Konjakisinep kingikotti. Valikus mahe ja (veidi) kange(m)

Esileht / Määramata / Konjakisinep kingikotti. Valikus mahe ja (veidi) kange(m)

Ega te ei ole unustanud, et kui soovite Kroonikute kokaraamatu loosimises osaleda, siis jätke SIIA postituse alla mõni sõna kommentaariks. Veel mõned päevad.
Aga nüüd konjakisinepist.
Idee konjakisinepit teha tuli mul SEDA postitust kirjutades. Et kui on poeriiulitel, siis miks ei võiks ka kodus seda valmis teha. Pealegi võib selline purgitäis hädasti ära kuluda, kui kellegile on vaja üht väikest jõuluüllatust viia.

Natuke uurimustööd ja järeldus, et peaasjalikult räägivad konjakisinepist soomekeelsed lehed. Ka see algse idee põhjustanud sinep ju põhjanaabrite poolt toodetud ehk Meira kaubamärki kandev. Eestikeelse info leidsin Nami-namist, kus  konjakisinep ongi lausa jõulusinepi nime all.
Retseptid olid üsna erinevad. Vahepeal lausa kontrollisin, et kas tõepoolest kõigub sinepipulbri kogus 1 teelusikatäiest 1,5 dl-ni muude enam-vähem samas suurusjärgus komponentide korral. Nii see tõesti on ja et asjas veidi selgust luua, proovisin ära mõlemad variandid.

Vahemärkusena veel niipalju, et ma ei ole väga staažikas sinepisõber. Omaaegne pea ainuke valik Põltsamaa kange näol ei olnud minu lemmik. Nüüd olen hakanud järjest rohkem sinepit tarbima ning lemmikuks on sellised keskkanged tüübid nagu Dijon või siis ka brittide Coleman’s, mida alati vanal heal Inglismaal käies ikka kaasa haaran. Sellel hooajal siis lisandus ka konjakisinep ja mesised sinepimarinaadid on ka vanad sõbrad. Nagu näiteks SEE sinepi-meega või SEE sinepi-õunakastmes marineerinud ja pikalt ahjus haudunud seakülg.

Katsetusi konjaki ja sinepi teemal alustasin maheda sinepist, mille retsepti leidsin SIIT ja selle koostisosad olid järgmised:
1 spl Colman’si sinepipulbrit (peaks sobima ka meil Latplanta kaubamärgi all müüdav sinepipulber. Eile oli igal juhul Sikupilli Prismas olemas). Mina lisasin kohe peale esimest mekkimist veel 2 spl Põltsamaa kanget sinepit, aga eks igaüks ise timmib, kui mahe üks sinep olla võib. Minu jaoks oli ikka ilmselgelt liiga mahe.
0,5-0,75 dl suhkrut (algselt oli poole rohkem, aga see on meie maitse jaoks ikka ilmselgelt liiga palju)
2 dl vahukoort
3 spl õli
3 tl valge veini äädikat või sidrunimahla
veidi soola
2 spl konjakit
1 tl maisitärklist (kui soovid paksemat tulemust)

Tegevuskäik on lihtne: kõik koostisained tuleb omavahel segada, siis ettevaatlikult kogu mass kuumutada ning pidevalt segades korraks keema lasta. NB! Üle ei tohi kuumutada, sest siis muutub sinepipulber mõruks. Purki, kaanetada, jahutada. Jahtudes kusjuures sinep pakseneb.
Olgu kohe üles tunnistatud, et peale esimest mekkimist läigatasin ma kohe kastrulisse lisaks 2 spl meie oma head Põltsamaa kanget. Siis muutus maitse väga mõnusaks. Et on nagu sinep, aga hästi siidine ja mahe. Enne ei andnud väga sinepi mõõtu välja.

Kange(ma) sinepi retsetpi leidsin aga SIIT ja minul tuli ta selline (kangeks on seda vist Põltsamaa põlvkonna jaoks palju nimetada):
45 gr sinepipulbrit (proovisin teha Latplanta pulbriga, seda kulus siis 3 kotitäit)
1,5 dl suhkrut
2-3 suure muna kollast
2 dl vahukoort
2 tl valge veini äädikat
veidi soola
2 küüslauguküünt jämedalt hakituna
2 spl konjakit
(soovi korral maisitärklist, kuid minul paksenes mass täitsa korralikult ka ainul munakollaste toel ja ei pidanud vajalikuks liiga paksu sinepit teha)

Sega koostisained külmalt ja kuumuta. Keeda minutijagu pidevalt segades, kuid NB! ära liiga pikalt kuumuta, siis muutub sinep mõruks. Kurna läbi sõela, et eemaldada küüslauk. Aseta purkidesse ja jahuta.
See tulemus meenutas nüüd märkimisväärselt rohkem meile tuntud sinepit. Maitset oli parasjagu ja konjak kroonis kaunilt kogu keeduse. Pean muidugi ka tunnistama, et paraku oli hetkel kodus vaid XO konjak ning selle abil saab tõenäoliselt paljudki toidud ära kaunistada 🙂

Siin on näha kahe sinepi värvivahe – mahe siis kahvatu-kreemjas ja kange ikka korralikumat sinepivärvi

Aga mis oli üllatav, et kui järgmisel päeval lusikaga maitsema läksin, siis algselt lemmikuks arvatud kangem variant oli küll mõnus, aga see siidine mahe sinepimaitseline kreemjas mahe purgitäis oli ka täiesti võrratu. Kindlasti mitte midagi neile, kes ainult Põltsamaa kanget sinepiks peavad, aga no see koorene mahe maitse oli hoopis teisest ooperist. Et nagu tavaline hea piimakissell ja brüleekreem või siis tavaline hea pasteet ja foie gras.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.