Uus raamat “Koduköögi kuldvara”. Natuke loosimist ka

Esileht / Määramata / Uus raamat “Koduköögi kuldvara”. Natuke loosimist ka

Üks uus raamat, kauatehtud ja õhinal oodatud, on nüüd trükipresside vahelt välja tulnud ja kenasti poeriiulitele jõudnud. Raamatu sisulise ja sõnalise poole eest vastutas siinkirjutaja, visuaalne pool on Marju (ikka seesama armas tassike.ee) nägemuse ja fotosilma järgi sätitud. Minu meelest on raamat imeilus. Olen kohe uhke ja rõõmus, et pildiline keel sel raamatul nii armas välja tuli. Suur-suur tänu Sulle, Marju! Oli väga mõnus ja innustav koos töötada. Tänud ka Tiinale, kelle toetuse ja idee najal see raamatu idee üldse arenema hakkas ning ka Janile, kes kaunid fotod aitas ühtseks tervikuks kujundada.

Kogu raamatu valmimise protsess oli minu jaoks tõeliselt nauditav, innustav ja hariv. Isetegemise teema on olnud juba ammu südamelähedane ja seetõttu oli koduköögi kuldvalemite läbitöötamine, väljavalimine ja kirjapanemine, hiljem ka pildistamise jaoks läbikokkamine, igati vahva ja avastamisrõõmu pakkuv kogemus.
Proovisin anda võimalikult palju nõuaneid ja soovitusi, et ka algaja kodukokk või siis esimest korda katsetaja saaks piisavalt toetust, et järjekordse roa alistamine õnnestuks. Koostisainete ning valmistamistingimuste põhjal on tegemist pigem lihtsa raamatuga – kodune jäätisetegu ei nõua jäätisemasinat, leivategu leivamasinat ning kommid valmivad ilma siinkandis vähelevinud maisisiirupita.

Raamatu sisu keskendub üsna laiale teemadevalikule ja nagu pealkirja laienduski  lubab, on kaante vahele koondunud retsepte leivast kuni jäätiseni. Nii tõepoolest ongi.
Raamat jaotub kümneks erinevaks alajaotuseks ning läbi saab võetud nii leibade-saiade, kookide-pirukate, piima ja piimatoodete, liha ja kala, kastmete, sinepite, majoneeside, pasteetide ja leivamäärete, hoidiste, õlide, äädikate, purkitehtud salatite, maitsesoolade ja -suhkrute ning maitsesegude, kommide, glasuuride ja jäätiste teema.
Raamatus toodud retseptid, kuldlõiked ja õpetused-soovitused võiksid olla iga koduköögi jaoks vundamendiks ja samas ka innustajaks. Alati võib erinevaid lisandeid ja täiendusi ise katsetada, et oma isikliku koduköögi kuldvara täpselt omanäolisena välja arendada. Raamatu loogika seisneb selle, et esmalt on toodud toimiv ja läbiproovitud valem (näiteks magus pärmitainas) ja siis mõned ideed, mida selle üsna universaalse tainaga edasi teha. Mõned valemid lihtsalt on üldkehtivad ja kuldlõikelised ja neid piiluvad aeg-ajalt ka kõige vilunumad meist. Siia raamatusse sai suur hulk kuldlõikeid kirja pandud. Sellest moodustub vundament, millele on hiljem lihtne täpselt endale sobivat pealisehitist tekitama hakata, et siis oma koduköögi kuldvara välja arendada.

Kindlasti on igaühel meist oma ajaproovile vastupidanud koduköögi kuldvara olemas ja talletatud. Mind on alati paelunud käsikirjalised ja kulunud äärtega retsetpilehed, mis kokaraamatute vahele peidetud. Või siis veidi kapsaks kulunud kokaraamatutest need retseptid, kuhu on aegade jooksul käsikirjalisi märkusi ja täiendusi lisatud. See annab tunnistust sellest, et nii nagu me ise oleme kõik erinevad, on ka igaühe koduköögi kuldvalemid erinevad. Ja see teebki kogu elu vaheldusrikkaks ja nauditavaks ja kõigi meie koduköögid unikaalseks ning omanäoliseks.
Et aga see raamatujutt aga liiga tüütuks ei läheks, siis plaaniksin kõigi blogikülastajate vahel välja loosida kaks “Koduköögi kuldvara” raamatut. Selleks ei pea muud tegema, kui siiasamasse selle postituse alla jätma väikese vihje selle kohta, mis on Sinu koduköögis aukohale tõusnud toit või retsept. Kui raatsid, võid ka retsepti jagada. Kõigi kommenteerijate vahel läheb loosi 2 raamatut ja võitjad hõikan välja emadepäeva eelsel nädalalõpul ehk siis veidi rohkem kui nädala pärast.
Ja kui raamatut sirvima satute, siis oleksin hästi tänulik ka igasuguse tagasiside eest. Enda tehtud asjade puhul on alati ärevus ja värin hinges. Soovid alati teha parimat ja panustad niipalju kui suudad ja oskad. Ja üsna kohe, kui töö üle antud, tead täpselt, mida järgmine kord veel paremini teeksid. Sama kehtib sageli ka toidu puhul 🙂

Loodan väga, et see raamat lugejaid innustab sel määral, et vähemalt mõnd toitu proovite ise oma koduköögis katsetada. Veel toredam oleks see, kui tänu raamatule avastaksite isevalmistamise kire, rõõmu ja naudingu. Poetoidul pole ju viga midagi, aga see emotsioon, mis kõrgeks kerkinud pärmitaina, külalisi ahhetama paneva koogi või isevalmistatud kreemja jäätisega kaasneb, jääb olemata. Toiduvalmistamisega kaasnev kirg, rõõm õnnestumisest ning maitseelamused on avastamist väärt!
Vahvat isetegemist kõigile!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.