Viie päeva mandariininaps ja ema kooreliköör

Esileht / Määramata / Viie päeva mandariininaps ja ema kooreliköör

Küllap kõik juba tajuvad teatavat painet, mis 24. detsembri lähenedes alati vaikselt ligi hiilib ning suure küsimärgi kõikide võimalike kingisaajate kohale joonistab. Tahaks ju alati, et kinkimise idee selles melus kaotsi ei läheks ja et kingisaaja ei peaks kingipaberist järjekordset küünalt või käterätti välja keerates varjatud ohet alla suruma. Elu on teisalt näidanud, et igasugused kokkulepped mitte kinkide tegemise teemal lõpevad tavaliselt ikka sellega, et üks pool peab kokkuleppest kinni ja teine pool mitte eriti ja siis on see ühepoolne kingisaamine eriti piinlik.
Olgu siis tagataskus või köögikappi peidetuna alati väike varukingitus olemas juhuks kui….

Isetehtud jook on üks tore kingitus. Mitmete jookidega on paraku selline kurb lugu, et osad neist vajavad umbes poolt aastat selleks, et kasutamiskõlbulikuks saada. Näiteks see klassikaline jõulujook pannakse suvel purki ja jõuludeks on magus-marjane naps valmis. Hetkeks on rong ikka vägagi läinud ja sellele joogile saavad panustada vaid need, kes suvel tublid olid. 
Paar kiire joogi varianti on aga õnneks ka olemas ning kes kohe joogitegemise ette võtab, see jõuludeks kingimure lahendatud saab.

Mandariininaps
3 suuremat mandariini, mahl välja pressitud, koored peeneks hakitud
1 vanillikaun (võid asendad paari kaneelikangiga)
5 dl viina
1-2 dl suhkrut

Pigista mandariinidest välja mahl, haki koor ribadeks. Kalla purki kõik koostisained kokku, raputa purki, kuni suhkur on sulanud ning jäta umbes viieks päevaks tõmbama. Suhkrukogus reguleeri ise parajaks – 1 dl puhul on tulemuseks kargem mõrkjas jook, suurema suhkrukoguse puhul muutub jook veidi mahedamaks. Mina eelistan pigem vähema suhkruga varianti. Tõmmanud naps kurna läbi tiheda sõelda või mitmekordse marli. Serveeri hästi külmana. Hea karge ja kergelt mõrkjas jõulunaps, mis sobib näiteks isutekitajaks-tervitusjoogiks. 

Jagan siin ka ühe oma ema napsiretseptide varamust pärit koorelikööri retsepti, mis valmib samuti mõne päevaga ning sobib ilmselgelt ka kinkimiseks. Tegemist on magusama ja rammusama joogiga, mida sobib pakkuda maguroa juurde või pidusöömaaja lõpetuseks kohvikõrvaseks. Pakkuda tuleks jooki ikka külmkapikülmana või siis jääkuubikutel serveerituna.

Kooreliköör
2 dl viina
1-1,5 dl suhkrut
2 dl 35%-list koort
1/2 vanillikauna seemned või 1 tl vanillisuhkrut
Soojenda kastrulis koor, sega suhkur koore sisse kuni see on lahustunud. Lisa vanillisuhkur või vanillikauna seemned. Viimasena lisa vähehaaval ja kogu aeg segades viin. Kalla jook pudelisse. Lase paar päeva külmkapis seista, serveeri külmana.

Kingiideid lisaks siit blogist leiab veel järgmistel teemadel:
Isetehtud konjakisinepid
Kommikarp trühvlitega
Pähklite ja kuivatatud jõhvikatega šokolaaditahvlid
Pähkli, karamelli ja šokolaadiruudud
Jõulumaitselised mandlid

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.