Kuusevõrsetega pasta. Mõjutatud Alpidest ja boheemlaste köögist

Esileht / Määramata / Kuusevõrsetega pasta. Mõjutatud Alpidest ja boheemlaste köögist

Olgu siin nüüd üles tunnistatud, et iga kord, kui kohtan
retspetides mõnd intrigeerivat kiiksu, üllatavat koostisainet või ootamatut
tegevuskäiku, käivitub uudishimust kannustatud rahutus ning üsna peatselt leian
end köögist seda toitu järele proovimas. Selliste katsetuste tulemused
jagunevad kahte tulpa – vahel leiab niimoodi köögikatsetusi tehes geniaalselt
kokkukõlavate ja uusi maitseelamusi pakkuvate kooslusteni või siis „Tore oli
proovida. Aitäh! Rohkem ei soovi“ tulemuseni.

Kui minuni jõudis Menu Kirjastuse poolt välja antud Boheemlaste köögi raamat, mille autoriks
on Ann Ideon ja mille fotod on Gabriela Liivamäelt, siis kõige esimese roosa
sildikese kleepisin just kuusevõrsetega pasta kohale. Tundus täiesti välistatud
olevat variant, et seda järele ei proovi. Kuuservõrsepasta! Juba see mõte
tundus tõeliselt äge! Paraku oli siis meil õues märtsikuu ja kuusevõrsetega üle
keskmise kitsas. Talletasin oma mällu selle teadmise, et kui kuuskedel
erkrohelised nupsud jälle okste otstele ilmuvad, siis esimesel võimalusel
proovin selle koosluse järgi. Selles raamatus on õigupoolest väga mitmeid
tõeliselt vahvaid ideid, mida kavatsen järgemööda katsetada. Üks näiteks on
valge vein pärnaõitega. Kas juba pelgalt idee ei niida jalust. Nüüd tuleb vaid
pärnaõite aeg ära oodata. Või siis kadakamekised räimed, kreemine tüümianikook,
pihlakaparfee, vutisüdame ja –maksapasteet pärnaõiesiirupiga või siis
hulganiselt teisi umbes sama vahvaid ja katsetama innustavaid kooslusi. Tuleb
tunnistada, et boheemlaslik nägemus toidust sobis minu arusaamaga mõnusatest
roogadest suurepäraselt. Raamat on jaotatud mitmeks erinevaks peatükiks ning
jaotuste alt leiab nii Talv Supilinnas, Me ei tekita muret, Itaalia, Suvised
jahutajad, Lammas lõunas, Metsagurmee, Piruett Valgerannas ja palju teisi
toredaid teemaarendusi loomulikult koos retseptidega. Raamatu üldine meeleolu
ja pildikeel on elegantselt muretu ja hetki väärtustav. Mõnus elu, kus
väärtused ja maitsed õigesse kohta paigutunud.

Esimesena sai sellest raamatust ära katsetatud kuusevõrsepasta
Alpide moodi, mille sünni juures on raamatule tuginedes olulisteks märksõnadeks
telkimine, karge maikuu hommik Lago di Predil ja loodusest inspiratsiooni
saanud hommikusööl otse lõkkel.

400 g pastat

Paar küüslauguküünt, tükeldatuna

250 g Itaalia salaamit (või chorizot)

Peotäis värskeid noori kuusevõrseid

Soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Õli praadimiseks

Parmesani serveerimiseks

Kaste:

3 sl vedelat mett

3 sl balsamico-kreemi

3 tl sinepit (mahedamaitselist)

Veidi soola

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees pehmeks (jäta pasta
veidi hamba all vastupanu osutavaks ehk al dente). Kurnates jäta veidi
pastakeeduvett alles. Kuumuta pannil õli, kuumuta selles kiirelt keskmisel
kuumusel küüslauk ning lisa siis tükeldatud salaami või chorizo. Prae kergelt
läbi, lisa kuusevõrsed ning pasta ja kuumuta kõik läbi. Kui pasta jääb liiga
kuiv, lisa veidi pastakeeduvett. Sega kastmeained kokku, lisa ka kaste pastale
ning kuumuta läbi. Tõsta pasta taldrikule, lisa värskelt riivitud parmesani,
maitsesta soola ja pipraga ning serveeri kohe. 

Tuleb tunnistada, et kuusevõrsete mõrkjas maitse lastele eriti ei meeldinud, küll pakub selline põnev kooslus pere suurematele hulganiselt avastamisrõõmu ja maitseüllatusi. Kuusevõrsete doseemirimisega ei tasu üle pingutada, kuna nende mõrkjus on erinev ja liiga palju kuusevõrseid võib toidu natuke liiga mõrumaitseliseks teha.
 

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.