemmikut, kellele mõlemale pöialt hoidsin

Minu jaoks ühendas neid mõlemat väga suurepärane toidutunnetus ja ääretult äge loov lähenemine igale uuele toiduväljakutsele. See on midagi, mida saab nimetada nimetada loomulikuks andeks. Toiduaineid ja maitsete kombineerimist saab loomulikult õppida ja läbi kogemuste ka maitsete kokkusobitamist treenida, aga mingi baastunnetus, nimetame seda siis kõhutundeks või lihtsalt andeks, peab olema kusagil sees olemas. Minu meelest oli nii Janal kui Ksenjal olemas see mingi x-faktor, miks mõni kokk on lihtsalt parema toorainetunnetusega kui teine. Lisaks veel äärmiselt aupaklik ja samas nõudlik suhtumine toorainesse. Ja ka palju põnevaid töövõtteid. Minu jaoks oli see vaatemäng imetlusväärne ja mul on siiralt hea meel, et Jana lõpuks ka saate võitjaks sai. Sama hea meel oleks olnud ka Ksenja üle, aga võitjaid pidi paraku olema vaid üks ja Jana oli igati seda tiitlit väärt!

Tõenäoliselt on Jana pilk suunatud kellale, sest lisaks loomingulisusele tuli mängu panna ka täpne ajaraamistikku mahtuv ajastus

Allpool aga jagan üht Jana väga maitsvat retsepti, millega ta tuli MasterChef esimesse saatesse ja ületas elegantselt saatesse pääsemise künnise. Kümnete teiste kandideerijate seas jäi Jana mulle kohe meelde ja just seepärast, et see toit oli ühest küljest nii lihtne ja teisalt…nii toimiv. Kui paljud mõtlesid üle ja hakkasid tõelist hookus-pookus-sota-pota tüüpi toitu kohtunikele valmistama, siis Jana kombineeris kokku suhteliselt lihtsa, aga väikese temapoolse kiiksuga koosluse ehk veisekeele tonnato kastme ja marineeritud karulauguõitega ja Voila! uksed saatesse olid avatud kuni triumfini ehk saate võiduni välja.

Jana retsept, millega ta saatesse tulles hetkega kohtunikke veenis ehk veisekeel tonnato kastme ja marineeritud karulauguõitega

Miks ma aga sellest kõigest praegu kirjutan? Põhjuseks see, et hetkel on taas võimalus end uue hooaja MasterChef saatesse kirja panna. Olen veendunud, et andekaid maitsevõlureid on meil veel koduseinte vahel palju peidus ja see saade on suurepäraseks võimaluseks kapist välja tulla ning oma annet ja toiduvalmistamise oskusi ka saates proovile panna. Kandideerimiseks tuleks lihtsalt täita SIIN olev vorm. Esimesed kandideerimisvoorud algavad juba 20.-21. mail ja Tallinnas ja 27. mail Tartus, seega liiga pikka mõtlemisaega enam ei ole. Auhinnafond on saatel korralik ja eduka soorituse puhul on saates osalemine suure tõenäosusega üsna elumuutev kogemus, sest päris paljudel eelmisel hooajal osalenud võistlejatel on hobist saanud midagi palju rohkemat. Ka ma ise olen koos saates osalenud Tanjaga teinud üht retseptivideot, kus Tanja kokkas oma saates tehtud tiramisud ja mina tegin kaadri taga videole stilistikat.

Seega, kõik andekad kodukokad, tulge oma (köögi)kapist välja ja kandideerige, et osaleda järgmisel MasterChef hooajal https://www.masterchef.ee/#kandideeri

 See on kindlasti väga põnev võimalus ja kogemus!

Siin aga põhjalik, detailne ja väga mõnus Jana retsept, mis tagas temale osalemise MasterChef esimesel hooajal. Kuna tegemist on hooajalise retseptiga, kus on kasutatud marineeritud karulauguõisi, siis on hetkel just õige hetk seda retsepti jagada.

Keedetud veisekeel tonnato kastme ja marineeritud karulauguõitega

Nüüd räägib Jana koos omapoolsete põhjalike kommentaaridega:
Alustame karulauguõitega, sest need tegelased tahavad vähemalt kaks päeva marinaadis olla enne taldrikule jõudmist.
Veisekeele keetmiseks vajalik aeg 4 hours
Aeg kokku 4 hours 15 minutes
Portsjonit 4

Koostisosad

Marineeritud karulauguõied:

  • 2 suurt peotäit kinniseid karulauguõisi

Marinaad:

  • 100 ml valge veini äädikat
  • 80 ml vett
  • 3 sl suhkurt
  • 1 sl soola
  • 1 tl piprateri

Veisekeel:

  • 1 veisekeel
  • 1 suur porgand tükeldatud
  • 2 sibulat pooleks lõigatuna
  • 1 porru tükeldatud
  • Kimp tüümiani ja ülejäänud roheliste varsi mis ärakasutamist ootavad
  • Teelusikas kuhjaga piprateri
  • Soola nii palju, et puljong oleks liiga soolane
  • Suur klaas valget veini

Tonnato kaste:

  • 140 g kvaliteetset tuunikalakonservi oliiviõlis nt Calvod, Rio Mare
  • 8 anšoovisefileed*
  • 60 g kappareid
  • 2 keedetud munakollast**
  • 150 ml mahedamaitselist oliiviõli
  • Värskelt jahvatatud musta pipart
  • Sidrunimahla
  • *mina kasutan anšoovisepastat mida saab Selverist, sest sellel on ideaalne soolane-magus maitse ja ei mingit mõrkjat kõrvalmaitset, mis odavamate konservide puhul paratamatult tekib. Tuuli kommentaar: väga hea tugeva ja õige maitsega anšoovise leiab ka Balti Jaama turult Kreeka toitude letist. See on köögiviljasaalis üsna keskel sinise valgega lett. Sealtsamast saab ka väga häid kappareid
  • **siinkohal on see selleks, et koheselt ära süüa. Õige Piedmonte retsepti järgi käivad kõvakskeedetud munakollased, aga kui ma seda kastet olen üleöö hoidnud, siis ta läheb liiga „munaseks“. Kõige parem on pikemaks säilitamiseks kasutada Vegan majoneesi põhja ca 2-3 spl, siis ei teki ajapikku seda munast maitset.

Valmistamine

  • Marineeritud karulauguõite valmistamiseks lase marinaad keema. Kontrolli maitset – see peaks olema mõnusalt magus. Lisa karulauguõied steriliseeritud purki. Vala peale kuum marinaad, lase jahtuda ning kaaneta. Hoia külmkapis vähemalt 2 päeva.
  • Tõsta veisekeel suurde (5-liitrisesse) potti. Lisa keeduvette koos keelega porgand, sibul, porru, ürdid, pipar, sool ja valge vein. Keeda veisekeelt vaiksel tulel kaane all 4 tundi. Tõsta alusele ning koori keel, kuni ta on veel soe. Puljongi võid kurnata ja supi valmistamiseks ära kasutada.
  • Pane keel üleöö külmkappi seisma, üleöö seisnud keelt on kergem viilutada.
  • Tonnato kastme valmistamiseks pane blenderisse nõrutatud tuunikala, kõvakskeedetud munakollased, anšoovisefileed ning kapparid. Blenderda keskmisel kiirusel ning hakka õrnalt lisama peenes joas oliiviõli, kuni tekib mõnus paks kaste. Maitse, ehk soovid veel juurde anšoovist või kappareid, ja lisa lõpus veel sidrunimahla ja musta pipart.
  • Serveeri viilutatud veisekeelt tonnato kastme ja marineeritud karulauguõitega. Viimistle värskelt jahvatatud musta pipraga.

Nüüd räägib jälle Tuuli. Minul oli jäänud millegipärast meelde, et Jana pakkus seda veisekeele tonnatot marineeritud võilillenuppudega ehk võilillekapparitega. Olen ise neid mitu kevadet teinud, aga on kuidagi juhtunud nii, et enne saab võilillehooaeg otsa, kui mina selle retsepti blogisse olen suutnud põlistada. Ja augustis ei ole võililleõis jälle nagu väga teema.

Olgu siis see viga ka parandatud, kuna hetkel on võililleaeg veel tulemas ja proovsin ka Jana veisekeelega tonnatoga neid sobitada. Sobisid hästi! Magusa alatooniga marinaad aitab võilillede loomupärast mõrkjust vaigistada, aga arvesta ikkagi sellega, et võilillenupp annab toidule päris tugeva maitsega aktsendi, seega kasuta seda kui maitseainet erinevate toitude maitsestamiseks ja põnevate maitsenüansside sisse toomiseks

Marineeritud võilillenupu kapparid

Portsjonit 4

Koostisosad

  • 0,5 l avanemata võilille õienuppe

Marinaad:

  • 3 dl õuna- või valge veini äädikat
  • 0,5 dl vett
  • 1-2 sl suhkrut
  • 0,5 sl soola
  • 10 musta pipra tera

Valmistamine

  • Kuumuta kõik marinaadi koostisained keemiseni. Pese võilillenupud sõelal ja nõruta kuivemaks. Tõsta võilillenupud steriliseeritud purkidesse ja kalla peale kuum marinaad. Kaaneta kohe ja jäta paariks päevaks maitsestuma. Kasuta toitude ja salatite maitsestamiseks.

Postitus sündis koostöös MasterChefi saatega.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.