Ürdisool kuivatatud kuusevõrsetega

Esileht / Määramata / Ürdisool kuivatatud kuusevõrsetega

Kätte on jõudnud see võrratu aeg, kus värskete ürtide järgi võib paljajalu kasvuhoonesse või ürdikastide juurde lipata. Kõik on nii ehe ja värske ja päris. Pikkade pimedate kuude kaupa oodatud roheline suvi on oma võimu võtnud.
Usin hoidistaja hakkab jube kohe suve algusest peale talvevarusid koguma. Karulaugupestoga topsid pistsin juba sügavkülma. Maitseb imeliselt keset külma talve. Purgitäied kuusevõrsesoola said ka riiulile valmis laotud.

Kuusevõrsesool on vaid üks mitmest võimalikust variandist, kuidas suviseid ürte hoidistada. Samasugust ürdisoola võib teha kõikvõimalike loodusest korjatud või kodus kasvatatud ürtidega. Kuusevõrsesool on omamoodi mõnus vaheldus ning mõrkjas kuusevõrsete maitse näiteks kodusele leivale määritud võile puistatuna on ikka väga hõrk suutäis. Samamoodi sobib sellist soola lihale maitseks peale saputada. Hästi lihtne ja hästi maitsev abiline toitude maitsestamisel.

Valmistukäik kujutab endast esmalt ürtide, antud juhul kuusevõrsete hoolikat kuivatamist. Selleks sobib nii paberile laiali laotatult lihtsalt toaõhus või siis hästi madalal temperatuuril ahjuplaadile laotatult ahjus. Ei pea vist lisama, et viimane meetod on märkimisväärselt kiirem.

Kuivatatud ürdid tuleks peeneks uhmerdada või hakkida. Mina eelistan uhmerdamist. aga ka noaga peenelt töödeldes saab täiesti rahuldava lõpptulemuse.
Uhmerdatud ürdid või kuusevõrsed segada soolahelvestega ning maitsesool ongi valmis. Selline ürtide ja soolahelvestaga maitsesegu sobib hästi ka maitsevõi tegemiseks, mille jaoks on vaja vaid toasooja võiga ürdisool segada. Väga mõnus ja tõeliselt lihtne!

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.