Kõige lemmikum tiramisu

Esileht / Määramata / Kõige lemmikum tiramisu

Tiramisu on üks magusroog, mille olemus ja maitsekombinatsioon sobib minu DNA-ga ideaalselt. Mitte et ma tiramisud liiga sageli teeksin, aga aeg-ajalt tuleb peale vastupandamatu tiramisu isu. Ja siis peab olema tiramisu täpselt see õige. Parajalt kreemjas, veidi mõrkjas, mõõdukalt magus ja imeliselt hõrgutav.

Aja jooksul olen katsetanud mitmeid tiramisu retsepte, kuid alati ringiga ühe ja sama retsepti juurde tagasi tulnud. Tegelikult on see üsna autentne Itaalia retsept, kus ainukese muudatusena olen vahel Marsala veini või Amaretto likööri (erinevad koolkonnad) asendanud Vana Tallinna likööriga, mis sobib sinna maitsekooslusesse ka imehästi. Tõenäoliselt sobiks siin väga hästi kasutada ka meie oma Tõmmu veini vintage varianti, mis annab tiramisule ka mõnusa maitsevõimenduse.
Minu tiramisu kreem ei sisalda vahukoort. Kohevuse eest hoolitseb siin vahustatud muna ja kreemisuse eest mascarpone juust. Olen proovinud ka toorjuustuga, aga no ei saa midagi teha – mascarpone on siinkohal kõige parem valik. Vahukoorega variantidel on minu jaoks olnud see miinus, et seistes muutub kreem minu jaoks veidi võiseks ja raskeks. See minu klassikaks saanud retsept annab tulemuseks küll üsna pehme ja raskelt lõigatava tiramisu, kuid kreemisus ja õhulisus on samas need, millest ma ei ole nõus loobuma.
Aga asjast. Kuna tiramisu valmib tõesti ainult mõnest komponendist, siis iga komponent on omaette väga oluline. Nii on kindlasti ka kohviga. Mõrkjasmagus maitse peab tekkima kohvi ja likööri või dessertveini koostöös ning siinkohal on kindlasti võtmeküsimuseks ka hea kohv. Kohvi on vaja selleks, et küpsised kiirelt kohvi-likööri sees niisutada, samas hakkab hästi vahulise ja õrnamaitselise kreemi puhul just see kohvi maitse kreemist magusust tasakaalustama. Seetõttu kohv peaks olema korralik. Väga korralik.
1-1,5 dl kanget espresso kohvi (mina kasutasin SEDA eriti hõrku erikohvi El Salvador, mis oma hõrgu maitsega oli tiramisu puhul kirsiks tordil. Tavapärane hea espresso nt Lavazza oast sobib ka loomulikult hästi)
1-2 sl Amaretto või Vana Tallinna likööri (või siis Marsala vm veini)
ca 16-18 Savoiardi küpsist
3 suuremat muna (soovitavalt vabapidamise kanade)
3 sl rafineerimata roosuhkrut
250 g mascarpone juustu, toasoojana
poolest vanillikaunast kraabitud seemned või naturaalselt vanilliekstrakti (nt SEDA toodet)
pealeraputamiseks naturaalset kakaopulbrit

Valmista kohv ja sega liköör kohvi sisse. Kasta kiirelt küpsised kohvi-likööri segu sisse ja lao üksteise kõrvale vaagnale. Võid teha nii kahe, kui ka kolmekihilise tiramisu. Eralda munakollased munavalgetest ja vahusta munakollased koos suhkru ja vanilliga helekollaseks vahuks. Sega munakollased toasooja mascarponega, kuni saad tulemuseks ühtlase kreemi. Vausta munavalged tugevaks vahuks ning lisa siis munakollase ja mascarpone segule. Määri pool kreemist küpsistele ja lao sinna peale teine kiht kohvi sisse kastetud küpsiseid. Kui otsustad teha kolmekihilise tiramisu, siis jaga nii küpsiste arv kui ka kreemi kogus kolmeks võrdseks osaks. Kõige pealmisele kihile puista peale kakaopulbrit. Hoia jahedas vähemalt mõned tunnid.

Ja loomulikult tuleb tiramisu kõrvale pakkuda ka kohvi. Soovitavalt parimat võimalikku! Minu kirg ja armastus on hetkel päritolumaa kohv El Salvador, millega on mind lahkelt KAFO varustanud ning mis on mu kohvinõudmiste latti jälle tükk maad ülespoole nihutanud. 100% Araabika oast valmistatud ja käsitsi röstitud kohvioast valmistatud jook on erakordselt delikaatne ja maitserohke. Veidi pähklit, veidi šokolaadi, väga mõõdukat mõrusust ja parajalt happesust. Sobib hästi elu ilusateks hetkedeks. Näiteks koos tiramisuga nautimiseks. Ja valmistamiseks kasutame jätkuvalt Aeropressi, mille abil valmib täiesti vaimustav kohv ning millest olen pikemalt kirjutanud SIIN.

Postitus sündis koostöös KAFO-ga.

Vasta

Sinu e-maili aadressi ei avaldata.