Chilli con carne tibakese šokolaadiga

Esileht / Määramata / Chilli con carne tibakese šokolaadiga

Chilli con carne (tõlkes hisp. keelest chilli lihaga vrs chilli sin carne – chilli lihata) on üks hästi mugav toit. Minul on ta kasutusel siis, kui on vaja üht lollikindlat rooga, mis sobiks kogu perele. Kombineerida võib seda erinevate lisanditega – allpool toodud toidu üks õigeid variante oleks riisiga (võid lisada kõige peale ka hapukooremütsikese), samas armastab üks lastest seda kartuliga ja soovi korral saab chillit tortilla sisse keerata, juustuga kombineerida, tacodega dippida jne.

Lisatud šokolaad muudab kogu toidu eriti mõnusaks – maitse on küll vaivu aimatav, kuid ülejäänud maitsekomponendid lähevad selle lisandiga ilusti paika.
Vaja läheb:
1 hakitud sibul
1 punane paprika, seemned eraldatud ja hakitud
paar küüslauguküünt
1 tl chillipulbrit (kui teed lastele, võid ära jätta või vähendada)
1 tl paprikapulbrit (M&S suitsutatud paprika annab suurepärease maitse)
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
500 gr (veise)hakkliha (võid kasutada ka muid lihasid, aga veisega jääb tulemus parim)
500 ml (veise)puljongit
1 purk purustatud tomateid*
kuivatatud majoraani
suhkrut*
1 purk punaseid ube, nõrutatud*
2 spl tomatipüreed
pöidlasuurune jupp šokolaadi (tumedat)
soola, pipart, õli

* purk on 400 ml ehk väiksem nii ubadel kui tomatitel
* suhkrut kasuta siis, kui teed chilli ilma šokolaadita

Kuumuta pannil õli ja pane sinna hauduma sibul. Hauta, kuni on läbipaistev ja pehme ning lisa siis paprikatükid, chilli- ja paprikapulber, hakitud küüslauk ning vürtsköömned. Hauta õlis läbi mõned minutid, et vürtside maitsed intensiivistuksid.
Alanda kuumust, pane pannile liha ja küpseta ühtlaselt läbi ja töötle väiksesteks tükkideks.
Vala peale kuum puljong, lisa purustatud tomatid, majoraan ja kui kasutad suhkrut, siis ka suhkur. Lase haududa ca 20 minutit aeg-ajalt segades. Vajadusel lisa vett, kui kipub liiga kuivaks hauduma. Maitsesta soola ja pipraga.
Lõpuks lisa oad ja hauta veel mõned minutid. Pudista sisse šokolaad, tõsta tulelt ja lase “tõmmata”.
Serveeri koos riisiga ja väikese sortsu hapukoorega või kuidas iganes meelepärane.

Retsept on pärit BBC retseptivaramust.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.