Kohe-kohe on käes Eesti Vabariigi aastapäev ja nii nagu igal aastal, tuleb ka AD 2015 katta 24.veebruraril laud, et pidulikku päeva väärikalt tähistada.
Räim on meie rahvuskalana üsna kindel valik, kui midagi ürgselt eestipärast lauale otsida. Maitsev ja mõnus on räim niikuinii ja miks siis mitte leida räimele kindel koht ka pidupäevamenüüs.
Räim on meie rahvuskalana üsna kindel valik, kui midagi ürgselt eestipärast lauale otsida. Maitsev ja mõnus on räim niikuinii ja miks siis mitte leida räimele kindel koht ka pidupäevamenüüs.
Siin on kaks erinevat räimerooga – üks räim tomatikastme all küpsetatud ja teises roas flirdib meie rahvuskala veidi võõramate lisandite ehk siis salvei ja sinihallitusjuustuga. Mõlemad räimeroad valmivad kiirelt ja maitsevad samas hõrgult. Kes vähegi kalasõber, see oskab hinnata.
Räim tomatikastmes
Räim tomatis on selline mõnus nostalgiaroog, millele tuleks
kindlasti anda uue tulemise võimalus. Sellele võrratule maitsekooslusele on
karuteene teinud konservina müüdav toode, mis sageli masstootmise kõikide
kaasnähtuste all kannatav ja emotsioonitu toode. Kodune variant on samas
selline, millest saab kindlalt iga kalasõbra unistus.
Ca 500 g puhastatud räime (pea ja sisikond eemaldatud). Võid
kasutada ka räimefileesid
kasutada ka räimefileesid
2 sibulat, koorituna ja poolratastena
soovi korral hakitud küüslauku
3 dl purustatud tomateid või tomatikastet
1 dl oliiviõli
1 sl suhkrut või mett
1 tl soola
Musta pipart
Soovi korral cayenne´i pipart
Mõned loorberilehed
Lao kalad ja sibularattad vaheldumisi ahjuvormi. Sega
omavahel purustatud tomatid, suhkur, õli, sool, must pipar ja soovi korral
cayenne´i pipar. Kui kasutad küüslauku, lisa ka see kastmele. Kalla kaste
kaladele. Suru kastme sisse mõned loorberilehed. Küpseta eelkuumutatud ahjus ca
180-200 kraadi juures umbes 15 minutit. Tõsta vorm välja, lase jahtuda ning
soovi korral lao kalad purki. Säilita jahedas.
omavahel purustatud tomatid, suhkur, õli, sool, must pipar ja soovi korral
cayenne´i pipar. Kui kasutad küüslauku, lisa ka see kastmele. Kalla kaste
kaladele. Suru kastme sisse mõned loorberilehed. Küpseta eelkuumutatud ahjus ca
180-200 kraadi juures umbes 15 minutit. Tõsta vorm välja, lase jahtuda ning
soovi korral lao kalad purki. Säilita jahedas.
Ahjuräimed salvei ja sinihallitusjuustuga
Tavapärane eestimeelne räim on end kas pannile või ka marinaadi sättinud. Kui
aga midagi põnevat soovida, siis võib räimele seltsiks sättida hoopis salvei,
sinihallitusjuustu, oliiviõli ja hoopis teine maitsekooslus ongi loodud. Põnev
ja maitsev ühtaegu
aga midagi põnevat soovida, siis võib räimele seltsiks sättida hoopis salvei,
sinihallitusjuustu, oliiviõli ja hoopis teine maitsekooslus ongi loodud. Põnev
ja maitsev ühtaegu
300 g räimefileed
Paras peotäis salveilehti
100 g sinihallitusjuustu
Soola ja pipart
Sidrunit
Oliiviõli
Soovi korral tšillihelbeid
Kalla ahjuvormi põhja veidi oliiviõli nii, et põhi oleks
õliga kaetud. Laota räimefileed ahjuvormi üksteise kõrvale ning maitsesta soola
ja pipraga. Aseta igale räimefileele tükike sinihallitusjuustu, sinna peale
aseta salveileht. Piserda räimesid ja salveilehti oliiviõliga ja pritsi peale veidi
sidrunimahla. Kui soovid veidi teravamat elamust, lisa ka värsket hakitud tšillit.
Küpsete eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 10-12 minutit, kuni fileed on
läbi küpsenud. Juurde serveeri kas keedetud kartuleid või kasuta röstitud
leival/saial.
õliga kaetud. Laota räimefileed ahjuvormi üksteise kõrvale ning maitsesta soola
ja pipraga. Aseta igale räimefileele tükike sinihallitusjuustu, sinna peale
aseta salveileht. Piserda räimesid ja salveilehti oliiviõliga ja pritsi peale veidi
sidrunimahla. Kui soovid veidi teravamat elamust, lisa ka värsket hakitud tšillit.
Küpsete eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 10-12 minutit, kuni fileed on
läbi küpsenud. Juurde serveeri kas keedetud kartuleid või kasuta röstitud
leival/saial.
NIPP! Võid katsetada erinevate juustude ja ka
erinevate ürtidega
Retseptid ilmusid 2015.aasta veebruarikuise Pere ja Kodu vahel ilmuvas Pereköögis, kus teemaks väikese vimkaga eestimeelsed road.
Vasta